Diverse
RSS Diverse

DOCUMENTAR: Ziua Internațională a Cafelei

În fiecare an, pe data de 29 septembrie este marcată Ziua Internațională a Cafelei.

Istoria cafelei începe cu aproximativ 1.000 de ani în urmă. În fapt, prima mențiune documentară a cafelei este datată în secolul IX.

În țările occidentale, istoria cafelei începe însă abia acum trei secole.

Fiind originară din Africa de Est (Etiopia) - regiunea Kaffa, de unde se pare că a preluat și numele - cafeaua a fost răspândită mai întâi de arabi, urmați de turci și apoi de europeni. Europenii au extins zonele lor de cultură (în Asia, America și chiar Oceania), contribuind în același timp și la răspândirea obiceiului de a bea cafea.

Putem afirma, de asemenea, că și țara noastră poate fi considerată ca fiind un consumator de cafea cu tradiții deoarece prima cafea atestată documentar în București datează din anul 1667. Este vorba despre prima cafenea deschisă de un turc originar din Constantinopol, pe nume Kara Hamie, amplasată pe locul unde astăzi se află Banca Națională.

Conform documentelor, primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Mării Roșii din Africa, fiind considerată inițial ca aliment. Astfel, în triburile est-africane, boabele de cafea crudă erau măcinate și prin amestecarea cu grăsime animală se obținea o pastă, care era modelată sub formă de bile, iar acestea se consumau de către războinicii tribului pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor.

Există și legende mai vechi din țările arabe, despre o băutură misterioasă amăruie cu efecte stimulatoare. În jurul anului 1000, renumitul tămăduitor Avicenna, administra cafeaua în chip de medicament, etiopienii obțineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea în apă a boabelor uscate, iar din secolul XI cafeaua era preparată ca băutură caldă în Peninsula Arabiei.

Însă există două legende care atrag atenția: în prima dintre acestea, o istorie apocrifă datând de la începutul secolului XV menționează că un păzitor de capre yemenit, pe nume Khaldi, a observat cum caprele sale deveneau neastâmpărate și energice după ce consumau fructele roșii care creșteau în tufișuri. Khaldi a dus fructe la o mănăstire din apropiere, unde starețul a fiert fructele în apă, obținând un lichid amar dar aromat, foarte stimulator, care alunga oboseala și somnolența.

A doua legendă spune că un dervis musulman care a fost condamnat de dușmanii lui să rătăcească prin deșert și astfel să moară de foame, a auzit o voce care îl îndemna să mănânce fructele dintr-un arbore de cafea din apropiere. El a încercat să înmoaie fructele în apă și a băut lichidul acela. Astfel s-a întors la ai săi cu ideea proprietăților divine și a rețetei acestei băuturi.

În fapt cafeaua este sămânța arborelui de cafea din specia Coffea - familia Rubiaceelor, specie care cuprinde aproape 80 de soiuri, din care se cultivă în scopuri industriale patru, și anume: Coffea Arabica, Coffea Robusta, Coffea Liberica și Coffea Maragogype.

Cafeaua Arabica este cel mai apreciat și mai răspândit arbore de cafea. El nu provine din Arabia, ci din Africa, mai precis Abisinia. Acest arbore de cafea furnizează, în prezent, aproximativ 75-80 % din producția mondială de cafea. Se plantează, de obicei, la o altitudine variind între 600 și 2000 m. Calitatea cafelei arabice este excelentă.

Cafeaua Robusta este o specie care crește rapid și este mult mai rezistentă la intemperii și dăunători, comparativ cu specia Arabica. Ea asigură aproximativ 20 % din producția mondială a cafelei și este cultivată, de obicei, la altitudinea de circa 600 m. Se regăsește în zonele tropicale din Africa, India și Indonezia, regiuni în care specia Arabica se dezvoltă slab. Calitatea cafelei provenite de la acest arbust este medie, gustul fiind înțepător și amar.

