Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Snowden se declară patriot și susține că scurgerea de informații a fost necesară

Snowden se declară patriot și susține că scurgerea de informații a fost necesară

În primul său interviu pentru o televiziune americană de la dezvăluirea amplei scheme de spionaj a administrației americane, fostul expert al NSA Edward Snowden a declarat că se consideră "un patriot" și a afirmat că acțiunile spionajului american l-au obligat să dezvăluie documentele secrete.

"Constituția SUA a fost încălcată la o scară imensă. Dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, dacă administrația nu ar fi mers atât de departe, nu am fi fost în situația în care scurgerea de informații să fi fost necesară", a declarat Snowden pentru emisiunea "Nightly News" de la NBC.

Interviul a fost înregistrat săptămâna trecută în Rusia, țară care i-a acordat azil politic în august 2013. Cu toate acestea, Snowden a declarat că nu el a ales Rusia ca destinație finală, ci Departamentul de Stat american, care i-a revocat pașaportul. Potrivit fostului expert, el avea un bilet cumpărat pentru Cuba, intenția lui fiind aceea de a rămâne în "America Latină".

"Am fost blocat, deoarece SUA mi-au întins o capcană pe aeroportul de la Moscova", a afirmat acesta. "Nu am nici o relație cu Rusia, nu m-am întâlnit niciodată cu președintele rus, nu sunt susținut de guvernul rus". El a dat asigurări, chiar, că a distrus tot materialul de spionaj pe care îl avea la el înainte de a pleca de la Hong Kong spre Moscova - și că, prin urmare, nu ar fi avut ce să transmită guvernului rus.

Deși spune că dorește să se întoarcă în SUA, Snowden a declarat că dacă va fi nevoie, va solicita ca azilul său - care expiră pe 1 august - să fie prelungit.

"Dacă aș putea alege un loc în care să mă duc acum, mai întâi ar fi la mine acasă", a spus Snowden, însă avocații lui susțin că el nu ar avea un proces corect în SUA.

Într-un interviu acordat pentru CBS News miercuri, ca răspuns la declarațiile lui Snowden, secretarul de stat John Kerry a sugerat că atitudinea fostului expert de a refuza să se întoarcă în SUA este lașă.

"El ar trebui să-și facă curaj și să se întoarcă în SUA dacă are o acuzație cu privire la problema monitorizării americane", a declarat acesta.

Spion

La NBC, Snowden a negat versiunea administrației potrivit căreia era doar un prestator de servicii al NSA, dezvăluind că a fost instruit pentru a fi spion și că a lucrat "ca agent infiltrat în străinătate" pentru CIA și pentru NSA.

"Am trăit și am lucrat ca infiltrat în strănătate, sub acoperirea unei activități care în realitate nu se desfășura. Am folosit, chiar, un nume care nu era al meu".

Snowden a dezvăluit că în afară de NSA a lucrat ca "expert tehnic" pentru CIA și drept "consilier" al Agenției de Informații a Secretariatului pentru Apărare.

El a mai dat asigurări că le-a transmis mai multe mesaje superiorilor și colegilor, în care indica problemele pe care le vedea în metodele de spionaj ale administrației. "Răspunsul a fost: încetează să mai pui întrebări", a afirmat acesta.

Referitor la acuzațiile de trădare și de punere în pericol a securității americane prin dezvăluirea schemei de spionaj, Snowden a lansat SUA provocarea de a arăta "un om" care să fi fost afectat de dezvăluirile sale.

11 septembrie

Argumentând faptul că ia "în serios" amenințarea terorismului, fostul expert a povestit pentru prima oară că bunicul său, care a lucrat pentru FBI se afla la Pentagon în ziua atentatelor din 2001. "Îmi amintesc tensiunea acelei zile, că am auzit despre avioane la radio și că m-am gândit la bunicul meu, care se afla la Pentagon în acel moment", a spus acesta.

"Și cred că guvernul este foarte ipocrit atunci când invocă și când încearcă să ne scandalizeze amintirile (...) pentru a justifica programe care nu au dovedit niciodată că suntem în siguranță, dar care ne costă libertăți la care nu putem renunța", a adăugat acesta.

El consideră că este important ca oamenii să ia în calcul că "nimeni nu își va arunca viața în foc" așa cum a făcut el decât dacă este pentru o cauză - în cazul lui, spune, pentru a apăra dreptul la intimitate al cetățenilor.

"Oamenii nu își iau adio de la familii sau nu își părăsesc viața extrem de conformatiblă și nu distrug tot ce iubesc fără vreun motiv", a spue el. "Mă simt bine că am făcut ce trebuia, chiar dacă este mai greu".

(Articol de ISABEL FLECK, corespondent la New York)
Traducerea: Iulia Baran



FOLHA ONLINE (Brazilia) - 30.05.2014 13:21