Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Slugărnicie voluntară

"Eu nu am nimic de ascuns. De aceea, puțin îmi pasă că SUA îmi văd e-mail-urile, câtă vreme ne permit să trăim într-o lume mai sigură".

Am găsit o asemenea afirmație într-o "postare" în care autorul său comenta o știre despre cazul Edward Snowden. Primul lucru care mi-a venit în minte a fost amintirea de a fi auzit această frază pe vremuri, dar într-un context relativ diferit.

Cu decenii în urmă, un cunoscut care studia în fost Germanie de Est, îmi spusese: "Puțin îmi pasă să știu că Stasi mă spionează. Acesta este prețul pentru apărarea socialismului". El uitase doar să întrebe cât valora un socialism construit prin totala distrugere a noțiunii de spațiu privat. Regim în care cetățenii alimentează încrederea infantilă că sunt ascultați de cineva care va înțelege cat de buni și de cuminți sunt ei și că de aceea merită protecția pe care regii o acordau supușilor celor buni.

De fapt, eu mă întrebam dacă nu exista ceva din "iubirea față de agresor" și din nevoia nevrotivă de sprijin în această ciudată tendință psihologică spre slugărnicia voluntară.

Astăzi, după aproape 25 de ani [de la căderea Zidului Berlinului] este impresionant să vezi cât sunt de asemănătoare în orbirea lor ideologică aceste două persoane care cred că apără lumi diferite. Este nostim să înțelegi cum, în fond, ele vor același lucru: să sacrifice, odată pentru totdeauna, libertatea pe altarul fricilor și obsesiilor lor.

Chiar și filozoful Thomas Hobbes obișnuia să spună în felul său: pragul ușii mele este granița puterii statului. Ceea ce poate însemna că statul nu intră, nu legiferează și nu spune nimic despre ceea ce fac eu în spațiul meu privat.

Unii vor spune: "Cu excepția unor situații excepționale". Ceea ce explică de ce astăzi a guverna înseamnă în mare măsură perpetuarea așa-ziselor situații excepționale pentru ca statul să poată legifera în afara legii.

Într-o lume în care până și un nebun care ucide pe cineva s-a transformat într-un atentat terorist, nu este greu de închipuit cum vom trăi într-un stat de excepție permanent. Ceea ce mă intrigă este de ce se mai numește încă "democrație" o astfel de situație.

Articol de VLADIMIR SAFATLE, profesor la Departamentul de Filozofie al Universității de la São Paulo
Traducerea: Iulia Baran



FOLHA ONLINE (Brazilia) - 24.07.2013 10:52