Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Directorul NSA afirmă că programele de supraveghere din SUA au dejucat zeci de comploturi teroriste

Directorul NSA afirmă că programele de supraveghere din SUA au dejucat zeci de comploturi teroriste

12:32 - Directorul Agenției Naționale de Securitate din Statele Unite, generalul Keith Alexander, a promis că va oferi întregului Senat de la Washington, astăzi, o rară expunere vizând dosare clasificate despre zeci de comploturi teroriste, despre care el a afirmat că au fost dejucate datorită supravegerilor secrete. Totodată, generalul american a apărat programele dezvăluite de un fost angajat al Agenției Centrale de Investigații (CIA), Edward Snowden.

***

10:57 - Șeful NSA (Agenția de Securitate Națională) a apărat, ieri, programele ample de supraveghere electroniă, dezvăluite de unul din angajații săi.

Într-o audiere în Senatul american, directorul NSA, Keith Alexander, a declarat că programele au distrus zeci de comploturi teroriste, iar secretarul de stat, John Kerry, a declarat că arată un "echilibru delicat, dar vital" între securitate și confidențialitate.

"Națiunea noastră a investit mult în acești oameni. Fac acest lucru în mod legal. Se conformează să supravegheze, protejând libertățile civile și securitatea acestei națiuni cu inima lor în fiecare zi", a mai adăugat Keith Alexander, referindu-se la angajații acestor servicii, cum a fost și Edward Snowden. Însă, generalul Alexander a declarat că agenția trebuie să investigheze cum a ajuns Snowden, un angajat contractual pe o poziție relativ joasă în ierarhie, să obțină și să furnizeze informație atât de sensibilă. "Pe scena IT, pe scena cibernetică, unii dintre acești băieți au abilități uimitoare să opereze rețele", a mai adăugat oficialul.

Liderii europeni și-au exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la amploarea programelor și au solicitat să fie informați dacă drepturile cetățenilor din UE au fost încălcate.

Între timp, la o conferință de presa alături de ministrul britanic de externe, William Hague, John Kerry a declarat: "Cu respect pentru confidențialitate, libertate și Constituție, cred că în timp acest lucru va rezista privirilor cercetătoare și oamenii îl vor înțelege".BBC - 13.06.2013 12:32