Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Atitudinea clasei politice românești cu privire la monitorizarea NSA

Atitudinea clasei politice românești cu privire la monitorizarea NSA

Deputata europeană Renate Weber afirma recent că NSA a supravegheat cu siguranță convorbirile telefonice din România dacă a avut interesul acesta. Odată cu dezvăluirile lui Edward Snowden nu mai e nicio îndoială că agenția americană are această posibilitate tehnică. De altfel au apărut suspiciuni dintre cele mai grave privind spionarea unor mari capitale europene cum ar fi Parisul sau Berlinul.

Episodul clarificărilor cerute de cancelarul Angela Merkel ne arată deja că nu mai vorbim de speculații senzaționaliste, ci de realități politice, chiar dacă parțial dezmințite. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat că în cursul conversației avute cu cancelarul Germaniei, președintele Barack Obama a dat asigurări că Statele Unite ”Nu urmăresc și nu vor urmări convorbirile telefonice ale cancelarului”. S-a remarcat însă, pe bună dreptate, că asemenea interceptări ar fi putut avea loc în trecut. Dar faptul cel mai important este că asemenea interceptări sunt posibile. Nimeni nu mai poate avea o absolută încredere, căci un lucru care se poate întâmpla se va întâmpla mai devreme sau mai târziu. Iar faptul că se știe că se va întâmpla poate fi instrumentalizat în toate chipurile posibile. Nici cei care ascultă nu vor putea fi siguri de aici înainte că ceea ce aud este autentic.

În orice caz, pentru România problema nu se pune exact în aceiași termeni ca în Germania. Dacă liderii politici de la Berlin vorbesc despre încredere și autonomie de judecată cerând SUA să nu adopte o postură de superioritate tutelară, în România e vorba mai curând de cu totul altceva.

Liderii de la București care au ambiția și capacitatea reală de a exercita puterea locală ar putea vedea în monitorizarea NSA o confirmare a propriei importanțe. Iată de ce niciun lider nu a părut să fie scandalizat de dezvăluirile lui Snowden. Unii ar avea poate motive de îngrijorare, dar în general atenția Americii este de natură să măgulească.

Presa românească mainstream nu pare nici ea scandalizată peste măsură, căci în România curentul principal nu pretinde liderilor politici sau oamenilor de reflecție să gândească ei înșiși problemele lumii și să dialogheze de la egal la egal cu interlocutorii lor din lumea largă, ci pur și simplu să se pună de acord cu alții.

Există în istoria politică și culturală românească și un concept mai rafinat așa numitul ”sincronism” (E. Lovinescu) care conține și tipul acesta de raportare subalternă. Sincronismul ca orientare exclude autonomia gândirii și uneori chiar o condamnă, așezând-o uneori abuziv în categoria naționalismelor înguste.

În contextul acestei mentalități predominant sincroniste, supravegherea NSA ca posibilitate (căci nu știm dacă s-a produs vreodată) nu lezează cu adevărat, căci liderii politici din România aspiră, dimpotrivă, să se ”dezvăluie” în ochii serviciilor americane într-o lumină favorabilă. Ei speră poate să fie spionați, căci vor putea compensa astfel prin pozițiile lor neoficiale și, aparent private, lipsa lor de credibilitate publică. Politicienii români nu se scandalizează că le sunt ascultate telefoanele fie pentru că, din cauza duplicității lor, nu le dă mîna să protesteze, fie pentru că sunt angajați într-o operațiune de seducție.

Autor Horațiu Pepine, Redactor Medana Weident



DEUTSCHE WELLE - 26.10.2013 13:02