Amenințările SUA la adresa Moscovei și a Beijingului din cauza lui Snowden nu vor face altceva decât să apropie Rusia și China
Șeful Comitetului Dumei de Stat pe probleme internaționale, Aleksei Pușkov, a declarat că amenințările SUA la adresa Rusiei și Chinei din cauza fostului angajat al CIA, Edward Snowden, nu vor face altceva decât să apropie relațiile dintre Moscova și Beijing. "Amenințările SUA la adresa Rusiei și Chinei nu vor avea rezultate. Acestea nu vor face altceva decât să apropie puternic Moscova și Beijingul. Este o presiune negândită a SUA" - a scris Aleksei Pușkov pe microblogul său de pe Twitter. Anterior, SUA au anunțat că va încerca să obțină extrădarea lui Edward Snowden de la țările în care acesta ar putea să se deplaseze. În prezent, Snowden se află cel mai probabil în zona de tranzit a aeroportului "Șeremetievo" din Moscova. (INTERFAX)***
25 iunie 19:30 - Rusia nu are de gând să-l extrădeze pe fostul ofițer CIA, a spus Vladimir Putin în timpul vizitei sale de lucru din Finlanda. Fostul ofițer CIA Edward Snowden a venit la Moscova și se află acum pe aeroportul Șeremetievo, a declarat președintele Rusiei. Rusia nu are de gând să-l extrădeze fiindcă nu are un asemenea acord cu Statele Unite ale Americii. Putin a afirmat că serviciile secrete ruse "nu au lucrat niciodată cu el și nu lucrează nici acum". Orice acuzație la adresa Rusiei este "un nonsens și o mîrșăvie", a declarat domnul Putin."Domnul Snowden a ajuns într-adevăr la Moscova. Pentru noi a fost o surpriză totală. El a venit ca un pasager de tranzit. El nu are nevoie nici de viză, nici de alte documente. El, ca pasager de tranzit, are dreptul să-și cumpere bilet și să zboare unde va dori", a spus Vladimir Putin la conferința de presă comună cu Sauli Väinämö Niinistö, președintele Finlandei. "El nu trece frontiera de stat, de aceea el nu are nevoie de viză. Orice acuzație la adresa Rusiei este un nonsens și o mîrșăvie", a declarat președintele Federației Ruse.
Președintele Putin a spus că Rusia nu are de gând să-l extrădeze pe Edward Snowden fiindcă nu există un acord în acest sens cu SUA. "Serviciile noastre speciale nu au lucrat niciodată cu el și nu lucrează nici acum. Domnul Snowden este un om liber. Cu cât se va decide mai repede să-și aleagă o destinație pentru șederea lui, cu atât va fi mai bine și pentru noi, și pentru el", a spus Vladimir Putin.
Președintele Rusiei a amintit și de Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, care se află de un an în Ambasada Ecuadorului de la Londra și pe care SUA de asemenea cer să fie extrădat: "Și el, la fel ca Snowden, se consideră un apărător al drepturilor omului și luptă pentru răspândirea informațiilor. Puneți-vă următoarea întrebare - este nevoie ca acești oameni să fie extrădați pentru a intra la închisoare sau nu e nevoie? În orice caz, eu aș prefera să nu mă ocup de asemenea probleme pentru că este mult zgomot pentru nimic."
"În Statele Unite, Edward Snowden va trebui să răspundă în instanță pentru crimele de care este acuzat," a spus Caitlin Hayden, purtătoare de cuvânt la Consiliul Național de Securitate al SUA. Ea crede că, după atacurile teroriste din timpul maratonului de la Boston, cooperarea dintre procurorii ruși și americani s-a intensificat, iar ea se așteapă ca această cooperare să continue.
Pe 24 iunie, avionul cu care Edward Snowden trebuia să zboare de pe aeroportul Șeremetievo la Havana nu l-a avut la bord totuși pe fostul ofițer CIA. Se știa deja că Snowden s-a înregistrat ca să zboare cu cursa de Havana. La înregistrare, el a folosit un pașaport american. Între timp, conform declarației Departamentului de Stat al SUA, acest document a fost anulat oficial de autorități.
De ce fostul ofițer CIA a devenit erou?
Se pare că tot umanismul rușilor este construit pe anti-americanism. (www.kommersant.ru)