Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

În cazul Snowden, `Putin l-a salvat pe Obama` (LE MONDE)

Fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate (NSA) nu a înaintat niciodată autorităților ruse o cerere oficială pentru a obține statutul de refugiat politic. Acest statut i-ar permite însă să părăsească Moscova cu destinația America Latină.

Președintele rus, Vladimir Putin, a condiționat acest lucru de blocarea oricăror dezvăluiri care ar putea afecta Washingtonul. Care este jocul Rusiei? Prezența lui Snowden acolo este jenantă sau este un noroc?

Iată răspunsurile Liliei Șevțova, specialistă în probleme legate de Kremlin și eminent politolog al centrului internațional de reflexie Carnegie.

Reporter: Cum considerați poziția autorităților ruse în cazul lui Edward Snowden?

Lilia Șevțova: Obama ar trebui să fie fericit. Prezența lui Snowden la Moscova este cel mai bun lucru care i s-ar fi putut întâmpla. Evident, această prezență depinde de voința autorităților ruse. Fără acordul serviciilor de securitate, este exclus ca el să fi putut lua un avion cu care să ajungă aici. Mai mult ca sigur, chinezii au putut să extragă tot ce au putut de pe computerele lui Snowden înainte de a-i permite să plece din Hong Kong. Ulterior, rușii au terminat treaba. Cum ne-am putea imagina, fie măcar pentru o clipă, că acest biet om s-ar fi putut pune cu ei? Dar prezența, timp de trei săptămâni, a lui Snowden pe aeroportul Șeremetievo îi pune lui Obama o serioasă problemă. Înaintea sosirii sale, americanii au ezitat. Au fost discuții: e doar un alarmist sau un trădător? Acum, el este cu siguranță un trădător. Obama a evitat amenințarea unei tentative de demitere care s-ar fi datorat faptului că administrația îi supraveghea și pe cetățenii "neamericani" și din cauză că Snowden s-a transformat într-un trădător. Așadar, Putin l-a salvat pe Obama.

Reporter: Dar cum ar putea miza Vladimir Putin pe "cartea Snowden"?

Lilia Șevțova: Putin n-are treabă cu Snowden. La început, am crezut că Snowden este pentru Putin un adevărat noroc. Dar Putin, care este isteț, știe că Obama îi va rămâne îndatorat. Lui Putin nu i se poate reproșa nimic. Așadar, el are de câștigat. El este în măsură să le spună occidentalilor: "Îmi imputați cazul Magnițki (un jurist mort în închisoare din cauza tratamentului la care a fost supus, spre sfârșitul anului 2009)? Îl aveți și voi pe "Magnițki" al vostru? Îmi reproșati că încalc drepturile omului? Uitați-vă puțin la ce faceți voi cu aceste drepturi". Pe Snowden nu îl pot apăra nici măcar militanții pentru drepturile omului, pentru că asta ar însemna să atace Statele Unite.

Toată lumea face speculații, estimând că Snowden ar putea primi statutul de refugiat politic...

Dacă el va înainta o cerere în acest sens, Putin a afirmat din nou că el nu poate afecta relațiile bilaterale cu Statele Unite. Este o poziție clară, care ar permite șantajarea Statelor Unite și a Occidentului. Toată această afacere s-a transformat într-o farsă, în care Putin joacă rolul "cavalerului în alb" și le spune americanilor: "Date fiind mijloacele la care apelați, procedați mai rău decât STASI și KGB-ul".

Pe de altă parte, occidentalii sunt interesați de viitorul itinerar al lui Snoweden. Poate pleca, va pleca, etc.? Este un caz rupt din romanele lui John Le Carré, o poveste de spionaj plăcută la citit, dar care evită esențialul. Asta ar permite distragerea atenției de la mașinațiile Statelor Unite sau chiar ale premierului britanic David Cameron.

Situația s-a schimbat. Nu se mai vorbește despre violarea vieții private, ci despre trădare. La fel ca în cazul lui Julian Assange, care a început să fie privit cu scepticism după ce a început să colaboreze cu televiziunea rusă.

Interviu și comentariu de Piotr Smolar
Traducerea: Alexandru Danga



LE MONDE - 17.07.2013 14:00