Horațiu Valentin Mălăele s-a născut la 1 august 1952 la Târgu Jiu.
A parcurs studiile secundare la Liceul Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu.A avut prima expoziție personală de desene la Casa de cultură din Târgu Jiu în anul 1970, pregătindu-se să urmeze Institutul de Arte Plastice din Capitală.
A absolvit însă Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în anul 1975, la clasa profesoruluui Octavian Cotescu, cu rolul Fadinard din "Pălăria florentină", de Eugene Labiche.A fost repartizat la Teatrul Național din Piatra Neamț, unde a jucat în spectacole ca „Tinerețe fără bătrânețe” de Eduard Covalli, cu rolul lui Dorde pentru care a primit un premiu de interpretare (1975), în „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, „Muntele” de D.R. Popescu, sau „Eulenspiegel” de Charles de Coster.
S-a mutat apoi în București, unde a jucat pe scenele de la, Nottara, Odeon, Național, iar din 1996 la Teatrul de Comedie și Bulandra, în numeroase roluri ca Vanea din „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, sau Tartaglia din „Regele Cerb” de Carlo Gozzi.Începând cu anul 1982 a regizat spectacole de teatru ca „O sărbătoare princiară” de Teodor Mazilu, la Teatrul Nottara în anul 1982, „Puricele” de Georges Faydeau, tot la Nottara în anul 1983, „Carlo contra Carlo” de Paul Ioachim, la Odeon în anul 1994 - pentru care a obținut premiul Festivalului Comediei Românești din același an.
La Theatrum Mundi a jucat rolul profesorului în „Lecția”, de Eugen Ionescu, semnând și regia (1996), primind Premiul special al juriului la Festivalul de Teatru Contemporan Brașov în același an. A mai regizat piesele „Hotel” de Ray Cooney, la Teatrul Ovidiu din Constanța în anul 1997, „Bani din cer”, de Ray Cooney, la Teatrul de Comedie în anul 2001, „Cafeneaua”, de Sam Bobrik și Ron Clark, sau „Scrisoare”, de I.L. Caragiale.De asemenea, piesa regizată de Mălăele „Poiana boilor”, după A. P. Cehov, la Teatrul de Comedie, în 2003, a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Studiourilor de Teatru, Pitești, ediția a IX – a, în noiembrie 2005.
Alte piese de suuces precum „Măscăriciul”, după A. P. Cehov, la Teatrul Bulandra, în 2004 și „Revizorul” de N.V. Gogol, la Teatrul de Comedie, în 2006, poartă amprenta regizorală a lui Mălăele.A debutat în film ca actor în anul 1974, în pelicula „Muntele ascuns”, pentru ca apoi să fie distribuit în pelicule de mari regizori români, ca Alexandru Bocăneț, Mircea Daneliuc, Sergiu Nicolaescu etc. În 2000, a jucat în "Amen", în regia lui Costa-Gavras. A jucat în peste 60 de filme, ultimele dintre acestea fiind „Funeralii fericite” (2013), „Ultimul corupt din România” (2012), „Undeva la Palilula” (2012) și „Poker (2010).
În teatrul de televiziune a jucat peste 150 de roluri.A regizat două episoade din serialul TV „Ministerul comediei”, apoi filmele „Pălăria” și „Nunta mută” (2008) unde a fost și scenarist.
Ca și caricaturist a expus în peste 30 de expoziții circa 3000 din creațiile sale și a fost redactor șef al publicației "Satirul".Este autorul cărții autobiografice „Horațiu despre Mălăele” (noiembrie 2008) despre care autorul însuși declară că este un „ghiveci intelectual” și al volumului „Rătăciri” (2012).
A obținut un număr impresionant de premii, față de cele deja menționate mai amintim Premiul pentru interpretare la Festivalul Național I.L Caragiale București, 1993 și Premiul Asociației Umoriștilor Români pentru interpretare, 1993 pentru piesa „Puricele”, Premiul pentru regie la Festivalul Comediei Romanești, Premiul pentru regie Ion Băieșu și Premiul pentru interpretare, Buzău, 1994 toate pentru „Escrocii în aer liber”, Premiul UNITER în anul 1998 pentru piesa „Unde-i revolverul ?” și Premiul de Excelență al Festivalului „Comedy Cluj", în 2012.În august 2012, Horațiu Mălăele a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din Capitală, dar și Placheta Bucureștiului, oferită de primarul general Sorin Oprescu, în semn de "respect, admirație și iubire".
Este căsătorit cu Gabriela și are doi băieți - Cristian (24 de ani) și Ion Bogdan (26 de ani, absolvent de Regie și Film).Răzvan Moceanu