Diverse
RSS Diverse

Câinii salvatori din România s-au calificat la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare de la Torino

Câinii salvatori din România s-au calificat la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare de la Torino

România s-a calificat pentru a doua oară consecutiv la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare, cel mai important eveniment chinologic mondial, organizat de Federația Chinologică Internațională. Nouă câini de la Centrul de Centrul de Educare Canină urmează să participe, între 20 și 24 august, la Torino, în Italia, la probe de căutare sub dărâmături, probe de căutare în teren accidentat, probe de urmă și probe de salvare din apă.

Anul acesta, în competiție vor intra echipa formată din Liviu Ionescu și labradorul Neky Liguard, Corina Diaconu și labradorul Nesie Liguard, Elvis Tița și ciobănescul alb elvețian Dias, Daniel Oacă și labradorul Next Liguard și Robert Berendei, cu labradorul Edelhund Aldo Goldi, toți fiind conduși de căpitanul de echipă Carmen Popescu.

La ediția precedentă a Campionatului Mondial de Salvare, care a avut loc în Cehia în 2012, echipa României s-a clasat pe locul 9.

Echipa națională de căutare-salvare, formată numai din craioveni, are nevoie însă de susținere financiară pentru a participa la campionat. Fundația Gazeta de Sud a demarat o campanie în acest sens. Fundația pentru SMURD și-a manifestat deja interesul pentru a sprijini financiar deplasarea echipei românești la campionatul mondial. Directorul executiv al Fundației pentru SMURD, Tiberiu Fechete, a declarat pentru “Gazeta de Sud” că pe lângă sprijinul financiar, se lucrează la un parteneriat de lungă durată cu salvatorii patrupezi.

Centrul de Educare Canină România este Centrul pilot național de selecție și formare al câinilor de căutare-salvare și al voluntarilor care doresc să se implice în activitățile de emergență și in situații de urgență. Este membru și reprezentant al României la Organizația Mondială a Câinilor de Salvare, cu sediul la Salzburg, în Austria și partener al celor mai importante organizații naționale și internaționale de profil. În activitatea sa de peste 15 ani, CEdC a reprezentat România în peste 35 acțiuni și activități naționale și internaționale umanitare, de emergență și chinologice, a participat în 12 acțiuni NATO, UE, ONU-INSARAG, precum și la peste 60 de expoziții și examene canine.

Câteva informații despre premiile câștigate de câini și de stăpânii lor, care participă la Campionatul Mondial:

1. Liviu Ionescu, cu labradorul Neky Liguard - triplu campion național RH FL, atât la individual, cât și pe echipe IPO-RM, locul 9 la Campionatul Mondial al Câinilor de Salvare 2012 - FCI WCH (din Top 100), campion internațional;

2. Corina Diaconu, cu labradorul Nesie Liguard – campion național la individual RH T, locul 9 cu echipa la Campionatul Mondial al Câinilor de Salvare 2012 - FCI WCH;

3. Carmen Popescu, cu labradorul Yaro Pit Black Tiger - vicecampion național RH FL, campion național pe echipe IPO-RM;

4. Elvis Tița, cu ciobănescul alb elvețian Dias - vicecampion național IPO-RM;

5. Daniel Oacă, cu labradorul Next Liguard - vicecampion național RH F, vicecampion național cu echipa IPO-RM, locul 9 cu echipa la Campionatul Mondial al Câinilor de Salvare 2012 - FCI WCH;

6. Robert Berendei, cu labradorul Edelhund Aldo Goldi - campion pe echipe IPO-RM.

Daniela Sîrbu

Surse: Gazeta de Sud (Craiova), Oltenașul (Craiova)Agenția RADOR - 21.07.2014 9:56