Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

`Snowden poate colabora cu justiția spaniolă`

`Snowden poate colabora cu justiția spaniolă`

A fi avocatul celui mai căutat om de pe planetă a fost un lucru banal pentru Anatoli Kucerena care în plus, a devenit elementul de legătură cu lumea exterioară al lui Edward Snowden, fostul consilier al serviciilor secrete nord-americane și autor al dezvăluirilor care zguduie lumea zilele acestea.

Kucerena, care în anii '80 a obținut prin corespondență titlul de avocat, în timp ce lucra ca supraveghetor al traficului din Moscova, este astăzi omul care știe unde doarme, ce mănâncă și cu cine vorbește refugiatul.

În timpul convorbirilor cu EL MUNDO, Kucerena ridică din umeri când este întrebat care va fi următoarea mișcare a fostului agent NSA. Crede că clientul său "va intra în istoria universală ca fiind singurul care a spus adevărul despre ceea ce face SUA, ca spion al cetățenilor săi și cum se încalcă drepturile omului".

Cine este astăzi Edward Snowden? "Este un expert, un profesionist și un om curajos", care "a rămas fără bani" la mii de kilometri de casă. Kucerena însuși și-a asumat responsabilitatea de a-i deschide un cont pentru a primi donații. Iar telefonul din biroul său de la Moscova a sunat pentru propuneri dintre cele mai năstrușnice: loc de muncă, burse, căsătorie... "ba mai mult, o femeie de 50 de ani a sunat spunând că vrea să-l adopte". Acum, în sfârșit, și-a găsit un loc de muncă într-o companiei pe internet din Rusia, al cărei nume "nu va fi dezvăluit, deoarece pe primul loc se află securitatea clientului meu".

Kucerena crede că "oamenii încă nu au asimilat importanța dezvăluirilor lui Snowden". Dar presa s-a documentat în amănunt cu privire la rolul acestui avocat de 54 de ani, ca arhitect al refugiului legal al fostului agent de servicii secrete, în Rusia. El a reușit să-l scoată pe Snowden de pe aeroport în luna august, obținându-i un azil temporar la Kremlin cu condiția de a nu aduce daune SUA.

Recenta propunere a lui Snowden de a colabora cu justiția germană nu îl tulbură: "Dezvăluirile care s-ar putea produce zilele acestea, fac parte din seria de documente pe care le-a dezvăluit în totalitate în Hong Kong înainte de a sosi la Moscova". Din acest motiv, "nu încalcă pactul convenit cu Rusia de a nu furniza informații sensibile pentu SUA".

Referitor la filtrările cu efect întârziat, Kucerena întotdeauna tranșează discuția spunând că "Snowden este convins că a făcut ceea ce a fost corect pentru țara sa". Fiind întrebat dacă informaticianul ar putea cere să nu se mai filtreze alte informații, Kucerena asigură că "acest fapt este imposibil și la fel i-am explicat și clientului meu atunci când mi-a cerut sfatul, deoarece, chiar dacă ar cere asta, întotdeauna vor rămâne copii".

În orice caz, are cale liberă pentru a colabora cu justiția spaniolă sau cu oricare altă țară care dorește să urmeze drumul Germaniei: "Din Rusia, noi nu controlăm deciziile sale de a vorbi cu cineva".

Referitor la viața de zi cu zi a tânărului nord-american, oferă câteva detalii: "Iese din casă și nimeni nu îl recunoaște. Călătorește, pentru că îl interesează Rusia și a început să învețe limba, deși încă vorbim prin intermediul unui interpret". A primit vizita tatălui său "și este în contact cu iubita sa din SUA prin intermediul e-mail-ului".

Această "viață secretă", fără interviuri sau apariții publice, a fost "cererea lui Snowden". Kucerena amintește "că este căutat de o putere și sunt sigur că SUA au capacitatea de a fi cea mai mare amenințare pentru securitatea sa". Peste tot este însoțit de "o echipă care-l protejează", format din oameni "care nu aparțin neapărat serviciilor secrete".

Chiar FSB, succesorul KGB, se va ocupa de supravegherea accesului la internet al rușilor, începând de anul care vine, dacă va trece o nouă lege în Dumă. Kucerena insistă asupra faptului că aceste "viitoare legi nu se aplică pentru moment", dar refuză să le compare cu spionarea propriilor cetățeni întreprinsă de Washington și pe care a dunuțat-o chiar Snowden, până când nu vor fi "dezbătute în mod oportun".

Referitor la viitorul ex-agentului cel mai faimos al prezentului, se arată optimist, dar precaut: "Acum, se poate deplasa prin Rusia, dar dacă iese, va pierde în mod automat statutul de refugiat", spune Kucerena care crede că "deși este dificil de pronosticat ce se va întâmpla anul care vine, când expiră azilul său, Snowden va ști să aibă grijă de el și astfel îi va merge bine".

Articol de Xavier Colas
Traducerea: Veronica PopEL MUNDO, Spania - 4.11.2013 12:04