Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Bumerangul NSA: Ministrul german de justiție discută interzicerea unor companii americane

Cum scandalul de spionaj cauzat de NSA continuă să facă valuri în presa europeană, ministrul german de justiție, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, a vorbit despre posibilitatea adoptării unor noi măsuri, concrete, pentru pedepsirea corporațiilor americane care participă la activitățile de spionaj ale SUA.

Într-un interviu acordat publicației Die Welt, ministrul liberal a cerut adoptarea unor legi la nivelul întregii UE, prin care să se reglementeze protecția informațiilor, și a declarat că, odată ce aceste legi vor fi intrat în vigoare, "companiilor din Statele Unite care nu se vor supune acestor standarde ar trebui să li se interzică să mai facă afaceri pe piața europeană".

Leutheusser-Schnarrenberger a declarat că pachetul de măsuri legislative europene este necesar pentru a se putea lupta cu "spionajul generalizat al serviciilor străine de spionaj" și că legislația germană privind protecția datelor ar trebui să fie luată drept exemplu de restul UE - legile pentru protejarea intimității sunt mai stricte în Germania, comparativ cu SUA și cu cea mai mare parte a Europei.

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, vorbise și el, în iulie, despre nevoia de a fi trase la răspundere corporațiile, ocazie cu care a propus ca tuturor companiilor europene să li se ceară să raporteze orice fel de informație pe care o furnizează unui guvern străin.

Leutheusser-Schnarrenberger, care va candida din nou la alegerile din septembrie din partea Partidului Liber-Democrat, de orientare liberală, nu a detaliat mai mult în privința sancțiunilor ce ar trebui aplicate companiilor americane, deși pare improbabil ca Europa să interzică complet firmelor precum Google, care domină piața căutărilor pe internet, sau Facebook să mai facă afaceri. Amândouă aceste companii au fost implicate în scandal de documentele dezvăluite de fostul angajat din sfera serviciilor de informații, Edward Snowden.

Aceasta este ultima evoluție din campania electorală germană, în care dezbaterile au ajuns să fie dominate de subiecte legate de protejarea intimității pe internet. Cancelarul Angela Merkel a avut de înfruntat critici din partea întregii opoziții din cauza felului în care a gestionat scandalul NSA, iar Peer Steinbrück, candidatul Partidului Social Democrat din opoziție pentru funcția de cancelar, a declarat recent la postul german de televiziune ZDF că Merkel ar trebui să ceară garanții scrise de la americani că ei vor respecta legile și interesele Germaniei și că nu se vor deda la spionaj industrial.

Într-un alt interviu, acordat publicației Die Welt de către judecătorul Hans-Jürgen Papier de la Curtea Supremă a Germaniei, acesta a luat apărarea guvernului în ceea ce privește modul în care a gestionat dezbaterea pe chestiunea intimității. Statul are o "responsabilitate fundamentală de a-și proteja cetățenii de atacurile unor puteri străine", a declarat el, însă "poate fi responsabil doar pentru acele lucruri pe care are puterea legală, și posibilitatea, să le facă". Este din ce în ce mai ușor, afirma el, ca statele să încalce libertățile cetățenilor altor țări, iar aceia care sunt spionați nu au prea multe opțiuni la îndemână pentru a se apăra. Ca soluție, Papier a propus încheierea unui nou acord global cu privire la protecția datelor.

În ultimele săptămâni, serviciul german de informații externe (BND) a ajuns și el să fie atacat pentru propria sa cooperare apropiată cu NSA. În ultima dezvăluire din seria publicată de Spiegel cu privire la agenție, se arată că BND a furnizat americanilor metadatele a milioane de conversații telefonice, e-mail-uri și mesaje SMS și le-a pus la dispoziție copii a două sisteme germane de spionaj digital, denumite Mira4 și Veras. Leutheusser-Schnarrenberger a abordat și acest subiect în interviul ei, declarând că "BND trebuie să pună în cele din urmă faptele pe masă".

Articol de TMR
Traducere: Andrei SubaDer Spiegel - 6.08.2013 10:47