Cafeaua Liberica are, de asemenea, o creștere rapidă și o rezistență bună la intemperii și boli. Este de origine din Africa Occidentală (Liberia) și se cultivă exclusiv în câmpiile tropicale și subtropicale ale Africii și Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare și temperatura variază între 20 și 25°C. Calitatea acestui tip de cafea este mediocră.

Cafeaua Maragogype este produsul unui arbore de cafea descoperit în vecinătatea orașului Maragogype din Brazilia. Este vorba de un hibrid rezultat din încrucișarea dintre speciile Arabica și Liberica, care, exceptând dimensiunile boabelor, a păstrat caracterele speciei Arabica, în general randamentul acestui arbust fiind totuși inferior și cultura sa fiind extrem de împrăștiată (Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia), la o altitudine variind între 600 și 1000 m.

Arborele de cafea, tot timpul verde, prezintă frunze alungite, asemănătoare cu cele de laur, dispuse opus două câte două, de-a lungul ramurilor, în funcție de altitudine și climat, arborele de cafea este în măsură să înflorească (la fel ca și portocalul) tot timpul anului, înfloritul principal se desfășoară pe o perioadă de mai multe luni, deși florile sale se ofilesc deja după câteva ore. Culoarea florilor este albă, strălucitoare, iar parfumul acestora este asemănător cu cel al florilor de portocal sau de iasomie. Ceea ce este caracteristic la arborele de cafea este faptul că în toate sezoanele se găsesc în același arbore ramuri cu flori, cu fructe verzi, în pârg sau coapte, culoarea acestora trecând de la verde, la galben, apoi la roșu deschis și în sfârșit la roșu-purpuriu, când fructele ajung la maturitate completă.

Producția mondială de cafea verde crudă este evaluată la peste 5 milioane de tone anual, la realizarea acesteia concurând numeroase țări, situate între 22 și 24° latitudine nordică și sudică (de o parte și de alta a Ecuatorului), din continentele America Centrală și de Sud, Africa și Asia. Locul de frunte îl ocupă America de Sud, unde culturile cele mai extinse se găsesc în Brazilia și pe coasta însorită a Oceanului Pacific (Columbia, Venezuela, Ecuador și Peru). În America Centrală, suprafețele cele mai mari pe care se cultivă arborele de cafea se găsesc în Mexic, la care se adaugă și culturile din Cuba, Guatemala, Honduras și alte state.

În continentul african, culturile de cafea (cele mai extinse) aparțin statelor Congo, Angola, Nigeria, Etiopia, Tanzania și Madagascar, iar în Asia, cel mai mare producător de cafea este India, după care urmează Indonezia și Papua Noua Guinee.

Cele mai mari cantități de cafea sunt vândute pe piața mondială în condiția de vânzare FOB (free on board, adică la bordul vasului în portul de îmbarcare al țării de origine) sau CIF (cost, insurance and freight, adică costul, asigurarea și transportul până la portul de destinație).

Orașul New York reprezintă, de foarte mult timp, principala piață comercială de cafea. Rezerve importante de cafea sunt însă depozitate și în porturile europene Anvers, Rotterdam, Amsterdam, Hamburg și Londra.

La New York se negociază în dolari americani toate loturile de cafea care provin din America de Sud și America Centrală, iar loturile de cafea de proveniență africană se negociază în principal la Londra, prețurile fiind stabilite în lire sterline.

Consumul mondial de cafea este influențat de numeroși factori, cum ar fi: profitul realizat, nivelul de trai, fluctuația prețurilor, precum și preferința pieței respective acordată altor băuturi. Echilibrul între ofertă și cerere este însă adeseori întrerupt pe piața internațională a cafelei.

După cum se cunoaște, cafeaua este principala sursă de profit a multor țări din America Latină și din Africa. Datorită importanței acordate pe plan mondial, producției și comerțului cu cafea, a existat interesul, încă de la începutul acestui secol, de a se pune la punct, în cursul conferințelor și a diverselor congrese, un sistem unic de regularizare a pieței și de scadență a plăților pe baza unui acord internațional. Astfel, în anul 1962, sub egida O.N.U., în cadrul C.N.U.C.E.D. (Conferința Națională Unită pentru Comerț, Economie și Dezvoltare) a fost încheiat după interminabile discuții un acord internațional asupra cafelei, semnat și ratificat, în sfârșit, de către principalii producători și consumatori ai acestui produs. Acest acord este destinat să asigure țărilor în curs de dezvoltare măsuri eficiente, care să le permită ameliorarea structurilor lor sociale și economice.

