Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Experții avertizează în privința unei perioade glaciare în relațiile transatlantice

Descoperirea faptului că SUA au spionat în mod extensiv UE și țările europene i-a înfuriat pe liderii de la Bruxelles și Berlin - și ar putea pune în pericol acordul transatlantic de liber schimb. Voci importante din America îi cer acum lui Obama să facă lumină în această afacere.

Cei mai apreciați analiști ai relațiilor transatlantice au reacționat cu șoc și groază la dezvăluirile făcute de Spiegel la sfârșitul săptămânii, cu privire la amploarea spionajului Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA împotriva Germaniei și a instituțiilor UE.

"Acesta este o problemă foarte gravă pentru relațiile transatlantice", a declarat Heather Conley, directoarea programului Europa al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale de la Washington. "Va face colaborarea Washingtonului cu Europa mult mai dificilă pe o întreagă gamă de chestiuni, cum ar fi acordul transatlantic de liber schimb. Adăugați aceasta la cadrul pre-electoral din Germania și problema devine și mai mare."

O declarație făcută luni de cancelarul german Angela Merkel ilustrează și mai bine volatilitatea situației. "Monitorizarea prietenilor - acest lucru este inacceptabil, nu poate fi tolerat. Nu mai suntem pe vremea războiului rece", a transmis cancelarul prin intermediul unui purtător de cuvânt. Merkel a confirmat că deja și-a exprimat către Casa Albă nemulțumirea, la sfârșitul săptămânii, și a cerut explicații complete.

Duminică, un purtător de cuvânt al NSA a declarat că se va răspunde îngrijorărilor europenilor pe canalele diplomatice. El a declarat că NSA nu comentează pe marginea detaliilor operațiunilor de colectare a informațiilor, însă a adăugat: "ca o chestiune de politică, noi am arătat clar că SUA colectează informații externe de genul celor colectate de toate națiunile".

Declarații vagi

Președintele american Barack Obama, care în acest moment se află într-o vizită în Africa, a apărat cu consecvență programul american de monitorizare a datelor, a cărui amploare nu a devenit cunoscută publicului decât în ultimele săptămâni, grație informațiilor dezvăluite de Edward Snowden.

În timpul vizitei sale din Germania din iunie, Obama afirmase că "intervenția în intimitate a fost strict limitată printr-un proces aprobat de justiție". El a declarat cu mai multe ocazii că programul de supraveghere este focalizat doar pe anumite puncte și că există pentru a proteja SUA de terorism.

Însă asemenea declarații, atât de vagi, nu vor mai fi acum suficiente, având în vedere că s-a descoperit această practică a spionajului generalizat asupra instituțiilor UE, dar și asupra aliaților din Europa și a celor din întreaga lume.

"SUA trebuie să ofere rapid explicații capitalelor europene și să le permită să consulte în amănunțime programul NSA", a declarat Conley.

Surse familiare cu ceea ce se discută acum la Casa Albă cu privire la aceste dezvăluiri au declarat că administrația Obama va încerca să clarifice faptul că operațiunile de spionaj au fost desfășurate în coordonare cu servicii secrete din alte țări. Rămâne oricum îndoielnic faptul că alte state vor fi dispuse să recunoască o asemenea cooperare. Mai degrabă pare sigur că politicienii europeni nu vor avea niciun interes să recunoască așa ceva.

Există de asemenea suficiente condiții pentru declanșarea unui conflict transatlantic când vine vorba de Edward Snowden și de măsura în care europenii își bazează protestele cu privire la spionajul americanilor pe informațiile care îi sunt atribuite.

"Folosirea lui ca bază a acuzațiilor va crea tensiuni cu Europa în Congres și Casa Albă, atât timp cât el este privit în SUA ca un criminal", a declarat Janes. "Ar putea să nu conteze ce spun dezvăluirile lui." Însă Janes afirmă pe de altă parte că în Congres se pun presiuni din ce în ce mai mari pe Administrația Obama pentru a reglementa mai strict programele secrete de supraveghere.

"Acum nu mai avem încredere în el"

Experții în relațiile transatlantice văd în acordul de liber schimb o potențială victimă a dezvăluirilor cu privire la spionajul american publicate la sfârșitul săptămânii de Spiegel și luni de Guardian. Cunoscut sub denumirea Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), el este considerat de economiștii ambelor părți ca fiind capabil să dea un impuls considerabil economiilor americană și europeană. Însă furia Europei cauzată de intruziunea NSA - și suspiciunea asociată acesteia - ar putea în cele din urmă să pericliteze proiectul.

Comisarul european pentru justiție, Viviane Reding, a pus deja sub semnul întrebării acordul, ba chiar s-au formulat supoziții că SUA s-ar fi dedat și la spionaj industrial. Mai mult, acest conflict care se agravează în ritm accelerat dovedește că europenii au o atitudine radical diferită de cea a americanilor cu privire la intimitatea digitală și protecția datelor. De exemplu, europenii cer de multă vreme reglementări mai stricte pentru companii precum Facebook și Google.

Politicianul Malte Spitz, membru al Partidului Verde, s-a făcut remarcat la sfârșitul săptămânii printr-un editorial găzduit de New York Times, în care le reamintește cititorilor de demonstrațiile care au avut loc în Germania împotriva stocării datelor timp de șase luni, după cum prevedea o directivă UE. "Având în vedere care ne este istoria, noi germanii nu vrem să ne vindem libertatea pentru o securitate potențial mai bună. Germanii au experimentat pe propria piele ce se întâmplă atunci când guvernul știe prea multe despre cineva".

Articol de Gregor Peter Schmitz
Traducere: Andrei Suba



Der Spiegel - 2.07.2013 12:50