Diverse
RSS Diverse

PORTRET: Mezzosoprana Ruxandra Donose împlinește 50 de ani

PORTRET: Mezzosoprana Ruxandra Donose împlinește 50 de ani

Marți, 2 septembrie, una dintre cele mai celebre mezzosoprane ale lumii, Ruxandra Donose, împlinește 50 de ani. Personalitate artistică de mare complexitate, ea este cunoscută pentru roluri importante precum cel al Charlottei din opera „Werther” de Jules Massenet, sau rolul titular din „Carmen” de Georges Bizet.

De asemenea, marile scene ale lumii găzduiesc rolurile sale masculine, în travesti, interpretate magistral, precum Cherubino din „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, Sesto din „La Clemenza di Tito” și Idamante din „Idomeneo”. Ruxendra Donose este deosebit de apreciată pentru timbrul special al vocii și inteligența fantastică în interpretare, însoțite de o sensibilitate și forță de expresie absolut extraordinare.

Ruxandra Donose s-a născut la 2 septembrie 1964, la București, într-o familie de muzicieni, tatăl său, Vasile Donose, fiind un celebru muzicolog și compozitor.

În anul 1983 a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu”, la clasa de pian a Ludmilei Popișteanu. Aici a întâlnit și omul care i-a descoperit, în clasa a XI-a, vocea excepțională, anume profesoara Mioara Sârbu Serafimovici.

În același an este finalistă a concursului internațional de pian de la Vercelli-Italia și este admisă, prima, la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, la clasa de canto, pe care l-a absolvit în anul 1989. Și tot în același an primește Premiul Colegiului criticilor muzicali din România, pentru activitatea sa muzicală.

A fost solistă la Teatrul Liric din Constanța, între 1989 și 1991 iar în 1990, obține premiul al doilea la marele concurs de interpretare de la München, după o altă româncă, Elena Moșuc. Acest premiu avea să-i deschidă foarte multe uși în străinătate, fiind și motivul pentru care artista alege să părăsească țara și să onoreze unele din contractele care i s-au oferit.

De fapt anul 1990 este unul foarte important pentru cariera sa, însemnând un alt premiu - cel al Operei din Bayreuth pentru cea mai bună confirmare a premiului obținut în Germania, tot atunci începe o bogată activitate pe plan internațional, pe marile scene ale lumii (Berlin, Viena, München, Frankfurt, etc) și participă la o serie de înregistrări la case de discuri importante din Mannheaim, Hamburg și Frankfurt. În septembrie 1991 obține Premiul Charles Dukes al Conservatorului „Marian Andersen” al Universității americane din Marylen-Washington.

În stagiunea 1991-1992 semenează un contract cu Opera din Basel, unde a interpretat partituri dificile, cum este rolul Barbarei din opera Katia Kabanova de Janacek, sau cel al lui Romeo din opera Capuletti și Montecchi, de Bellini.

În februarie 1992, a intrat prin concurs, la Opera de stat din Viena, scenă ce a consacrat de-a lungul timpului, nume prestigioase de compozitori, dirijori și interpreți. Rolul său de debut aici a fost cel din opera „Katia Kabanova". Colaborarea cu Opera din Viena avea să se încheie în anul 1998. În 1996 cântă pentru prima oară în Statele Unite ale Americii, la Opera din San Francisco, în „Povestirile lui Hoffmann", de Offenbach.

În anul 2008 a cântat în premiera mondială a operei "The Fly" de Howard Shore, la Theatre du Chatelet din Paris, interpretând rolul feminin principal, Veronica.

A lucrat cu unii dintre cei mai mari dirijori ai lumii: Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Mariss Jansons, Sergiu Celibidache, Donald Runnicles, Vladimir Jurowski și Zubin Mehta.

A interpretat pe cele mai mari scene ale lumii, cum sunt Royal Opera House Covent Garden, the Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opera National de Paris, Vienna State Opera, Berlin Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Oper Berlin, Teatro Real, Madrid, and Tokyo.

Cenușereasa, Carmen, Norma, Werther, Cavalerul rozelor, Idomeneo sunt opere în care Ruxandra Donose a interpretat cu mare succes roluri principale.

În prezent locuiește la Viena, este căsătorită și are doi copii.

Pe 20 decembrie 2013 a susținut, alături de sopranele Laura Tătulescu și Elena Moșuc, un concert de Crăciun intitulat „Cele trei dive”, la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi, prim dirijor invitat la Opera Națională Română din Timișoara.

Pe 24 ianuarie 2014, la Sala Radio, mezzosoprana Ruxandra Donose alături de actorul Claudiu Bleonț și de Orchestra Națională Radio, dirijată de Tiberiu Soare, au dat viață operei „Ariadna din Naxos“ de Richard Strauss, aceasta fiind cea mai recentă apariție a artistei pe scenele din România.

Răzvan MoceanuAgenția RADOR - 2.09.2014 10:44