Diverse
RSS Diverse

Clasamentul celor mai impresionante orașe-fantomă din lume

Clasamentul celor mai impresionante orașe-fantomă din lume
Kadîcikan

Orașul Mologa din regiunea Iaroslav, din Rusia, a fost acoperit complet de ape în anul 1940. Pe data de 14 septembrie 1935, autoritățile din acea perioadă au luat decizia de a construi în zonă două hindrocentrale, Rîbinsk și Uglici, care au dus la inundarea orașului, ce se afla într-o zonă de risc major de inundații. În anul 1930, în Mologa erau 900 de case, dintre care 100 erau construite din piatră și se aflau în zona comercială a orașului, unde erau amplasate aproximativ 200 de magazine. Populația nu depășea 7.000 de persoane. Strămutarea locuitorilor din localitatea Mologa a început în anul 1937 și a durat patru ani. În luna august 2014, orașul a ieșit din nou la suprafață, ca urmare a scăderii nivelului apelor în lacul de acumulare Rîbinsk. Un alt oraș din Rusia, Neftegorsk, din regiunea Sahalin, a fost șters de pe fața pământului în anul 1995, în urma unui puternic seism, în care și-au pierdut viața 2.040 de persoane. Orașul Pripiat, din nordul Ucrainei, a devenit astăzi oraș-fantomă, fiind abandonat, în aprilie 1986, din cauza avariei la Centrala Cernobîl.

Plymouth, din Montserrat, este singurul port din Marea Britanie și din lume care a fost distrus în urma unei erupții vulcanice. Plymouth a fost capitala insulei Montserrat, un teritoriu britanic în Caraibe. După erupția vulcanică din 1995 de pe Muntele Soufriere, orașul a fost devastat și abandonat. În vara anului 1995, vulcanul Soufrière Hills a erupt violent, acoperind întreg orașul care era de dimensiuni considerabile. 750.000 de clădiri din orașul Plymouth au fost distruse, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de bombele naziste. Orașul este acum îngropat sub cenușă și dispare câte puțin în fiecare an.

În 1944, în Oradour-sur-Glane, o comună în departamentul Haute-Vienne din centrul Franței, a avut loc un masacru, acesta fiind una dintre cele mai grave atrocități petrecute pe teritoriul Franței în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Au fost uciși 642 de locuitori, ca represalii pentru răpirea unui soldat german de către Rezistența franceză. Orașul a fost practic șters de pe fața pământului de naziști. După război, generalul Charles de Gaulle l-a declarat centru memorial, iar, în anul 1999, președintele francez Jacques René Chirac l-a declarat oraș-martir. Ruinele sătucului mai pot fi văzute și astăzi, pentru a onora memoria celor uciși.

Craco este un oraș medieval fascinant care, însă, nu mai găzduiește niciun om în prezent. Datând din secolul al XI-lea, Craco a avut, cândva, o populație de 3.000 de oameni. Ultimii locuitori au fost mutați în 1963, după alunecări repetate de pământ, cutremure și catastrofe determinate de războaie. Gunkanjima este doar una dintre cele 505 insule părăsite din prefectura Nagasaki. În 1890, compania Mitsubishi a cumpărat insula pentru a iniția un proiect de extragere a cărbunelui de pe fundul mării. Insula a cunoscut prosperitatea preț de câteva decenii, însă, pe măsură ce petrolul a înlocuit utilizarea cărbunelui, minele au fost închise în întreaga Japonie. În 1974, Mitsubishi a renunțat la proiect, iar insula este astăzi părăsită în totalitate.

Kadîcikan este doar unul dintre orașelele din Rusia care au fost abandonate odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice. Locuitorii acestuia au fost nevoiți să se mute pentru a beneficia de apă curentă, școli și îngrijire medicală. Întrucât vechii locuitori au plecat în grabă, casele acum părăsite încă mai adăpostesc jucării, cărți, haine și alte obiecte ale foștilor locatari.

O stațiune din Cipru, Varosha, situată pe coasta estică a Ciprului, în Mediterana de Est, prosperă în trecut, a devenit o "stațiune-fantomă" de 40 de ani, fiind împrejmuită de garduri de sârmă și de patrule militare care au ordin să tragă fără somație.

(www.itar-tass.com)



ITAR-TASS - 15.08.2014 13:12