Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

David Cameron amenință voalat presa pe tema dezvăluirilor despre NSA și GCHQ

David Cameron amenință voalat presa pe tema dezvăluirilor despre NSA și GCHQ

David Cameron a făcut apel la Guardian și la alte ziare să dea dovadă de "responsabilitate socială" atunci când tratează subiectul dosarelor NSA, pentru a evita acțiuni în justiție sau somații de securitate ("D-notices") pentru oprirea publicării unor informații care ar putea aduce atingere securității naționale.

În cadrul unui discurs ținut în parlament cu privire la Consiliul European de săptămâna trecută, în cursul căruia a avertizat cu privire la pericolele unei "viziuni afectate, superficiale" asupra scurgerilor de informații, premierul a precizat că el ar prefera să discute cu ziarele, mai degrabă decât să apeleze la tribunal. Însă, a adăugat el, ar fi dificil să evite o acțiune în cazul în care ziarele ar refuza să urmeze recomandările guvernului.

Premierul a lansat acest avertisment după ce parlamentarul conservator Julian Smith citase un articol apărut în ediția de luni a ziarului The Sun în care se afirma că serviciile de informații britanice apreciază că unele dintre detaliile incluse în dosarele NSA dezvăluite de Edward Snowden le-au îngreunat munca. The Sun citase o "sursă înaltă din domeniul supravegherii" care ar fi afirmat că teroriștii au "tăcut" după publicarea detaliilor privind operațiunile desfășurate de NSA și GCHQ.

Cameron le-a declarat parlamentarilor: "Avem o presă liberă, este foarte important ca presa să simtă că nu este pre-cenzurată în privința a ceea ce scrie și toate celelalte. Abordarea pe care am adoptat-o noi este aceea de a încerca să discutăm cu presa și de a explica cât de dăunătoare pot fi unele dintre aceste lucruri, și de fapt acesta este motivul pentru care Guardian a distrus o parte din informațiile și din discurile pe care le avea. Însă ulterior ei au continuat și au publicat noi materiale care aduc daune. Nu vreau să folosesc ordine judecătorești sau somații de securitate ori celelalte măsuri mai dure. Cred că este mult mai bine să faci apel la simțul de responsabilitate socială al ziarelor. Însă dacă ele nu dau dovadă de o oarecare responsabilitate socială, va fi foarte dificil pentru guvern să stea deoparte și să nu intervină."

Guardian a acceptat să permită unor oficiali de la GCHQ să supravegheze distrugerea unor hard-discuri în iulie, după ce guvernul îl amenințase că va folosi un ordin judecătoresc pentru a bloca publicarea unor informații din dosarele NSA. Alan Rusbridger, redactorul șef de la Guardian, a declarat că distrugerea acelor hard-discuri a permis ziarului să continue publicarea dosarelor NSA de la birourile lui din New York.

Sistemul somațiilor de securitate reprezintă un cod stabilit voluntar între departamentele guvernamentale cu atribuții în domeniul securității naționale și presă. Poate fi emis un avertisment către presă pentru a se împiedica "dezvăluirea publică, din neatenție, a unor informații care ar compromite operațiunile și metodele militare și de strângere de informații ale Marii Britanii". Cameron declarase anterior că ar putea fi nevoie să fie îmbunătățit modul în care sunt supravegheate serviciile britanice de informații, în lumina noilor dezvăluiri privind capacitatea de monitorizare a noilor tehnologii. El le-a declarat parlamentarilor: "Avem un control parlamentar asupra serviciilor de informații prin intermediul comitetului pentru informații și securitate, iar noi ne-am întărit acest control. Agențiile noastre operează conform legii, iar munca lor este supravegheată de membrii comitetului de informații. Desigur, pe măsură ce tehnologia evoluează și pe măsură ce și amenințările cu care ne confruntăm evoluează, noi trebuie să ne asigurăm că acest control și cadrul de lucru existente rămân puternice și eficiente."

Comitetul parlamentar pentru informații și securitate anunțase în cursul acestei luni că va evalua dimensiunile atinse de supravegherea în masă, în replică la îngrijorările cauzate de dezvăluirile lui Snowden.

Premierul și-a lansat avertismentul său către presă după ce Ed Miliband își exprimase îngrijorarea cu privire la articolele de presă apărute săptămâna trecută, conform cărora SUA au monitorizat telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel. Miliband a declarat: "Mă alătur primului ministru în sprijinul lui pentru munca serviciilor noastre de informații. Este vitală, ne menține protejați și, prin însăși natura ei, rămâne neapreciată. Mă alătur primului ministru în a aplauda bărbații și femeile care muncesc pentru serviciile noastre de informații. Putem înțelege cu toții adânca îngrijorare pe care au cauzat-o în unele țări europene știrile recente, mai ales în Germania. Pe lângă asigurarea sprijinului pentru serviciile de informații este corect ca fiecare țară să asigure și un control adecvat asupra acestor activități."

Julian Smith, care recent a cerut în scris poliției metropolitane să investigheze dacă Guardian nu a încălcat cumva legea prin publicarea unor detalii din dosarele NSA, l-a interpelat pe premier în Camera Comunelor: "În urma dezvăluirilor făcute de The Sun, în această dimineață, cu privire la impactul scurgerilor de informații de la Snowden, a venit acum momentul ca orice ziar care va fi trecut un prag în materie de securitate națională să iasă în față și să conlucreze în mod voluntar cu guvernul pentru a diminua posibilitatea apariției unor noi riscuri la adresa cetățenilor noștri?"

Articol de Nicholas Watt
Traducere: Andrei Suba



The Guardian - 30.10.2013 12:19