Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

SUA recunosc că sunt interesate să `cunoască intențiile` liderilor străini

Coordonatorul serviciilor de informații din SUA a declarat marți că agențiile de spionaj americane au încercat întotdeauna să afle intențiile liderilor străini, dar fără a confirma interceptările cancelarului german, Angela Merkel. James Clapper, coordonatorul celor 16 agenții de spionaj din SUA, a declarat că încercarea de a cunoaște obiectivele șefilor de stat străini a fost un "principiu de bază" al agențiilor de spionaj americane.

"De când activez în domeniul informațiilor, deja de 50 de ani, este un principiu de bază să aflăm și să analizăm intențiile liderilor, indiferent de forma în care se exprimă", a declarat Clapper Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților. "Este de neprețuit pentru noi să știm încotro se îndreaptă țările, care le sunt politicile, cum ne pot afecta acestea într-o serie de domenii", a mai declarat Clapper. El a adăugat și că "nu doar liderii, ci și ce se află în jurul lor și politicile pe care le doresc pentru guvernele lor".

Dezvăluirile unui fost angajat al serviciilor de informații, Edward Snowden, publicate în presă, arată că Agenția de Securitate Națională (NSA) a interceptat convorbirile a zeci de lideri străini, printre care și Merkel. Dezvăluirile au provocat un val de indignare în Germania și în Europa, existând informații contradictorii cu privire la aprobarea sau nu de către președintele american, Barack Obama, a interceptărilor.

Întrebat de președintele comisiei, Mike Rogers, dacă ar fi corect să se considere că "cea mai bună modalitate" de a afla planurile unui lider străin ar fi "apropierea de el sau obținerea convorbirilor sale", Clapper a răspuns: "Da, ar fi". De asemenea, când a fost întrebat dacă aliații SUA au spionat SUA, Clapper a răspuns: "Desigur".

Totuși, în declarațiile făcute în cadrul aceleiași comisii, directorul NSA, Keith Alexander, a dezmințit în mod categoric, sub jurământ, acuzațiile recente de interceptare a convorbirilor în Europa, afirmând că dimpotrivă, serviciile de spionaj europene au fost cele care i-au furnizat aceste informații. Dezvăluirile din cotidienele francez "Le Monde", spaniol "El Mundo" și italian "L'Espresso" cu privire la interceptarea convorbirilor unor cetățeni europeni de către NSA sunt "cu totul false", a dat asigurări Alexander. "Pentru a fi cât se poate de clar, nu colectăm aceste informații cu privire la cetățenii europeni", a declarat acesta, precizând că este vorba despre "date oferite NSA" de către partenerii săi europeni.

"Le Monde" și "El Mundo" au publicat în ultimele zile, pe baza documentelor furnizate de Snowden, faptul că agenția americană însărcinată cu interceptarea convorbirilor spionase peste 70 de milioane de convorbiri telefonice în Franța și 60 de milioane în Spania în răstimp de o lună. La rândul său, cotidianul italian "L'Espresso", citându-l pe ziaristul Glenn Greenwald, aflat la originea dezvăluirilor lui Edward Snowden, a afirmat că italienii au fost spionați de serviciile americane și britanice.

"Ei nu au înțelees, ca și persoana care a furat informațiile clasificate, ce aveau în fața ochilor", a dat asigurări directorul NSA, confirmând, însă, dezvăluirile din "Wall Street Journal", date publicității marți dimineață, potrivit cărora interceptările telefonice făcute în aceste țări și puse pe seama NSA fuseseră făcute de serviciile secrete europene, care apoi le-au oferit agenției americane.

Traducerea: Iulia Baran



JORNAL DE NOTÍCIAS (Portugalia) - 31.10.2013 11:16