Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Snowden cel rău și Obama cel bun

Edward Snowden, care a făcut cunoscut lumii că guvernul american supravehează pe scară mare telefoanele și internetul, a trebuit să urmărească cu uimire conferința de săptămâna trecută a președintelui Barack Obama.

Președintele a recunoscut că opinia publică are dreptul să fie neliniștită de cele relevate de Snowden, că serviciul de informații are tendința exagerată de a ține totul secret, că, în sfârșit, este nevoie de schimbări, nu mari este adevărat, deoarece programele de supraveghere îi protejează pe americani de teroriști, dar este nevoie de restabilirea echilibrului între caracterul deschis și transparent al guvernului și caracterul secret al serviciilor secrete.

"Este important să risipim îndoielile și să răspundem la întrebăile celor neliniștiți" - a spus Obama. "Voi face presiuni asupra serviciilor de informații să prezinte elefantul întreg, nu doar unele fragmente ale lui, adică un picior sau coada, pentru ca oamenii să poată vedea cum arată și să aprecieze singuri. Atunci vom vedea ce funcționează și ce nu, ce asigurări suplimentare sunt necesare pentru drepturile cetățenilor și vom merge înainte".

Obama a afirmat totodată că nu-l consideră pe Snowden patriot

"Nu încape îndoială că scurgerile de informații au provocat o reacție mai rapidă și mai animată decât dacă aș fi format o comisie care să cerceteze afacerea și dacă aș fi discutat-o cu congresmanii. Ar fi fost mai puțin excitant. Nu ar fi fost aceeași senzație în medii. Dar cred că ne-am fi găsit în același loc, fără însă a expune riscului securitatea națională și fără a slăbi canalele prin care strângem informații necesare pentru securitatea Americii".

În schimb, Snowden și toți cei care au lăudat decizia lui disperată au greșit dublu: prin nerăbdarea și neîncrederea în președintele înțelept. S-au grăbit inutil. Nu au așteptat măsurile din partea conducerii, care mai devreme sau mai târziu ar fi venit. Prudentul și justițiarul Obama, căci - orice s-ar spune a fost profesor de drept constituțional la Harvard - s-ar fi ocupat de problema supravegherii în masă și ar fi făcut astfel încât supravegherea să nu scape controlului societății.

Deocamdată, în principal din cauza lui Snowden vedem numai fragmente din elefant. Și ne amărâm inutil, pentru că unele părți ale lui sunt mari, de dimensiuni neliniștitoare, cu toate că elefantul - așa cum știm - este un animal simpatic.

Serviciul de internet Lavabit - închis

Joi am aflat că serviciul de internet Lavabit, care a oferit internauților un e-mail cifrat confidențial, a fost închis în urma conflictului cu o conducere prudentă și bună. Șeful service-ului, Ladar Levison, a scris în scrisoarea de adio: "Am fost obligat să iau o decizie: fie să particip la infracțiuni contra americanilor, fie să închid service-ul, la care am lucrat din greu aproape 10 ani. Am decis să suspendăm activitatea. Din păcate nu pot spune ce m-a determinat să fac această alegere, nici să împărtășesc din experiența ultimelor șase săptămâni (din cauza clauzei privind secretul). Dacă cineva m-ar întreba, atunci aș încredința datele mele private unei firme care este dependentă fizic de conducerea SUA".

Levison a înființat Lavabit încă în perioada în care nu exista supravegherea de stat. Exista numai cea privată. Nu i-a plăcut că Google citește e-mail-urile tuturor utilizatorilor Gmail (le citește automat și pe baza conținuturile lor i se prezintă utilizatorului reclamele corespunzătoare). A promis că la el așa ceva nu va fi posibil, deoarece știrile pe serverele poștale Lavabit vor fi cifrate cu ajutorul parolelor cunoscute numai de proprietarii conturilor.

De ce Lavabit a fost închis? În mod sigur Levison aprimit de la FBI o așa-zisă scrisoare pe tema securității naționale, în care i s-a cerut să prezinte date despre Snowden, unul din utilizatorii acestui serviciu online. Scrisoarea aceea este super-secretă - nu doar că nu poate fi dezvăluit conținutul ei, dar nu poate spune nici măcar dacă a primit-o.

Levison ar fi putut primi la fel de bine un ordin juridic confidențial de la FISA, adică instanța juridică specială pentru supravegherea serviciilor de spionaj. Și acesta este secret, nu se știe nici unde se află. Se știe că lucrează în sediul Prettyman Courthouse din Washington, dar nu se știe în ce sală și la ce etaj. (...)

Un astfel de secret ar fi neliniștitor, dacă puterea ar fi necinstită și coruptă, ca de ex.pe timpul președintelui Nixon. Dar când președintele este bun și înțelept ca Obama nu trebuie să fii impacientat de instanțe secrete, nici de programul secret de bombardamente cu drone, nici de scrisori secrete, nici de criteriile secrete privind primirea unei astfel de scrisori, nici de supravegherea masivă secretă pe care președintele intenționa oricum să o dezvăluie și să o reformeze.

Articol de Mariusz Zawadzki
Traducerea: Maria Stanciu



GAZETA WYBORCZA - 13.08.2013 10:13