Dosarele NSA
RSS Dosarele NSA

Un avion în care se afla președintele bolivian a fost blocat să intre în spațiile aeriene francez și portughez

13:46 - Spania și-a deschis spațiul aerian pentru un avion care îl transporta pe președintele bolivian Evo Morales. Aeronava a fost deviată marți din cauza suspiciunilor că fostul analist de informații fugar Edward Snowden se află la bord.

Bolivia a protestat cu privire la această situație. Președintele bolivian călătorea spre țară de la un summit pentru energie desfășurat la Moscova când, potrivit oficialilor bolivieni, atât Franța, cât și Portugalia au refuzat accesul avionului prezidențial pentru traversarea spațiului aerian.

Aeronava a primit permisiunea să se alimenteze cu combustibil pe teritoriul spaniol și apoi a zburat la Viena.

Mai târziu, ministrul bolivian al apărării a dat vina pentru deviere pe suspiciuni nefondate că Edward Snowden se afla la bord. A fost o minciună - a declarat oficialul.

***

09: 35 - Guvernul bolivian a informat că un avion în care se afla președintele Evo Morales a fost blocat să intre în spațiile aeriene francez și portughez din cauza suspiciunilor că americanul fugar Edward Snowden s-ar fi aflat la bord.

Avionul cu ruta Moscova - La Paz a fost direcționat spre Viena.

Ministrul bolivian de externe, David Choquehuanca, a declarat că deciziile Franței și Portugaliei de închidere a spațiilor aeriene în ultimul moment au pus în pericol viața președintelui Evo Morales, iar Bolivia așteaptă o explicație oficială.

Bolivia este una din cele 21 de țări în care Edward Snowden, fostul analist care a furnizat informații despre activitatea NSA, a aplicat solicitare de azil.BBC - 3.07.2013 13:46