Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

SUA ascultă toată Europa, mai puțin Marea Britanie

Scandalul Datagate, declanșat de dezvăluirile făcute de Snowden, care s-a extins de la spionajul intern american la cel făcut de SUA față de statele aliate europene, devine tot mai complicat, încât stânește furia Comisiei UE, care amenință că nu se așează la masa negocierilor comerciale cu SUA, dacă există suspiciunea că proprii reprezentanți ar putea fi spionați.

Ulterior, Statele Unite au explicat, însă, că vor răspunde prin intermediul "canalelor diplomatice" solicitărilor de clarificare cu privire la zvonurile de spionaj avansate de Uniunea Europeană, afirmă un purtător de cuvânt al NSA, principala agenție de spionaj informatic din SUA, care subliniază că subiectul va fi discutat și "la nivel bilateral" cu statele membre din UE, dar nu vor exista comentarii publice.

Între timp, "The Guardian" face noi dezvăluiri despre cazul de spionaj internațional, bazate de această dată pe documente primite de la Edward Dnowden, martorul Datagate. Spioni în ambasadele țărilor europene și aliate, inclusiv Italia, atât la Washington, cât și la New York, ar fi fost amplasați de SUA în cadrul operațiunii de spionaj de mare amploare.

Însă "The Guardian", care a vorbit inițiat de o implicare a Italiei în operațiunile ilegale de spionaj, a făcut un pas înapoi parțial. A fost eliminat de pe internet - dar a ieșit în variantă tipărită - articolul în care un jurnalist spunea că șapte țări europene, printre care și Italia, colaborau la strângerea de date personale, ajutând Statele Unite în cadrul programului Prism. Informația este suspendată pe pagina principală a cotidianului britanic în așteptarea "verificărilor", dar articolul poate fi găsit încă de Google.

Potrivit altor ziare engleze, precum "Daily Telegraph", sursa dezvăluirilor este nedemnă de încredere. Surse din cadrul agenților 007 italieni vorbesc despre colaborare cu SUA pentru anti-terorism, dar cu siguranță nu pentru livrarea de date personale. Este fals, deci, susțin sursele, că Italia transmite date personale Statelor Unite, așa cum a scris, sâmbătă, "The Guardian".

Colaborarea dintre serviciile italiene și cele ale altor state, dezvăluie aceleași surse, există și a fost îmbunătățită după 11 septembrie, dar "privește apărarea țării noastre de acțiuni teroriste și a contingentelor noastre din străinătate, cu siguranță nu strângerea și transmiterea de bănci de date personale care, printre altele, este și interzisă de legea italiană".

Sursa dezvăluirilor făcute de "The Guardian" asupra implicării serviciilor secrete italiene este Wayne Madsen, fost locotenent în Marina americană care, timp de 12 ani, a lucrat la National Security Agency. Criticat în America pentru teoriile sale "conspiraționiste", în newsletter-ul său personal "Wayne Madsen Report" - accesibil numai cu plată - susținea în trecut că președintele SUA, Obama, este gay.

Nicio dezmințire, în schimb, despre alte documente publicate de cotidianul german "Der Spiegel", potrivit cărora diplomații europeni ar fi fost interceptați de NSA. Potrivit săptămânalului german, și Italia se afla printre țările spionate de agenția americană NSA.

Reacția ministrului german de justiție Sabine Leutheusser-Schnarrenberg a fost vehementă: "Dacă știrile vor fi confirmate, povestea amintește de atitudinea care exista între inamici în timpul Războiului Rece".

Conform statisticilor făcute de săptămânalul de la Hamburg, NSA ar fi controlat în medie în fiecare zi circa 20 milioane de legături telefonice și 10 milioane date de internet. Sub observație specială a fost pus orașul Frankfurt, sediul BCE, Bundesbank și al celor mai mari instituții de credit germane. În zile deosebit de "calde", precum, de exemplu, pe 7 ianuarie 2013, numai interceptările telefonice ar fi fost de circa 60 de milioane. La Ford Meade, cartierul general al NSA, erau păstrate datele referitoare la comunicațiile telematice și telefonice, adică când și care utilizatori au intrat în contact direct.

Potrivit unui document secret NSA vizualizat tot de "Der Spiegel", Germania este considerată un partener "de clasa a treia": asta înseamnă că țara este considerată un aliat, dar că agenția își rezervă posibilitatea de a continua cu acțiuni de spionaj.

Excluse din activitățile de spionaj ar fi, în schimb, statele partenere de clasa a doua, printre care Canada, Australia, Marea Britanie și Noua Zeelandă.

"Putem intercepta comunicațiile majorității partenerilor străini de clasa a treia. Și chiar o facem", se arată într-un document al serviciilor secrete americane aflat în posesia "Der Spiegel".

Între timp, Uniunea Europeană a cerut explicații imediate Statelor Unite asupra informațiilor apărute în presă cu privire la un spionaj sistematic în dauna Europei și instituțiilor sale din partea agenției americane NSA, informează un comunicat transmis de Comisia UE.

"Partenerii nu se spionează unii pe alții", a adăugat imediat după aceea vicepreședintele Comisiei Europene și responsabilul pe justiție Viviane Reding despre presupusul spionaj SUA. "Nu putem negocia o mare piață transatlantică dacă există chiar și o minimă îndoială că partenerii noștri fac activități de spionaj în birourile negociatorilor noștri".

Și Franța a cerut explicații Statelor Unite asupra informațiilor apărute în presă cu privire la un spionaj sistematic în dauna Europei, informează ministrul francez de externe, Laurent Fabius.

Traducerea de Oana AvramIL CORRIERE DELLA SERA - 2.07.2013 12:40