Organizația Internațională a Cafelei (ICO), al cărei sediu este la Londra, se străduiește să regularizeze cererea și oferta printr-un sistem de contingente de export, menținând astfel și stabilizarea prețurilor la un nivel minim. Utilizarea acestor contingente de export este supravegheată cu ajutorul Certificatelor de Origine.

Consiliul Internațional al Cafelei a depus eforturi susținute pentru a realiza un echilibru judicios al producției în țările cultivatoare, însă nu a obținut, până în prezent, decât foarte puține rezultate. De aceea, țările consumatoare care au ratificat acest acord internațional sunt obligate să restrângă importurile provenite din țările membre, deoarece cafeaua nu pote fi importată din țările producătoare decât pe baza Certificatelor de Origine amintite mai sus. Deci, dacă acest acord a permis redresarea prețurilor și adesea stabilizarea lor, el nu a putut elimina răul său esențial, supraproducția și în consecință, infracțiunile neîncetate asupra modalităților de reglare a contingentelor de export sunt totuși comise prin importul de stocuri excedentare.

Cu privire la exportul și consumul modial de cafea, trebuie reținute următoarele aspecte: Brazilia este țara care se situează pe primul loc în America de Sud și în lume ca țară producătoare de cafea, exportă anual circa 1 milion de tone și asigură mai mult de 30% din consumul mondial de cafea; Statele Unite ale Americii importă anual circa 1,3 milioane tone de cafea și consumă circa 45% din exportul mondial; Africa furnizează circa 32% din producția mondială și exportul său de cafea se realizează de către 15 țări din acest continent; Europa absoarbe circa 45% din exportul mondial de cafea.

Să menționăm și un fapt istoric esențial în evoluția producției de cafea: la jumătatea secolului XIX, o boală rară a plantelor s-a răspândit pe plantațiile de cafea din Asia de sud-est și culturile au fost compromise. În acest fel Brazilia a devenit principalul producător mondial de cafea, de atunci și până în prezent.

Deși este cultivată în zonele calde, cafeaua se exportă și se consumă în mod preponderent în zone temperate ale globului, în acest sens, în țările nordice (Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia) consumul anual de cafea depășește chiar 10 kg pe locuitor.

În anul 2014, statisticile arată că, în lume, se servesc aproximativ 1,4 miliarde de căni de cafea pe zi. Consumatorii cei mai importanți sunt: SUA, Germania, Franța, Japonia și Italia. Finlandezii consumă anual 12,2 kilograme de cafea de persoană, danezii 9,4 kilograme, norvegienii 9,3 kilograme, suedezii 8,3 kilograme, germanii 7,4 kilograme italienii 5,6 kilograme, francezii 5 kilograme iar brazilienii 4,7 kilograme.

În România, consumul de cafea rămâne modest, de circa 2 kg pe cap de locuitor în fiecare an, ceva mai puțin decât media europeană de 3 kg pe cap de locuitor.

Dacă suntem la statistici să mai spunem că prețul final al cafelei ajunse la consumator este alcătuit din: 44,9% - impozit, taxe vamale și costuri de transport, 23,7% - costuri la vânzare, 17,8% - costuri cu comerciantul colector și prăjirea boabelor, 8,5% - proprietarul plantației și 5,1% - costuri salariale.

Pe plan mondial se comercializează o gamă largă de sortimente de cafea, dintre care amintim: cafeaua de Brazilia, de Columbia, de Guatemala, de Salvador, de Costa Rica, de Puerto Rico, de Jamaica, de Martinica, Mocca Africană, de India, din Insulele Malaeze etc.

