Ploua melancolic la Washington în ziua în care Nixon a demisionat. Mărturisesc că am fost emoționat de mesajul de rămas-bun al acelui om care fusese cel mai puternic din lume și care pierdea totul pentru că abuzase de putere în războiul din Vietnam și în scandalul Watergate.
Reacția țării la adresa abuzurilor a fost indignată și viguroasă. Congresul a impus limite stricte operațiunilor clandestine în străinătate - împotriva Angolei, de exemplu. În Senat, o comisie prezidată de senatorul Frank Church, care avea să moară prematur, a cercetat încălcările sistematice ale drepturilor de către agențiile de spionaj.
Practic, tot ceea ce acum a provocat uimire în dezvăluirile lui Edward Snowden ieșise deja la lumină în depozițiile făcute la comisie. S-a aflat că aproape necunoscuta National Security Agency (NSA) deținea de departe cel mai mare buget dintre cele 16 agenții americane de informații. Misiunea sa era, pe atunci, aceea de a monitoriza toate comunicațiile telegrafice și telefonice, descifrând codurile ambasadelor străine, ale căror sedii erau încălcate de către agenți deghizați în funcționari ai unor întreprinderi de telecomunicații sau ai unor muncitori angajați pentru reparații.
Eram consilier la misiunea noastră în SUA și îmi amintesc că am trimis toate informațiile la Itamaraty (denumire sub care mai este cunoscut Ministerul Relațiilor Externe al Braziliei, ca urmare a numelui purtat de clădirea în care își are sediul; n. trad.). Când am revenit ca ambasador, în 1991, am apreciat ca ipoteză că tot ce spuneam la telefon sau transmiteam în Brazilia, cifrat sau nu, ar putea fi interceptat cu ușurință, având în vedere superioritatea mijloacelor tehnologice americane.
Am profitat de situație pentru a critica într-un limbaj nediplomatic ceea ce mi se părea absurd în politica externă a Washingtonului (îndeosebi campania de subversiune împotriva guvernului legal ales din Angola și sprijinul acordat gherilei Unita, a lui Jonas Savimbi). Nu am crezut niciodată că legea aprobată de comisia din Senat care interzice interceptările și încălcările va fi respectată.
Oricum, problema a devenit academică la adoptarea Patriot Act, legislația antiteroristă din 2001, după atentatele asupra Turnurilor Gemene. Din nou pendulul s-a mișcat în sensul favorizării securității în detrimentul vieții private și a drepturilor individuale.
De această dată a fost mai rău decât cu 40 de ani în urmă. Catastrofalul epilog al războiului din Vietnam și ciocnirea cu metodele infracționale ale Watergate au descurajat jutificarea agențiilor de spionaj. Societatea americană, aproape unanim, a condamnat recuregerea abuzivă la operațiunile clandestine.
Astăzi mă îndoiesc că majoritatea americană, traumatizată pe termen lung de amenințarea terorismului islamic, va opta pentru renunțarea la spionajul cibernetic din cauza dezvăluirilor lui Snowden. La fel cum nu va dori să renunțe la "drone" pentru a ucide de la distanță, desigur, teroriști reali sau presupuși.
Tendința ineluctabilă a puterii, ne învățau teoreticienii realismului, este aceea de a nu fi niciodată inactiv. Îmblânzirea puterii prin frâie legale stricte este esența procesului de civilizare. Totuși, așa cum am văzut din nou, inclusiv în detrimentul Braziliei, este bine să nu te încrezi în promisiuni și să lupți pentru ca legislația internațională să poată supune cândva cu adevărat arbitriul celor puternici.
Articol de Rubens Ricupero, directorul Facultății de Economie a Faap, fost secretar general al UNCTAD