Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Spioni spionați

Aliate sau dușmane, dictatoriale sau democratice, țările de toate tipurile nu vor înceta prea curând să se spioneze reciproc. Constatarea, despre care ne îndoim puțin, s-a pretat, însă, la utilizări îndoielnice.

Să spui că "toți se spionează" nu se confundă cu ideea, tot mai transpusă în practica curentă, că este licit să invadezi viața privată a oricărui cetățean, fără autorizațiile legale cuvenite și fundamentate.

Făcută de "FOLHA ONLINE", dezvăluirea potrivit căreia diplomați ruși, iranieni și irakieni au fost supravegheați de către agenți ai Abin (Agenția Braziliană de Informații) în 2003 și în 2004 este, fără îndoială, surprinzătoare. Nu ajunge să provoace, în sine, fracturi în atitudinea președintei Dilma Rousseff referitor la activitățile mult mai abuzive ale Administrației Barack Obama în domeniul spionajului. Poate va sluji, dimpotrivă, la delimitarea mai bună a granițelor unui subiect care a cuprins declarații cam nerealiste și demagogice din partea unor lideri mondiali.

"Spionajul între prieteni, asta nu se face". a declarat cancelarul german Angela Merkel în momentul în care a constatat indicii potrivit cărora telefonul său mobil a fost supus interceptării americane.

Cu siguranță, au existat abuzuri. Cu atât mai mult dacă, așa cum a fost în cazul brazilian, în care confidențialitatea Dilmei a fost încălcată de către SUA, interese comerciale private se amestecă în cadrul operațiunii.

Totuși, legăturile dintre țări nu se măsoară prin intermediul aceluiași criteriu ca relațiile dintre indivizi. În acest sens, scuzele pe care, pe bună dreptate, Dilma le cere din partea lui Obama poate că ar putea fi înțelese mai curând într-un plan personal decât de stat. În altă linie de considerații - și aici acordul dintre Germania și Brazilia se bazează pe un teren mai fertil - vine nevoia de a identifica mecanisme internaționale în stare să controleze puterea exclusivă a SUA în traficul de informații electronice.

Faptul că cetățenii de rând sunt expuși invaziei și stocării datelor lor de către o agenție de spionaj - națională sau străină - este un lucru mult mai grav decât spionările reciproce între funcționarii guvernamentali din orice țară. Foarte grav, dacă este vorba despre agenții străine, care nu se supun legislației locale. Grav, de asemenea, atunci când sunt activități ale unor organisme naționale, despre ale căror operațiuni se știu puține lucruri și sunt mai puțin controlate.

Traducerea: Iulia Baran



FOLHA ONLINE (Brazilia) - 8.11.2013 11:03