Încă din copilărie a fost înclinat spre Artele Frumoase, cu o pasiune deosebită pentru desen și pictură, domenii în care a parcurs studiile secundare.
A absolvit Universitatea de învățământ tehnic din Budapesta, unde în 1967 a obținut diploma de arhitect, apoi a continuat studiile la Școala superioară de arte decorative, secția de arhitectură de interior, obținând, în 1970, și diploma de designer.Rubik s-a căsătorit cu o arhitectă în 1977 și au împreună o fiică, Anne, născută în 1978.
În 1974 inventează celebrul Cub Rubbik, cu 3 fețe, element cu o semnificație specială pentru autor: cubul are 3 etaje și este compus din 3 blocuri, acest număr 3 referindu-se la relația dintre om și natură: “mamă-copil-tată, paradis-pământ-infern, creație-conservare-distrugere, naștere-viață-moarte”.În 1975 cubul este patentat sub denumirea de „Cubul Magic”, iar din 1975 până în 1977 cubul Rubik nu se putea găsi in magazine deoarece directorii magazinelor de jocuri nu au considerat jocul pretabil pentru copii și punere în vânzare, doarece părea destul de greu de rezolvat.
În 1979 este negociată și semnată licența de distribuție a produsului.Comercializarea cubului în Occident în anii 1980 a fost un mare succes. În acelați an denumirea cubului este schimbată în „Cubul Rubik”.
În anul 1980 primește premiul pentru cel mai bun joc al anului (Toy of the Year) iar în anul 1982 are loc primul campionat internațional de rezolvare a Cubului Rubik. Se estimează că peste 500 de milioane de cuburi au fost vândute în întreaga lume, fără a fi numărate și falsurile. Rubik susține că mai degrabă a “descoperit” cubul decât să îl inventeze.În 1990, Ernő Rubik devine președintele Academiei Ungare de Științe Inginerești.
Olandezul Mats Valk, 17 ani, este persoana care deține recordul de viteză în ceea ce privește asamblarea corectă a unui cub Rubik, reușind această performanță în 5,55 secunde. Însă cea mai rapidă rezolvare a cubului aparține unui robot: 3,253 secunde realizate de „CUBESTORMER 3”.În august 2010, după 30 de ani de cercetări, specialiștii au calculat toate combinațiile posibile ale cubului Rubik și au demonstrat că o rezolvare corectă a acestuia poate fi obținută în cel mult 20 de mutări.
Răzvan Moceanu