Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Reținerea lui David Miranda - o trădare a încrederii și a principiilor (Editorial The Guardian)

Cu mult înainte ca partenerul de viață al jurnalistului Glenn Greenwald de la Guardian să fi fost reținut pe aeroportul Heathrow, duminică, legea în baza căreia a fost reținut și i s-au confiscat obiectele personale ajunsese să fie efectiv discreditată, în forma ei actuală.

Articolul 7 al Legii Terorismului din 2000 acordă puteri discreționare pentru reținerea unei persoane până la nouă ore. Acordă poliției de frontieră puterea de a reține spre interogare, fără a avea niciun fel de suspiciune și fără ca persoana reținută să aibă dreptul de a apela la un avocat. Este una dintre cele mai mari puteri conferite poliției în legislația britanică - o armă folositoare pentru serviciile de securitate aflate în căutare de informații, dar o potențială sursă de injustiție, gata să se întâmple în orice moment. Ea a provocat unele dintre cele mai indignate plângeri din partea comunității cu privire la modul în care legile antiteroriste britanice ajung să fie aplicate în practică. Parlamentul și-a programat deja revizuirea legii.

Reținerea lui David Miranda ar trebui privită în contextul acceptării implicite de către ministerul de interne, cel care propune acum aceste modificări legislative, a faptului că unele părți din lege sunt concepute în termeni excesiv de generali.

Însă reținerea lui Miranda este oricum un act extraordinar. Ea ridică noi probleme foarte importante, pe care parlamentul nu va mai putea să le ignore și pe care va trebui să le dezbată, dacă dorește ca reforma legilor terorismului să fie cât de cât consistentă, justă și corect raportată la realitate.

Unul dintre motive este acela că Miranda nu poate fi considerat sub absolut nicio formă un terorist. Însă Miranda trăiește și lucrează împreună cu Greenwald, primul care a publicat majoritatea articolelor legate de spionajul de stat american și britanic, bazat pe informațiile dezvăluite de fostul colaborator al NSA Edward Snowden. Nimic din această muncă nu are vreo legătură cu comiterea, pregătirea sau instigarea unor acte de terorism, sau cu orice altceva care ar putea cădea, în mod rezonabil dar cu cea mai mare indulgență posibilă, sub incidența celor mai generalizatoare definiții ale unor astfel de activități.

Și totuși, oricine își va fi imaginat că Miranda a fost reținut din întâmplare la Heathrow, în mod sigur nu trăiește în lumea reală.

Realitatea despre articolul 7 al legii din 2000 este aceea că reprezintă o putere legală concepută special pentru lumea atipică a porturilor și aeroporturilor. Îi dă poliției puterea de a le face oamenilor, în această lume cu statut incert, lucruri pe care nu le-ar putea face în lumea reală.

În lumea reală se aplică mecanismele de control și echilibru ale justiției - în America, ironia sorții, unele dintre acestea chiar poartă denumirea de "drepturi Miranda".

În lumea aeroporturilor oamenii pot fi reținuți, interogați și percheziționați și li se poate confisca proprietatea fără a fi existat vreo suspiciune prealabilă și fără ca ei să beneficieze de acoperirea justiției. Anul trecut au avut loc 69.000 de astfel de rețineri și doar o mână de oameni au fost arestați.

Reținerea lui Miranda poate fi interpretată în parte ca o expediție de pescuit a serviciului de securitate, ca un exercițiu de hărțuire al poliției, dar și ca o amenințare din partea guvernului la adresa jurnaliștilor și a celor care îndrăznesc să tragă semnalul de alarmă. A constituit o tentativă de intimidare a breslei jurnaliștilor într-o zonă aflată în afara jurisdicției legii, unde un asemenea lucru se poate întâmpla fără a fi urmat de consecințele legale. A fost făcut pentru că pur și simplu putea fi făcut - și, fără îndoială, pentru că americanii vroiau să fie făcut - și pentru niciun alt motiv.

Reținerea lui Miranda subminează principiul prezumției de nevinovăție pe care se bazează democrațiile liberale atunci când se înarmează împotriva terorismului. Statele adoptă legi antiteroriste care conferă puteri excepționale, strict pe baza ideei că terorismul reprezintă la rândul lui o amenințare extraordinară și pornind de la premiza că asemenea puteri vor fi utilizate doar în mod proporțional. Reținerea lui Miranda trădează această idee, întrucât în acest incident terorismul nu a fost implicat în niciun fel. De asemenea, liderii democrați au pretins că recunosc legitimitatea îngrijorării publicului cu privire la proporționalitatea măsurilor adoptate de stat împotriva terorismului. Însă acest caz ne arată că statul ne ia de proști.

Din cauza aplicării dubioase a articolului 7 în trecut, iată că acum parlamentul are atât ocazia, cât și responsabilitatea, de a ne demonstra contrariul. Articolul 7 ar trebui restrâns în mod radical, astfel încât puterile excepționale să nu poată fi aplicate decât în cazurile cu adevărat excepționale legate de terorism. Reținerea nu trebuie să se poată face decât pe baza unor suspiciuni rezonabile. Bunurile confiscate ar trebui înapoiate rapid, în cazul în care persoanei implicate nu i se aduc învinuiri formale legate de securitatea națională, după cum se întâmplă în prezent și cu amprentele și mostrele de ADN. Ar trebui permis accesul la un avocat. Dacă parlamentul se va ridica la înălțimea provocării, poate că totuși va ieși ceva bun de pe urma acestui episod rușinos de hărțuire de către stat a jurnalismului independent și a unor cetățeni liberi.

Traducere: Andrei Suba



The Guardian - 21.08.2013 12:01