Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Presa din Rusia păstrează tăcerea, dar și sarcasmul

Americanii spionează, iar rușii nu. Pentru Kremlin, dezvăluirile privind cadourile făcute liderilor care au participat la summitul G20 din septembrie, mufele USB infectate cu scopul de a le spiona laptopurile, "sunt o tentativă clară de a devia atenția de la o problemă care există realmente: cea a activității americane de spionaj", așa cum a declarat agenției ANSA purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, care a mai adăugat că "acestă ipoteză nu există" și că "nu cunoaște sursele acestor știri".

Pentru a cunoaște sursele ar fi suficient să citim comentariile din presa rusă online pentru a vedea astfel că unele dintre acestea citează, fără prea mult interes, articolul publicat de Guido Ruotolo în cotidianul "La Stampa" despre "stick-urile tip cal troian". Pentru mijloacele media din Rusia, care se dedică pline de pasiune să descrie stânjeneala pe care i-a provocat-o lui Obama chestiunea interceptărilor, varianta conform căreia și serviciile de la Moscova obișnuiau să asculte și să se infiltreze, nu apare la fel de convingătoare. Mai ales datorită faptului că ziarele sunt pline de interviurile luate unor experți convinși de faptul că NSA nu a reușit să-l intercepteze pe Putin: "Sistemele noastre criptografice sunt impenetrabile".

E ca și cum ar spune că rușii sunt mai buni la spionaj și chiar mai democrați, așa cum s-a susținut și în timpul cazului lui Edward Snowden, căruia Rusia i-a oferit azil deoarece în SUA risca pedeapsa cu moartea.

Sarcasmul față de "Big Brother" made in SUA, după decenii de acuzații occidentale și mai ales americane de lipsă de democrație și de aroganță a serviciilor din Rusia (pentru a nu mai vorbi despre Uniunea Sovietică care brevetase un sistem de interceptări totale similare celor descrise în filmul german "Viețile altora"), asumă tonuri ridicole.

În afară de asta, trucul stick-urilor a fost deja pus în practică de chinezi, care acum câțiva ani obișnuiau să le dăruiască sutelor de antreprenori care treceau prin Beijing, de multe ori cu complicitatea unei fete frumoase pe care "norocoșii turiști" o cunoșteau "întâmplător" la barul hotelului. În acel caz, din ceea ce reiese din revelațiile făcute de surse ale serviciilor secrete occidentale, era vorba de o formă de spionaj pe scară largă care-i afecta și pe "muritorii de rând", o rețea extrem de vastă interesată mai ales de secretele tehnologice și de cele comerciale.

Articol de Anna Zafesova
Traducerea: Cătălina Păunel



LA STAMPA - 30.10.2013 12:10