Dintre sortimentele de cafea Brazilia se remarcă, mai ales, cafeaua Santos, Rio, Victoria și Bachia, care se deosebesc după numele porturilor prin care se exportă cafeaua respectivă. Toate acestea se subîmpart, la rândul lor, în diferite calități, după aspectul bobului și după zonele în care au fost cultivate.

Cafeaua Santos este varietatea cea mai bună a cafelei de Brazilia, dupa care urmează cafeaua Rio, apoi cafeaua Victoria și în sfârșit cafeaua de Bachia. Fiecare soi de cafea Santos se subîmparte în șase calități: excelentă, superioară, bună, normală, obișnuită și inferioară. Cafeaua obținută din aceste boabe este bogată în substanțe solubile și are gustul plăcut și catifelat. Dintre sortimentele de cafea prezentate mai sus, subliniem cafeaua Arabică sau Mocca Africană, care este un soi de cea mai bună calitate. Acest soi de cafea conține un procent mare de extract și esența obținută din ea are un miros puternic de vin și aciditate mare, calități care o fac să fie foarte apreciată. Se cultivă pe o suprafață destul de restrânsă în regiunile muntoase din partea de sud-vest a Peninsulei Arabice, iar în trecut, această calitate de cafea se exporta prin portul Mocca, de unde îi vine și numele.

Cafeaua de Columbia prezintă boabe de mărimi diferite. Este un soi de cafea cu aromă și esență puternică, iar gustul său este mai bun decât al cafelei Santos.

Cafeaua de Guatemala se comercializează sub denumirea de „cafea spălată", având deci la bază prelucrarea umedă. Boabele sunt de dimensiuni mari și au un aspect foarte atrăgator. Esența obținută din boabele de cafea provenită din regiunile de munte are un gust plăcut și este bogată în substanțe solubile.

Cafeaua de Salvador este o cafea cu boabe de dimensiuni mari, cu forma netedă. Se livrează sub denumirea de „cafea spălată", iar calitatea este inferioară celei de Guatemala.

Cafeaua de Costa Rica se caracterizează prin boabe de dimensiuni mari de culoare verde-albastruie. Prezintă o aromă fină, o aciditate puternică și un procent mare de extract. Aciditatea unor calități din acest soi de cafea este atât de puternică, încât esența pură obținută din aceste boabe coagulează frișca. Cafeaua de Jamaica este soiul de cafea cultivat în insulele Jamaica, unde se obțin două varietăți de cafea: cafeaua cultivată în zonele muntoase și cea cultivată în zonele de șes. Varietatea de munte prezintă boabe mari, bine dezvoltate, de culoare albastră-verzuie, din care se obține o băutură cu o aromă excelentă. Cafeaua obținută în regiunile de șes se caracterizează, de asemenea, prin boabe de dimensiuni mari, care prezintă o culoare ce variază între galben și verde și care se modifică dupa spălare în albastru-verzui. Esența obținută din acest soi de cafea are un gust de iarbă.

Cafeaua de Martinica este un soi de cafea cu boabe de formă alungită și culoare verzuie. Calitatea sa este superioară.

Cafeaua de India prezintă boabe de diferite mărimi (de la boabe foarte mici până la boabe mari), iar culoarea acestora este albastră-verzuie. Esența care se obține din aceste boabe are o culoare închisă și o aromă puternică. Cea mai solicitată cafea de India este cafeaua Malabar, care se cultivă pe versantul apusean al muntelui Gaut.

Ancola, Padang și Palebmang - boabele acestor soiuri sunt de dimensiuni mari și uniforme, iar culoarea lor variază de la galben deschis până la roșu închis. Esența ce se obține din aceste boabe are un gust dulce, „moale", și conține un procent mare de extracte. Sortimentul de cafea Java este inferior celui de Sumatra. Primul soi prezintă boabe de forma rotundă și mici ca dimensiune, iar procentul de extract este redus. Esența ce se obține din boabele acestui soi are gust de iarbă. Cele mai solicitate calități de cafea Java sunt: Preanger, Buitenzorg și Batovia.

Cafeaua din insula Celebes este cunoscută sub denumirea Menada; ea prezintă boabele de dimensiuni mari, de forma unui ou, iar culoarea este verde-gălbuie.

