Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

NSA a spionat birourile Uniunii Europene

NSA a spionat birourile Uniunii Europene

Operațiunile de spionaj ale serviciului american de informații NSA au vizat, aparent, și Uniunea Europeană. Conform unor informații obținute de "Spiegel", americanii au plantat microfoane la reprezentanța UE din Washington și s-au infiltrat în rețeaua computerizată a acesteia. Alte atacuri cibernetice au fost îndreptate împotriva unor birouri UE de la Washington și New York.

Informațiile obținute de "Spiegel" arată că Agenția Națională de Securitate (NSA) nu s-a mulțumit doar cu supravegherea cetățenilor europeni pe internet, ci pare să fi vizat în mod specific mai multe clădiri în care își desfășoară activitatea instituții ale Uniunii Europene. Informația apare în documente secrete obținute de Edward Snowden, dintre care o parte au putut fi consultate de Spiegel.

Un document "strict secret" din 2010 detaliază modul în care serviciul secret a atacat reprezentanța diplomatică a UE de la Washington. Documentul arată că, pe lângă faptul că a instalat microfoane în clădirea din centrul capitalei americane, NSA s-a infiltrat și în rețeaua de calculatoare a instituției. În acest fel, americanii au avut acces și la discuțiile care se purtau între oficialii UE, cât și la e-mail-urile și documentele interne stocate în computere.

Atacurile împotriva instituțiilor UE demonstrează că s-a ajuns la un nou nivel în ampla campanie de spionaj desfășurată de NSA. Deja, timp de mai multe săptămâni, tot ies la iveală noi și noi detalii despre Prism și alte programe de supraveghere, din dovezile colectate de Snowden. S-a aflat de asemenea și că agenția britanică de spionaj GCHQ operează un program similar sub numele Tempora, prin care sunt monitorizate conexiunile globale de telefonie și internet.

Documentele consultate de "Spiegel" arată că și reprezentanța UE la Națiunile Unite a fost atacată într-un mod similar cu felul în care s-au desfășurat activitățile de spionaj împotriva birourilor de la Washington. Un document NSA datat septembrie 2010 îi definește în mod explicit pe europeni drept o "locație-țintă".

Documentele indică de asemenea și faptul că serviciul american de informații este responsabil pentru o operațiune de spionaj electronic de la Bruxelles.

Cu puțin peste cinci ani în urmă, experții în securitate ai UE au fost alertați de mai multe apeluri telefonice care păreau să vizeze sistemul automat de întreținere al clădirii Justus Lipsius, sediul Consiliului European și al Consiliului de Miniștri al UE. Apelurile erau adresate unor numere de telefon foarte apropiate de acelea folosite pentru administrarea de la distanță a sistemului de telefonie al clădirii. Angajații aparatului de securitate au reușit să detecteze originea apelurilor ca fiind sediul NATO din Bruxelles, situat în suburbia Evere. O analiză și mai detaliată a demonstrat că atacurile asupra sistemului de telecomunicații proveneau dintr-un complex de clădiri separat de restul sediului NATO, care este utilizat de către experți ai NSA. O examinare a sistemului de telecomunicații a arătat ca acesta fusese apelat și accesat de mai multe ori, exact din acel complex aparținând de NATO. Fiecare dintre statele membre ale UE deține birouri în clădirea Justus Lipsius, care pot fi folosite de către miniștrii săi. Acolo ei au la dispoziție conexiuni telefonice și de internet.

Articol de Laura Poitras, Marcel Rosenbach, Fidelius Schmid și Holger Stark
Traducere: Andrei SubaDer Spiegel - 1.07.2013 12:15