Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Comisarul european pentru justiție dorește ca UE să aibă propriul serviciu de informații

Uniunea Europeană trebuie să își facă propriul serviciu de informații până în anul 2020, a declarat comisarul european pentru justiție, Viviane Reding, pentru cotidianul elen "Naftemporiki". "Agenția pentru Securitate Națională a Statelor Unite trebuie să fie contrabalansată", a adăugat aceasta.

Viviane Reding a făcut apel la statele membre UE să colaboreze pentru înființarea unui serviciu comun de securitate.

Statele europene deja își împărtășesc o anumită cantitate de informații secrete, care se referă la conflicte și amenințări teroriste, iar în Consiliul UE este creat un departament special pentru întâlnirile specialiștilor în activități antiteroriste. La rândul său, Serviciul European de Acțiune Externă primește informații de la 13 misiuni de criză, una dintre acestea fiind Eulex din Kosovo. Aproape 40 de agenți pentru securitate regională transmit date de la ambasade europene în regiuni de risc precum Liban și Libia. Potrivit EUobserver, însă, niciuna dintre aceste activități nu se poate compara cu servicii precum britanicul MI5 sau francezul DGSE.

Un funcționar european anonim a declarat că Reding nu a discutat această idee cu colegii săi și că înființarea Serviciului european de securitate va necesita introducerea unor modificări în Tratatul cu UE. În opinia lui, pentru înființarea acestuia va trebui să se lucreze după alegerile pentru Parlamentul European din anul 2014.

În anul 2004, Austria și Belgia au propus înființarea unui serviciu european comun, în urma exploziei din Madrid, unde au murit aproape 200 de persoane. Aceasta a fost însă respinsă de Franța, Germania și Marea Britanie.

Între timp, directorul Agenției americane pentru Securitate Națională, Keith Alexander, a arucat vina pentru interceptarea liderilor politici străini pe diplomații americani, scrie ziarul "The Guardian". După ce fostul ambasador al SUA în România a făcut apel la acesta să găsească "un motiv legat de securitatea națională", pentru interceptarea liderilor aleși democratic, cu instrumente destinate combaterii terorismului, Alexander a declarat: "Nu serviciile au luat această decizie - oamenii politici au luat-o. O parte dintre acești oameni politici ar fi, doar o secundă, să mă gândesc, oh, nu se poate... chiar ambasadorii!" El a adăugat că NSA a strâns informațiile când decidenții politici au vrut să știe care sunt intențiile liderilor altor state, iar interceptarea este o modalitate de a afla aceste lucruri.

Traducerea: Mirela PetrescuSEGA(BULGARIA) - 7.11.2013 12:17