Diverse
RSS Diverse

Sydney Pollack - 80 de ani de la naștere - portret

Regizorul, producătorul și actorul american Sydney Irwin Pollack s-a născut la 1 iulie 1934, în Lafayette, Indiana, provenind dintr-o familie de imigranți evrei ruși. Este considerat unul dintre cei mai prolifici oameni din cinematografia mondială de după al doilea război mondial.

Fiu al unui farmacist, Sydney Pollack a dorit inițial să devină dentist. A urmat însă cursurile școlii dramatice a lui Sanford Meisner, al cărui colaborator devine, la doar 20 de ani s-a angajat ca profesor de artă dramatică la Neighborhood Playhouseiar, apoi se afirmă ca actor în spectacole pe Broadway și, la televiziune, unde debutează în anul 1960.

Debutează ca regizor de filme de ficțiune de lungmetraj în 1965 cu drama „The Slender Thread” („Firul subțire”).

A regizat peste 21 de filme, a jucat în peste 30 de filme și a produs peste 44 de filme.

Ca actor, Sydney a apărut în filme apreciate de marele public ca, spre exemplu în „Soți și soții” al lui Woody Alllen și în „Cu ochii larg închiși”, al lui Stanley Kubrick, sau în seriale ca „Frasier”, „Will și Grace” sau „Clanul Soprano”.

Pollack a rămas în memoria cinefililor prin filmele sale „Firma”, „Sabrina”, „Călărețul electric”, „Bobby Deerfield”, „Presupus nevinovat”, „Regele Ralph” sau „Havana”.

Este câștigător al premiului Oscar în anul 1985 cu filmul „Departe de Africa” („Out of Africa). Pelicula a fost distinsă cu nouă premii Oscar la diferite secțiuni, iar sursa literară este cartea omonimă a scriitoarei daneze Karen Blixen, semnată cu pesudonimul Isaac Dinesen. Regizorul a reconstituit, pe baza memoriei afective a scriitoarei, dar prin intermediul cărții, o lume tradițională, a miturilor, a legendelor, a unor ritualuri specifice, dar și a unor seducții ale civilizației moderne.

A mai fost nominalizat la Premiile Academiei Americane de Film pentru lungmetrajele „Tootsie” și „Și caii se împușcă, nu-i așa?”.

În 2005, a regizat ultima sa peliculă, „Traducătoarea”, cu Nicole Kidman în rolul principal, apoi a fost nevoit sa renunțe din cauza bolii, în august 2007, la turnarea filmului "Recount", despre alegerile prezidențiale americane din anul 2000.

A încetat din viață răpus de cancer la 26 mai 2008.

Răzvan Moceanu



Agenția RADOR - 1.07.2014 12:45