Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Marți, 30 septembrie 2014

"O demonstrație ilegală din Hong Kong provoacă ciocniri", titrează oficiosul chinez "China People's Daily", referindu-se la incidentele care, de mai multe zile, zguduie fosta colonie britanică. Ziarul precizează că, "duminică, protestele au degenerat în pofida faptului că autoritățile locale le-au cerut demonstranților să pună capăt protestelor spre binele orașului și pentru siguranța participanților", deși, după cum relatează același ziar, "începând de vinerea trecută, au fost operate cel puțin 78 de arestări". Referindu-se la aceleași incidente,"South China Morning Post", un ziar din Hong Kong, relatează că "zeci de mii de oameni au luat cu asalt străzile de pe insulă din dorința de a convinge guvernul din Beijing să le ofere cetățenilor din Hong Kong o reală democrație". "Din China continentală însă," potrivit ziarul britanic "The Guardian", "protestele se văd altfel". Ziarul precizează că, "în timp ce televizoarele din Hong Kong sunt pline de imagini de la protestele prodemocratice, cetățenilor din China continentală li se spune că, acolo, câteva mii de oameni s-au adunat într-un parc ca să omagieze guvernul chinez. Și asta când, "de fapt, locuitorii de pe insulă sunt indignați de modul în care guvernul intenționează să organizeze alegerile locale din 2017, considerând că ar fi vorba despre o 'falsă democrație".

Dar dacă atenția presei internaționale s-a îndreptat spre această regiune îndepărtată a lumii, asta nu înseamnă că Orientul Mijlociu sau Europa au fost neglijate. Așa cum se întâmplă de mai multă vreme, temuții teroriști ai Statului Islamic al Siriei și Levantului, cunoscuți sub inițialele ISIS, rămân în continuare pe prima pagină a ziarelor. Un alt ziar britanic, "The Telegraph" consideră că "era imposibil ca expansiunea ISIS să mai fie tolerată, iar Marea Britanie se implică acum și ea în efortul internațional de luptă împotriva acestui pericol". La rândul său, săptămânalul francez "L'Express" observă că "statele din Balcani fac eforturi să reducă o creștere alarmantă de voluntari în slujba ISIS, alimentată de declinul economic din diverse țări". Același săptămânal subliniază că, "în fosta Iugoslavie și în Albania, sute de persoane au aderat la Statul Islamic", iar publicația portugheză "Diario de Noticias" se arată extrem de pesimistă, subliniind: "S-a înțeles deja faptul că atacul asupra Statului Islamic nu este un nou 'Război de Șase Zile'. Întrebarea este dacă va fi un război de 30 de ani sau de 100 de ani".

În Europa, deși criza din Ucraina este departe de a se fi soluționat, o nouă umbră pare să plutească asupra continentului, și anume, mișcările separatiste. Și, după ce Marea Britanie a răsuflat ușurată în urma referendumului din Scoția, acum Spania este țara în fierbere, iar titlurile unor articole din presa spaniolă sunt în acest sens concludente: "O parte nu poate decide în numele tuturor", afirmă premierul spaniol Mariano Rajoy în "El Mundo". "O batjocură la adresa statului de drept", citim în același "El Mundo". "Autonomia nu înseamnă suveranitate", se spune în ziarul "El País". Iar ziarul american "The Wall Street Journal" menționează că, "prin intermediul Curții Constituționale, guvernul încearcă să blocheze referendumul din Catalonia pe tema independenței". Mai înțelegător însă, ziarul "The Scotsman" consideră că "liderul catalan Artur Mas dorește să hotărască pentru Catalonia 'ziua destinului', întrucât, în opinia sa, Catalonia, ca orice națiune din lume, vrea să își hotărască propriul viitor".

(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)



Agenția RADOR - 30.09.2014 9:46