Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Parlamentul European cere suspendarea trimiterii de date bancare Statelor Unite

Parlamentul European cere suspendarea trimiterii de date bancare Statelor Unite

Plenul Parlamentului European a cerut miercuri Comisiei Europene să suspende temporar acordul care permite transferarea de date bancare europene Statelor Unite, ca represalii la presupusul spionaj american asupra instituțiilor și cetățenilor UE prin internet.

Potrivit informațiilor publicate de presa europeană, Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA) a spionat și rețeaua de tranzacții electronice Swift, ceea ce potrivit Eurocamerei presupune o încălcare a acordului dintre Bruxelles și Washington.

Rezoluția - prezentată de grupurile socialist, liberal și Verzi - a fost aprobată cu 280 de voturi pentru, 254 de voturi împotrivă și 30 de abțineri. Deși nu are caracter efectiv, parlamentarii avizează Executivul comunitar că vor ține cont de răspunsul acestuia atunci când vor vota viitoarele acorduri internaționale.

"Cerem Comisiei să suspende temporar acest acord până se va face o clarificare completă (în privința spionajului), se va identifica o aplicare adecvată a pactului și se va găsi o soluție", a spus vicepreședinta Comisiei pentru Libertăți Civile a PE și promotoare a acestei inițiative, liberala olandeză Sophie in't Veld.

Rezoluția critică reacția călduță a statelor membre față de denunțările privind spionajul și cere guvernelor să autorizeze o anchetă completă a centrului de combatere a ciberdelincvenței al Europol.

În fine, Europarlamentul subliniază că transferul de date către SUA trebuie să se bazeze pe un cadru juridic coerent de protecție a datelor. Acest cadru trebuie să limiteze datele la minimul necesar și trebuie să se refere la chestiuni ca accesul, corectarea și dreptul la recurs. (El PAIS)

Traducerea Julieta IoanEL PAIS, Spania - 24.10.2013 10:15