Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

În luna mai era Domnul Neica Nimeni, astăzi este principala problemă a diplomației mondiale

Afacerea Edward Snowden strică în ritm rapid relațiile care nu erau proaste între SUA și Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a dat miercuri de înțeles că Barack Obama poate revoca summitul cu Vladimir Putin din 3-4 septembrie de la Moscova, dacă autoritățile ruse îi vor acorda azil lui Snowden. În acest caz, președintele american va participa doar la summitul G20 de la Petersburg, planificat în 5 septembrie.

Și lucrurile nu se termină aici. Senatorul Lindsey Graham, unul din membrii republicani foarte influenți ai camerei superioare a parlamentului SUA, a spus că din cauza protecției pe care Kremlinul a acordat-o fostului angajat al Agenției Naționale de Securitate (NSA), Washingtonul ar trebuie să ia în calcul boicotarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, care vor avea loc anul viitor. Până acum, numai o singură dată americanii nu au participat la Olimpiadă: în anul 1980, când au protestat împotriva ocupării de către Rusia cu un an înainte a Afganistanului. De data aceasta, lucru excepțional, boicotul ar fi provocat de un om necunoscut până nu demult.

Conflictul în jurul lui Snowden ar putea cântări și la conferința de pace în problema Siriei, pe care Rusia și SUA o vor organiza împreună la Geneva. Întâlnirea va avea desigur loc, dar șansele de a se încheia cu rezultate pozitive sunt mult mai mici.

Marți seara, Snowden a cerut autorităților ruse "azil politic temporar". Decizia pozitivă a Moscovei este practic decisă, căci documentul și justificarea sa au fost pregătite de către american împreună cu cunoscutul avocat legat de Kremlin, Anatoli Kuceren.

"Snowden trebuie să primească azil" - confirmă președintele comisiei pentru drepturile omului, Mihail Fedotov, care face parte din administrația președintelui.

În opinia lui Kuceren, răspunsul oficial al autorităților ruse va fi cunoscut în curs de două-trei săptămâni. Dacă el va fi pozitiv, Snowden va obține documentul care îi va permite să se deplaseze liber în întreg teritoriul Rusiei. Este adevărat că documentul va fi valabil numai un an, dar cu posibilitatea reînnoirii de mai multe ori a valabilității. Snowden va putea depune personal cererea de azil la ambasadele acelor țări latine, care au fost de acord să-i acorde azil permanent. Deocamdată, cel mai probabil este să ceară ajutorul Venezuelei.

Ariel Cohen, expert la organizația conservatoare Heritage Foundation din Washington, consideră că acordarea de azil lui Snowden este o ocazie minunată pentru Kremlin să apară în rolul de apărător al libertății cuvântului în lume și să scape de imaginea negativă pe care China o are în această problemă.

Stephen Cohen de la New York University afirmă însă că acesta nu este motivul principal pentru care Vladimir Putin a decis să vină în întâmpinarea așteptărilor lui Snowden. Mult mai important este caracterul regimului rus, care se bazează pe imaginea unui lider dur, intransigent, care pur și simplu nu poate apărea slab în ochii Americii într-o chestiune atât de simbolică.

Un câmp la fel de îngust de manevră are și Barack Obama, a cărei administrație apelează la un limbaj tot mai dur în afacerea Snowden. Congresul american are o atitudine foarte ostilă față de Putin nu numai din cauza distrugerii democrației în Rusia, dar și din cauza blocării diplomației americane în multe zone ale lumii, ca Iran și Siria. Congresmanii fac presiuni asupra Casei Albe, pentru a adopta o poziție dură față de ruși în problema Snowden.

Glenn Greenwald, ziarist la "Guardian", primul care a realizat un interviu cu Snowden în Hong Kong, atrage atenția că tânărul american ar putea strica și mai mult relațiile între Washington și Moscova.

"Guvernul american ar trebui să se roage în fiecare zi ca lui Snowden să nu i se întâmple nimic. Căci dacă i se va întâmpla ceva, atunci într-un singur minut va dezvălui informații care vor face mai mult rău SUA, decât oricine altcineva în trecut" - a spus Greenwald pentru ziarul argentinian "La Nacion".

Articol de Jedrzej Bielecki
Traducerea: Maria StanciuRZECZPOSPOLITA - 19.07.2013 10:48