Diverse
RSS Diverse

Riscuri de securitate ale tehnologiilor de monitorizare a stilului de viață

Riscuri de securitate ale tehnologiilor de monitorizare a stilului de viață

Persoanele care practică activități de monitorizare a stilului de viață folosesc dispozitive de tip brățări electronice, ceasuri inteligente, pandantive inteligente sau chiar obiecte vestimentare capabile să monitorizeze activitățile sportive, somnul sau alimentația. Un studiu Symantec a descoperit riscuri de securitate în cadrul unui număr semnificativ de dispozitive și aplicații de monitorizare personală.

Monitorizarea personală și cuantificarea anumitor aspecte din viața de zi cu zi, înglobate sub conceptul „Quantified Self”, generează implicit un volum considerabil de date și informații personale, transmise și stocate în diverse medii, iar securitatea acestor informații devine astfel esențială.

Compania a descoperit riscuri de securitate în cadrul unui număr semnificativ de dispozitive și aplicații de monitorizare personală, printre cele mai importante fiind faptul că toate dispozitivele purtate de utilizatori și aplicațiile folosite pentru monitorizarea activităților și performanțelor fizice sunt vulnerabile la acțiunile de localizare geografică.

Persoanele care practică activități de monitorizare a stilului de viață folosesc dispozitive de tip brățări electronice, ceasuri inteligente, pandantive inteligente sau chiar obiecte vestimentare capabile să monitorizeze activitățile sportive, somnul sau alimentația. Aceste dispozitive conțin, de regulă, un număr de senzori, un procesor, memorie și o interfață de comunicare și permit colectarea, stocarea și transmiterea datelor și informațiilor către un alt computer pentru procesare și analiză.

Smartphone-urile rămân probabil cel mai comun mod prin care oamenii monitorizează stilul de viață și activitățile fizice.

***

Orice dispozitiv de monitorizare personală poate fi localizat și urmărit prin protocol wireless.

Testele indică faptul că dispozitivele întâlnite de scannere pot fi detectate, localizate și monitorizate prin intermediul informațiilor hardware unice pe care le transmit.

De ce este acest lucru motiv de îngrijorare? Practic, este posibil ca hoții sau urmăritorii să folosească informațiile obținute prin detectare și localizare în scopuri ilicite.

***

20% dintre aplicații transmit datele personale ale utilizatorilor sub formă de text. Pentru a preveni accesul neatorizat asupra datelor utilizatorilor, aceste servicii necesită conturi personale create și protejate prin intermediul numelui utilizatorilor și parolelor secrete generate de și pentru utilizatori.

Specialiștii semnalează faptul că o proporție inacceptabil de mare a acestor aplicații și servicii nu gestionează în mod sigur datele personale oferite de utilizatori, fie acestea nume de acces sau parole.

Detaliile de înregistrare pot fi furate dintr-un anumit serviciu și apoi folosite pe un alt serviciu pentru a obține acces asupra unor date mai sensibile de tipul conturilor de e-mail sau conturilor de shopping online.

***

52% dintre aplicațiile examinate nu oferă politici de confidențialitate.

Este recomandat ca utilizatorii să considere esențiale aceste detalii înainte de a se înregistra pentru orice tip de servicii online.

Specialiștii companiei au descoperit anumite website-uri care nu gestionează corect sesiunile de înregistrare ale utilizatorilor.Aceste lipsuri flagrante de securitate pot conduce la breșe majore în bazele de date ale utilizatorilor.

Sistemele construite sau implementate defectuos pot conduce la compromiterea totală a datelor utilizatorilor de partea furnizorilor de servicii. În funcție de sensibilitatea datelor stocate, implicațiile pentru utilizatori variază de la informații nesemnificative, precum numărul de pahare de apă băute zilnic, până la informații sensibile precum localizarea geografică.

***

Măsuri de precauție care pot reduce riscul ca datele personale să fie expuse odată cu informațiile de monitorizare a stilului de viață, astfel încât utilizatorii să se bucure pe deplin de astfel de activități:

* Folosiți aplicația de blocare a ecranului sau o parolă care previne accesul neautorizat asupra dispozitivelor proprii;
* Nu refolosiți aceeași parolă sau nume de utilizator pe mai multe website-uri;
* Folosiți parole puternice;
* Închideți serviciul Bluetooth atunci când acesta nu este necesar;
* Fiți sceptici în legătură cu acele website-uri sau servicii care pretind informații excesive sau inutile;
* Fiți precauți atunci când folosiți facilitățile de partajare cu rețelele sociale;
* Evitați partajarea detaliilor privind propria locație în mediile sociale virtuale;
* Evitați aplicațiile și serviciile care nu oferă în mod clar politicile de confidențialitate;
* Citiți și înțelegeți politicile de confidențialitate ale aplicațiilor și serviciilor online;
* Instalați actualizările aplicațiilor și sistemului de operare atunci când acestea sunt disponibile; v * Folosiți o soluție de securitate pentru dispozitive electronice;
* Folosiți criptare completă pentru dispozitive electronice.



Agenția RADOR - 5.08.2014 16:35