Diverse
RSS Diverse

PORTRET: Al Di Meola - un chitarist de excepție

PORTRET: Al Di Meola - un chitarist de excepție

Marți 22 iulie, chitaristul american de origine italiană, Al Di Meola, împlinește 60 de ani.

Al Laurence Dimeola s-a născut la 22 iulie 1954, la Jersey City, New Jersey, SUA, fiind fiul unor emigranți din Nepal și Italia. A crescut învățând să cânte la chitară și să danseze salsa și ascultând Elvis Presley, Ventures și The Beatles - muzica celor din urmă fiind determinantă pentru cariera artistului.

În 1971 s-a înscris la Colegiul de Muzică din Berklee, Boston, Massachusetts, o adevarată “pepinieră” de genii ale jazz-ului, iar în 1974 s-a alăturat trupei lui Chick Corea - Return to Forever, cu care a cântat până în 1976, când a început o carieră solo incununată cu primul album în această formulă - „Land of the Midnight Sun”.

A abordat stiluri ca jazz, jazz-rock, jazz-fusion american. Pe lângă o carieră solo prolifică, chitaristul a fost implicat în diverse colaborări de succes cu artiști precum: Stanley Clarke (chitară bass), Jan Hammer (Synthesizer), Jean-Luc Ponty (violonist) și chitariștii John McLaughlin și Paco de Lucia, Luciano Pavarotti, Paul Simon, Phil Collins, Santana, Larrv Coryell, Steve Winwood, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Gonzalo Rubalcaba, Jaco Pastorius, Les Paul, Steve Vai, Frank Zappa, Milton Naciemento, Egberto Gismonti, Jimmy Page,Tony Williams, Stevie Wonder și alții.

Unele dintre albumele sale reprezintă culmi neîntrecute ale stilului foarte elegant, extrem de tehnic, de sorginte latino-americană și spaniolă: "Elegant Gipsy"(1971), "Casino" (1978), "Splendido Hotel" (1980). Di Meola și materialele sale electrice au influențat chitariști de excepție cum ar fi Yngwie Malmsteen, Richie Sambora (Bon Jovi) sau John Petrucci (Dream Theater).

Puțină lume știe că, după anul 1980, Di Meola a renunțat la chitara electrică din cauza unei afecțiuni a auzului, urmare a volumului mare al sunetului din interpretările sale.

În anul 1980 s-a remarcat printr-o colaborare de excepție cu Paco De Lucia și John McLaughlin, sub numele “Super Guitar Trio”.

La începutul anului 1996, Al Di Meola formează un nou trio împreună cu Jean-Luc Ponty și Stanley Clarke, intitulat “The Rite Of Strings” această colaborare fiind urmată de celebrul proiect “Al Di Meola New World Sinfonia″ alături de celebri muzicieni din Argentina, Cuba și Israel.

Al Di Meola deține cele mai prestigioase distincții din lume în domeniu, mai ales cel mai titrat sondaj de opinie în privința chitariștilor, realizat de Guitar Player Magazine, câștigând de 4 ori distincția de cel mai bun chitarist de jazz. A fost cunoscut peste tot în lume în ultimele decenii ca unul dintre cei mai proeminenți și virtuoși artiști din lumea jazz-ului instrumental contemporan.

Atunci când merge în turnee, artistul are obiceiul să-și încheie concertele cu piesa "Race with Devil on Spanish Highway", o melodie energizantă de pe albumul "Elegant Gypsy".

Di Meola a susținut nu mai puțin de 6 concerte în România, primul, în septembrie 2006, la festivalul „Plai” de la Timișoara, apoi pe 25 mai 2010, la București, pe 21 aprilie 2011 la Cluj, în iunie 2011 la Timișoara, pe 1 noiembrie 2011 la București și pe 6 noiembrie 2013 la Timișoara.

Este unul dintre marii tehnicieni ai chitarei, comparabil cu John McLaughlin, ca tehnică și cu Carlos Santana, ca sursă de inspirație, iar criticii muzicali menționează că puțini dintre chitariștii lumii au revoluționat atât de mult stilul interepretativ la chitară ca Al Di Meola.

Un celebrul istoric în domeniul chitarei, Robert Lynch, a declarat despre Al Di Meola: “În istoria chitarei electrice, nimeni nu a făcut mai multe pentru a evolua acest instrument într-o manieră pur tehnică mai bine decât Al Di Meola. Cunoștințele sale totale în diversele stiluri sunt de-a dreptul uimitoare”.

Răzvan MoceanuAgenția RADOR - 22.07.2014 16:33