Cafeaua africană grupeaza soiurile de cafea cultivate în Etiopia, Africa Orientală, Uganda și Liberia. Soiurile de cafea cultivate în aceste ținuturi sunt Robusta și Liberica.

În Etiopia crește varietatea denumită Morari, ale cărei boabe sunt de dimensiuni mari și prezintă o formă alungită. Culoarea variază între albastru-verzui și galben, iar gustul și aroma se apropie de soiul Mocirca. În Africa Orientală și în Uganda crește varietatea Robusta, iar pe țărmul apusean al Africii și în Liberia se cultivă varietatea Liberica. Acest soi de cafea prezintă boabele de dimensiuni foarte mari și de culoare brună. Se caracterizează printr-un gust și o aromă puternică, proprietăți care îi condiționează utilizarea numai în amestec cu alte soiuri de cafea.

***

În istoria României, cafeaua a avut, pe lângă anumite proprietăți curative și rolul de pretext pentru diverse întâlniri de afaceri, politice sau doar relaxante.

Au existat cafenele celebre, pe lângă cea din anul 1667, deja menționată, în cursul secolului al XVIII-lea fiind amintite localurile lui Gheorghe cafegiul (în 1734), Oprea cafegiul (în 1741) și Stanciu cafegiul (în 1746). Negustorii de cafea și proprietarii de cafenele s-au constituit în bresle. Potrivit listei Divanului din 1812, toți cei din breasla cafegiilor trebuiau să plătească o dare anuală de 850 de taleri.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cele mai cunoscute cafenele din București erau Cafeneaua Fieschi din Șelari, căutată în special de studenți, pentru că avea și biliard, Cafeneaua La Brener, de pe strada Stavropoleos, locul unde se întâlneau agricultorii și jucătorii de cărți, Cafeneaua Labes, de pe strada Germană, deschisă de Jacques și Henry Labes, frecventată mai ales de tineri.

De departe, Cafeneaua Capșa rămâne cea mai faimoasă. Înființată de Grigore Capșa în anul 1891, devine spațiul cultural și politic al societății bucureștene.

Capșa a fost un veritabil birou de informații politice, literare, artistice și mondene, o istorie, o cronică și o pasiune nebunească a vremii.

Cafeneaua se deschidea în fiecare dimineață la ora 7, iar consumația de bază era “șvarțul” (cafeaua neagră), dar și cafeaua turcească sau cafeaua cu lapte, denumită “capuținer”.

La ora 8 își făcea apariția poetul și matematicianul Ion Barbu, care se așeza în centru, cafeneaua fiind pentru el un fel de cabinet de lucru. Aici își concepea cursurile pe care le ținea la Facultatea de matematică a Universității București, făcea traduceri din Shakespeare și își compunea poeziile consumând cafea filtru concentrată.

La ora 9:30 sosea și Camil Petrescu, care își bea cafeaua cu lapte. La masa de sub ventilator își bea șvarțul scriitorul Corneliu Moldovan, președintele Societății Scriitorilor Români, la aceeași masă aflându-se Ionel Teodoreanu, alături de fratele său Pastorel, cel care scria, la cererea tuturor, epigrame.

***

Să mai spunem că acest lichid miraculos aduce consumatorilor potențiale avantaje dar și anumite riscuri. Astfel substanțele antioxidante din cafea ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel renal. Consumul moderat de cafea - circa două cești pe zi, reduce incidența bolillor cronice de ficat și, de asemenea, se pare că are un efect pozitiv în bolile Parkinson sau Alzheimer.

Există și efectele uzuale pe care le observăm zi de zi după cafeaua de dimineață, o mai bună stare de spirit, tonicitate, sporirea concentrării etc.

Consumul de cafea aduce și anumitre riscuri, mai ales pentru cei care nu respectă cantitatea zilnică recomandată: tahicardie, neliniște, nervozitate, insomnie, anemie sau chiar o stare de dependență, în lipsa consumului cafelei apărând dureri de cap.

Răzvan Moceanu



Agenția RADOR - 29.09.2014 18:59