Diverse
RSS Diverse

PORTRET: Dan Spătaru - un romantic fără egal

PORTRET: Dan Spătaru - un romantic fără egal

Ziua de 8 septembrie marchează împlinirea a 10 ani de la trecerea la cele veșnice a unuia dintre cei mai îndrăgiți soliști de muzică ușoară din România, Dan Spătaru.

Dan George Spătaru s-a născut la 2 octombrie 1939, la Aliman, județul Constanța, într-o familie de învățători, Gherghina și Aurel Spătaru. Tatăl său era un foarte pasionat interpret la vioară, iar talentul său muzical a fost transmis și fiului.

Copilăria și adolescența îl găsesc în comuna natală, apoi la Ion Corvin și, mai apoi, la Medgidia, alături de sora mai mare Puica (Maria Nicola) și a bunicilor, care se ocupau cu agricultura.

În copilărie era pasionat de cai, iar în adolescență a devenit foarte pasionat de fotbal.

Parcurge studiile liceale la Medgidia, unde începe și cariera de fotbalist, evoluînd mai apoi ca mijlocaș la Progresul, și Știința București.

Este admis la Facultatea de Educație Fizică și Sport (1959-1963), însă în anul III i se descoperă o afecțiune - hernie de disc, fiind nevoit să abandoneze sportul de performanță.

Încă din vremea studenției, în anul 1962, susține concerte la Casa Studenților din București, fiind membru al „brigăzii artistice” a instituției, interpretând mai ales muzică italiană, la modă în acea vreme. Talentul său remarcabil a fost descoperit în anul 1965, mai întâi de regizorul TV Sorin Georgescu, care îi propune să meargă la o emisiune de varietăți cu public, apoi de compozitoarea Camelia Dăscălescu, în timpul unui recital susținut de Dan Spătaru la localul "Mon Jardin".

Tot în anul 1965 debuteaza la radio cu piesa „Nu-ți fie teamă de-un sărut”, pe muzica Cameliei Dăscălescu, versurile fiind scrise de Viorel Burlacu.

Primele piese de referință ale interpretului au fost cele compuse de aceasta, iar mai apoi, compozitorul Temistocle Popa i-a realizat aproape toate melodiile, multe dintre ele devenind șlagăre, primul său mare succes fiind melodia "Măicuța mea". În scurt timp vocea sa se impune pe scenele din țară și este invitat la festivaluri de muzică din străinătate, impresionând prin timbrul unic al vocii sale.

În anul 1966 participă pentru prima dată la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia cu melodia „Te-așteaptă un om”, compusă de Ion Cristinoiu.

Tot în 1966 apare pe coloana sonoră a filmului muzical „Omul și camera”.

Este interesant că în anul 1967, Dan Spătaru a bătut, la festivalul internațional de muzică de la Varadero, Cuba, recordul mondial la aplauze: a fost ovaționat timp de 16 minute și 19 secunde, performanța sa fiind menționată în Guiness Book. La festivalul din Cuba, Dan Spătaru a obținut și premiul „Discul de Aur”. În anul 1969 a câștigat "Premiul de interpretare" la Festivalul de la Mamaia, unde a cântat melodiile "Țărăncuță, țărăncuță" și "Cu cine semeni dumneata ?”.

În 1971 apare în distribuția filmului „Cântecele mării”, o coproducție muzicală România - URSS. În anul 1972 participă la secțiunea creație de la festivalul de la Mamaia, unde a obținut premiul al II-lea interpretând meodia lui Temistocle Popa „În rândul patru”, versuri Mircea Block.

Tot în anul 1972 o cunoaște, la Teatrul Fantasio din Constanța, pe viitoarea soție, Sida (aceasta fiind balerină în trupa teatrului), iar doi ani mai târziu, ei se căsătoresc. Se spune că pentru a o cuceri artistul îi trimitea zeci de buchete cu flori superbe, ba mai mult că interpretul ar fi condiționat colaborarea cu instituția din Constanța de acceptarea de către doamnă a cererii sale în căsătorie. Prietenii artistului mai povestesc că în final, un rol important în apropierea celor doi l-a avut regretatul Jean Constantin și el membru al trupei Teatrului Fantasio.

Deși a fost curtat de sute de femei, Dan Spătaru a rămas un familist convins și un model de tată pentru fiica sa, Dana.

În anul 1983 participă la festivalul de la Mamaia cu melodiile „La cinci și jumătate, la Universitate”, muzica Ionel Tudor, versuri Andreea Andrei și „Nu m-am gândit la despărțire”, muzica Dan Dimitriu, text Angel Grigoriu și Romeo Iorgulescu și obține premiul publicului.

Anul 1986 îi aduce un nou premiu - cel de popularitate, la festivalul de la Mamaia, cu melodia „Toamna se numără bobocii”, muzica Dan Stoian, versuri Gerda Stoian și, mai ales Marele Trofeu al festivalului cu piesa „De vrei să știi ce înseamnă român”, muzica Cornel Fugaru, versuri Dan V. Dumitru.

A trecut la cele veșnice la 8 septembrie 2004, în ziua sărbătoririi Nașterii Maicii Domnului, la numai 64 de ani, iar la înmormântarea sa peste 10000 de persoane au ținut să îi aducă un ultim omagiu.

În anul 2002 și-a lansat albumul „Drumurile tinereții”, iar postum au apărut „Pe drumul meu” (2005), „Raza mea de soare” (2005), precum și, în anul 2007, apariția discografică „In memoriam”, în 2 volume. Începând din anul 2006, în preajma aniversării zilei sale de naștere, la Medgidia are loc Festivalul de muzică ușoară românească „Dan Spătaru”, manifestare ce onorează memoria marelui artist.

În anul 2012, apare la Editura Semne, cartea de memorii „Dan Spătaru, regele aplauzelor”, volum de amintiri și evocări avându-l drept personaj principal pe marele cântăreț Dan Spătaru.

Compozitorul Ionel Tudor declara, în anul 2010, în cadrul unui interviu, despre Dan Spătaru că „Era un om de o mare seriozitate, extrem de punctual, pedant, preocupat de meserie și de imaginea sa, venea întotdeauna la orice repetiție cu «lecția» învățată de acasă și cel puțin cu o jumătate de oră înainte de ora stabilită. Respecta scena și publicul printr-o ținută impecabilă, indiferent de locul în care se cânta. Avea întotdeauna cel mai elegant smoking și cei mai lustruiți pantofi de lac. Nu conta al câtelea era pe afiș sau al câtelea intra în scenă! Succesul cel mai mare al spectacolului îi aparținea mereu ! A fost iubit ca nimeni altul de public”.

În iunie 2014, celebrul interpret Julio Iglesias s-a aflat în România pentru a susține cel de-al 13 le-a său concert aici și a acordat un interviu în care a afirmat: „În 1969, asta ca să vedeți de când vizitez România, am cântat pe scena de la Brașov, la Festivalul Cerbul de Aur, melodia «Ale tale», a regretatului Dan Spătaru. Mi-aduc aminte ce frig a fost în acea seară... Eu, un spaniol, neobișnuit cu iernile de la voi... Dan Spătaru, cu șarmul și cu piesele lui de dragoste, va rămâne mereu în sufletul meu”.

Răzvan MoceanuAgenția RADOR - 8.09.2014 13:34