Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Barroso atenționează că spionajul poate duce la totalitarism

Președintele Comisiei Europene amintește că "într-o parte a Germaniei exista o poliție politică ce spiona viața oamenilor zi de zi".

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, a afirmat joi că dreptul la viața privată și protecția datelor sunt "foarte importante" pentru Uniunea Europeană, pentru că europenii au experiența faptului că spionajul poate conduce la totalitarism.

"Într-o parte a Germaniei exista o poliție politică ce spiona viața oamenilor în fiecare zi. Astfel că știm ce înseamnă totalitarismul. Și știm ce se întâmplă atunci când statul folosește puteri care intervin în viața persoanelor", a afirmat Barroso în cadrul unei conferințe de presă atunci când a fost întrebat despre presupusa spionare de către SUA a cancelarului Angela Merkel.

"În Europa considerăm că dreptul la intimitate este un drept fundamental. Este un subiect foarte serios, nu putem pretinde că ar fi o temă neimportantă", a subliniat el, fără a se referi în nici un moment direct la cazul SUA.

De aceea, președintele Executivului comunitar a pledat pentru adoptarea rapidă a noii normative a UE care să consolideze protejarea datelor pe internet. (Europa Press)

Traducerea Julieta IoanLA VANGUARDIA - 25.10.2013 11:34