Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Răzbunarea spionilor

Obișnuiți cu o libertate nelimitată de manevră, spionii reacționează împotriva celor care vor să le impună reguli de tip "Big Brother". Iar lichidarea conturilor explodează la lumina soarelui.

Generalul Keith Alexander, șeful Agențiai pentru Securitate Națională a SUA, neagă ceea ce a afirmat în Congres, exonerându-l pe Barack Obama ("Nu știa că Angela Merkel era spionată"). Pentru ca apoi, brusc, în timpul unei dezbateri cu fostul ambasador al SUA în România, Alexander să schimbe placa și să intre în coliziune cu Casa Albă și cu Departamentul de Stat. A făcut asta folosind un ton agresiv, neobișnuit într-un mediu de pluș precum cel de la Consiliul Afacerilor Externe din Baltimore.

Întrebarea fostului ambasador James Rosapepe era formulată în felul următor: "Aș vrea să cunosc justificările securității naționale și să aflu care a fost criteriul în baza căruia instrumentele de spionaj create pentru a preveni terorismul au fost folosite împotriva liderilor din națiunile aliate aleși democratic". Reacția seacă a generalului: "O întrebare excelentă, la care dumneavoastră, în calitate de ambasador, cunoașteți și răspunsul. Nu suntem noi cei care au dreptul să înainteze cereri privind personajele care trebuie supravegheate, ci responsabilii politici. Din care fac parte, absolut întâmplător, și ambasadorii".

Exact în același timp, secretarul de stat John Kerry cerea scuze aliaților și arunca toate responsabilitățile în spinarea agențiilor de informații.

Ieșirea lui Alexander a rupt un acord tacit, un echilibru și un scenariu care se păstrase intact până în acel moment în timpul "furtunii Snowden". Politicienii, care interpretau rolul porumbeilor, încercau să dreagă raporturile cu aliații. Militarii - spioni aflați de partea uliilor, care au acționat cu bună credință în numele securității naționale, au benficiat de o mare libertate de manevră. Agențiile precum NSA supuneau Casei Albe doar orientările generale și nu listele cu numele specifice ale liderilor care trebuiau spionați. Această versiune, prezentată Congresului în urmă cu câteva zile, s-a prăbușit însă sub loviturile vendettei lui Alexander.

Moare Samson cu toți filistinii? Nu întâmplator ținta directă a generalului șef al NSA este un fost diplomat democrat numit de Bill Clinton. După ambasada din România, Rosapepe a intrat în politică, iar astăzi este senator în statul Maryland. Alexander în schimb a fost ''uns" de George W. Bush. Ca de altfel cea mai mare parte a angajaților serviciilor secrete. Și cariera lui James Clapper, generalul care ar trebui să facă "ordine" în cele 16 agenții federale de spionaj se datoreaza lui Bush jr.

Oare vendetta aparatelor lui Bush împotriva lui Obama s-ar putea extinde atât de mult încât s-o afecteze și pe Hillary Clinton? (pentru că, înaintea lui Kerry, ea era secretarul de stat, iar acuzațiile lansate de Alexander despre rolul diplomației ar putea să-i dăuneze").

Jocul șantajelor și al amenințărilor nu este deloc nou. În 2010 a existat un precedent semnificativ. Obama îl alesese ca director la "National Intelligence" pe Dennis Blair, care s-a bătut pentru un realizarea unui acord "no-spy" cu Franța. Mișcarea lui Blair ar fi extins acordul anti-spionaj reciproc, care reglementează în prezent Clubul celor Cinci Ochi, așa cum este numit în jargon nucleul dur al țărilor anglo-saxone ale căror servicii de informații sunt integrate (SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă). Blair a fost înfrânt și a trebuit să abandoneze funcția. Snowden încă nu-și făcuse apariția, iar acea ciocnire aproape că a trecut neobservată.

La rândul său, așa cum este prevăzut deja ,și generalul Alexander va trebui să abandoneze, primăvara viitoare, conducerea NSA. Cu toate acestea, se pare că a decis ca până-n ultimul minut să apere "comunitatea serviciilor secrete", interesele și puterea pe care o aceasta o deține. Ieșirea sa trebuie interpretată ca o pregătire pentru marile manevre din lunile viitoare în vederea "revizuirii" anunțate de Obama. Comunitatea serviciilor secrete plasmată în epoca lui Bush este prea puțin obișnuită să dea socoteală executivului, drept pentru care lansează avertismente politicienilor pentru a-și apăra marile puteri și imensele resurse pe care și le-a câștigat după 11 septembrie.

Orgoliul lui Big Brother reprezintă delirul omipotenței: obișnuiți din 2001 să aibă mână liberă, generalii au rămas mai întâi surprinși, apoi indignați de faptul că astazi se vorbește despre limitări, auto - reducerea sferei de spionaj. Obama este pus în fața responsabilităților sale.

Wolfgang Ischinge, fost ambasador german la Washington și președintele de astăzi de la Munich Security Conference, explică că este de competența politicii să echilibreze avantajele informațiilor strânse prin intermediul spionajului și eventualele riscuri, în cazul în care este descoperită interceptarea aliaților. "Lipsa de supraveghere și de control politic față de dimensiunea și puterea aparatului de spionaj american este relmente îngrijorătoare".

Traducerea: Cătălina Păunel



LA REPUBBLICA - 6.11.2013 10:19