Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Programul de supraveghere electronică va continua în Statele Unite

Programul de supraveghere electronică va continua în Statele Unite

12:53 - Prima provocare legislativă la colectarea de către Agenția Națională de Securitate (NSA) a datelor din înregistrările telefonice ale milioane de americani a fost respinsă la limită, miercuri, dar a transmis Administrației Obama un semnal clar că membrii Congresului sunt tot mai supărați de amploarea supravegherii interne.

În pofida eforturilor concertate ale Casei Albe și ale unor personalități marcante din domeniul informațiilor, încercarea de a ține în frâu NSA a eșuat, la o diferență de numai 12 voturi. Scorul final a fost de 205 voturi pentru și 217 împotrivă, demonstrând îngrijorarea Congresului față de constituționalitatea supravegherii în masă a americanilor, la mai puțin de două luni după ce The Guardian a publicat dezvăluirile avertizorului de integritate Edward Snowden. Dacă șapte reprezentanți ar fi votat altfel, rezultatul era complet diferit.

Apărătorii libertăților civile, dezamăgiți de rezultatul votului, au promis să se opună neobosit la ceea ce ei consideră a fi o încălcare neconstituțională și nenecesară a intimității americanilor.

Principalul autor al amendamentului, republicanul Justin Amash, a declarat că l-a propus pentru includere în proiectul de buget al Departamentului Apărării, "pentru a apăra al patrulea amendament, pentru a apăra intimitatea fiecărui cetățean american". [...] Propunerea, cunoscută drept "amendamentul Amash", urmărea să pună capăt practicii de ani de zile a NSA, de a colecta înregistrările telefonice ale milioane de americani care nu sunt bănuiți de nicio infracțiune și nu reprezintă nicio amenințare de spionaj străin.

Membri ai Congresului din ambele partide care se opun supravegherii în masă de către NSA au comparat această practică cu mandatele generale emise de coloniștii britanici. Dezbaterile înflăcărate au evidențiat disensiuni majore în Congres în ceea ce privește corectitudinea supravegherii și au contrazis afirmațile Administrație Obama, conform cărora Congresul ar fi aprobat măsura, înainte de a fi adusă la cunoștința opiniei publice.

Apărătorii libertăților civile consideră că respingerea amendamentului la limită demonstrează clar opoziția puternică față de practica NSA. [...]

Administrația Obama, agențiile de informații și aliații lor din Congres au depus eforturi uriașe pentru respingerea amendamentului, după ce acesta a trecut, în mod surprinzător, de Comisia juridică a Camerei Reprezentanților. Vreme de patru ore, generalul Keith Alexander, directorul NSA, i-a implorat pe parlamentari să nu împiedice agenția să colecteze înregistrările convorbirilor telefonice, pentru că aceasta ar avea consecințe grave asupra securității naționale. [...]

Articol de Spencer Ackerman, THE GUARDIAN
Traducerea: Viorica Alistar

***

11:56 - În Statele Unite, Camera Reprezentanților a votat în favoarea continuării programului de supraveghere electronică, dezvăluit recent de fostul analist al Agenției Naționale de Securitate (NSA), Edward Snowden. Cu o majoritate de 12 voturi, Camera a respins un amendament la un proiect de lege care ar fi limitat posibilitatea NSA de a colecta înregistrări telefonice a sute de milioane de americani. (BBC)Agenția RADOR - 25.07.2013 12:53