Hilaire-Germain-Edgar De Gas (Edgar Degas) s-a născut la 19 iulie 1834, la Paris, într-o familie (tatăl - Auguste de Gas și mama - Célestine Musson) care prețuia foarte mult arta și cultura, fiind și una destul de înstărită și cu o importantă istorie.
Edgar a studiat la faimoasa școală Louis-le-Grande, urmând apoi cursurile Facultății de Științe Juridice. Lui Degas îi plăcea să își petreacă timpul liber făcând copii după marile tablouri expuse la Muzeul Louvre. A căpătat o pasiune deosebită pentru această artă, și a renunțat la facultate, hotărând să se dedice în totalitate picturii.A făcut parte din atelierul de pictură al lui Louis Lamothe, după care, în 1855, este admis la Școala Superioară de Arte Frumoase.
În 1856 pleacă în Italia unde admiră și copiază operele marilor pictori italieni, apoi revine în Franța unde se împrietenește cu Manet, Renoir, Monet, Sisley, Cezanne.Începe să fie cunoscut drept pictorul înaltei societăți, operele sale oglindind toate obiceiurile vieții de high-life. După războiul franco-prusac și revenirea sa de pe front, Degas pleacă în America împreună cu fratele său, dar după un an revine în Franța.
Începe să fie fascinat de dansatoare pe care le studiază cu atenție și pe care le pictează. Pe plan personal începe să capete faimă, însă în plan familial este afectat de dificultăți financiare cauzate de falimentul băncii care era în proprietatea familiei.În 1872 începe să aibă probleme cu vederea, această stare deteriorându-se din ce în ce mai mult odată cu trecerea timpului, însă își descoperă noi pasiuni: sculptura, gravurile și poezia. Ulterior se îmbolnăvește de pneumonie.
În 1874, Degas participă la prima expoziție de pictură organizată în salonul fotografului Nadar, expoziție care declanșează un scandal în cercurile conservatoare ale criticii. Ziaristul Louis Leroy le dă expozanților numele ironic de impresioniști.La cea de-a doua expoziție a impresioniștilor, în 1876, în galeria lui Durand-Ruel, Degas expune 24 de lucrări.
În 1877 participă la cea de-a treia expoziție a impresioniștilor, unde vinde un număr important de tablouri, însă acest succes este marcat de deteriorarea stării sale de spirit, din cauza singurătății, a lipsei resurselor materiale, dar și a problemelor familiei. În mai 1886, la ultima expoziție a impresioniștilor, Degas prezintă tabloul "Modista" și o serie care constă din zece nuduri feminine (printre care "După baie" sau "Femeie ștergându-și picioarele"), în legătură cu care scriitorul Huysmans nu-și precupețește laudele: "Desenul rapid și nervos este în măsură - așa cum se întâmplă cu desenele japoneze - să fixeze într-un mod cu totul original vibrația, mișcarea și gestul".În ultimii 10 de ani ai existenței, viața sa sentimentala a fost una cât se poate de pustie, singura companie a femeilor o găsea în casele de toleranță pe care le-a frecventat, dealtfel, destul de rar. Din ce în ce mai mult îl apăsa singuratatea, iar boala sa de la ochi se agrava și mai mult. Aproape orb, pictorul a renunțat la marea sa pasiune artistică ajungând să își pună menajera chiar să îi citească ziarul deoarece lui îi era aproape imposibil să citească.
Măcinat aceste probleme, Degas a murit la 27 septembrie 1917.Răzvan Moceanu