Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Edward Snowden s-a întâlnit cu reprezentanți ai unor organizații pentru drepturile omului

Edward Snowden s-a întâlnit cu reprezentanți ai unor organizații pentru drepturile omului

13.07-14:00- Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, susține că diplomații ruși nu au luat legătura cu fostul agent al serviciilor secrete americane Edward Snowden. Acesta a fost răspunsul lui Lavrov la întrebarea pusă de presă dacă Punctul consular de pe aeroportul internațional Șeremietevo a primit din partea lui Snowden o nouă solicitare privind acordarea de azil politic.

Ministrul rus de externe i-a sugerat fostului agent american să se adreseze Serviciului Federal pentru Migrație. Purtătorul de cuvânt al Serviciului Federal pentru Migrație a precizat că nu a primit nicio solicitare din partea lui Snowden si niciun fel de documente în acest sens, relatează Agenția ITAR-TASS. În cadrul unei întâlniri cu militanți pentru drepturile omului, Edward Snowden le-a cerut acestora sprijinul pentru aprobarea solicitării privind acordarea azilului politic provizoriu de către autoritățile Rusiei.

Autoritățile americane și-au exprimat dezamăgirea față de discuțiile purtate de Edward Snowden cu militanții pentru respectarea drepturilor omului. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Jennifer Psaki, susține că drepturile lui Snowden nu au fost încălcate de nimeni, solicitând revenirea sa în SUA.

***

12.07-17:45- Fostul analist al serviciilor de informații americane, Edward Snowden, a purtat discuții cu aproximativ zece activiști în zona de tranzit a aeroportului Seremetievo, din Moscova. El le-a spus activiștilor că solicită azil politic în Rusia, până când va putea să zboare către America Latină. Anterior, Snowden și-a retras aplicația când Moscova i-a transmis că poate rămâne dacă oprește furnizarea secretelor americane. Kremlinul și-a reiterat condiția vineri.

"Domnul Snowden poate rămâne ipotetic în Rusia, dacă în primul rând oprește complet activitățile care aduc prejudicii partenerilor noștri americani și relațiilor SUA- Rusia și în al doilea rând, dacă solicită personal acest lucru"- a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvând al președintelui Vladimir Putin.

***

12.07-13:50- Edward Snowden, care a dezvăluit programele de supraveghere ale Statelor Unite, după ce a plecat din țară, a cerut să se întâlnească cu reprezenții din Moscova ai unor organizații pentru drepturile omului.

Americanul, care este blocat în zona de tranzit a aeroportului Seremetievo din capitala rusă, de când a sosit din Hong Kong, pe 23 iunie, a invitat, vineri după-amiază, organizații importante pentru apărarea drepturilor omului, printre care Amnesty International și Human Rights Watch, precum și pe renumitul avocat rus Genrih Padva.

Discuțiile se vor concentra asupra situației sale dificile, Snowden neputând intra pe teritoriul Rusiei, dar nici pleca în altă țară. În invitația transmisă prin email către Human Rights Watch, americanul de 30 de ani se plânge că Administrația SUA duce "o campanie incorectă", prin care încearcă să-l împiedice să obțină azil.

"Pot confirma că va avea loc o asemenea întâlnire", a declarat presei o purtătoare de cuvânt a aeroportului moscovit. Fostul angajat al CIA și colaborator al NSA este acuzat în Statele Unite pentru dezvăluirea de informații secrete. El a solicitat azil politic în peste 21 de țări, dar majoritatea l-au refuzat, cu excepția Boliviei, Nicaraguei și Venezuelei, care s-au arătat dispuse să-l primească.BBC SERVICIUL MONDIAL - 13.07.2013 13:54