Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Luni, 29 septembrie 2014

Pe lângă articolele care vorbesc despre tensiunile din relațiile dintre Occident și Rusia, pe fondul crizei din Ucraina, regăsim în ziarele străine și câteva relatări care fac referire la țara noastră. Sub titlul "România se anunță o mare revelație în materie de energie", Houston Chronicle scrie despre invitația adresată de premierul Ponta investitorilor americani, în cursul recentei vizite făcute în Statele Unite. Deși "în ultimul deceniu, producția de petrol a țării a scăzut cu 22% iar cea de gaze naturale s-a diminuat cu 73% în ultimii 30 de ani", notează cotidianul din Houston, "Departamentul american al Energiei estimează că România se plasează pe locul patru în Europa din punct de vedere al resurselor de petrol și pe locul cinci în privința gazelor naturale".

În aceste condiții, "Ponta a afirmat că promovarea gazelor de șist este de importanță crucială atât pentru România, cât și pentru regiune în general, adăugând că, în Europa de Est, securitatea energetică este una din cele mai importante probleme, dată fiind expansiunea Rusiei în spațiul din apropiere", relatează Houston Chronicle. "Cotidianul rus Kommersant crede însă că "România va fi o pradă destul de ușoară" în încercarea Kremlinului de a priva Ucraina de gazele pe care unele țări europene, inclusiv țara noastră, le reexportă în beneficiul Kievului. Căci, explică ziarul moscovit, "cu cât reexportul de gaze naturale spre Ucraina va fi mai mic, cu atât vor fi mai mari șansele Rusiei de a obține condițiile pe care le dorește la negocierile" privind livrările energetice.

Un alt cotidian moscovit, Novîie Izvestia, scrie că economia rusă este "în pragul unei recesiuni îndelungate, conform analiștilor de la Banca Mondială". New York Times publică o amplă anchetă despre banca particulară Rossia, care "alimentează averile cercului apropiaților lui Putin". Iar Financial Times titrează: "Iranul cere OPEC să oprească scăderea prețului petrolului". Presa britanică își îndreaptă atenția asupra scenei politice interne. Pe fondul migrației unui membru al Partidului Conservator spre Partidul Independenței condus de Nigel Farage, relatează The Guardian, premierul ar fi "dispus să recomande populației britanice să voteze pentru ieșirea din Uniunea Europeană" în cazul în care nu va reuși să asigure modificarea substanțială a termenilor rezervați regatului insular în cadrul blocului comunitar.

La rândul său, presa din Franța scrie despre alegerile legislative din Hexagon. Sub titlul "Miza unui scrutin puțin înțeles", Le Monde notează că de data aceasta sunt puse în joc jumătate din mandatele Senatului francez, iar aleșii sunt stabiliți prin intermediul a 160.000 de electori. Cu ochii pe rezultate, Le Figaro anunță că "Dreapta își impune din nou controlul asupra Senatului, iar Frontul Național își face intrarea" în camera superioară a legislativului francez. La frontiera vestică, Spania își îndreaptă atenția spre referendumul convocat de președintele catalan în privința independenței, o "consultare electorală care pentru guvernul de la Madrid violează Constituția", notează cotidianul belgian Le Soir.

Sub titlul "Capcanele drumului urmat de Kosovo", El Mundo conchide că "se pune la cale o mascaradă" prin decretul care "nu precizează nici cvorumul necesar, nici modul în care trebuie interpretate eventualele majorități". Să mai amintim că presa străină este atentă și la situația din Hong Kong, unde poliția a folosit gaze lacrimogene în încercarea de a-i dispersa pe protestatarii prodemocrație. Cauza revoltei, explică Washington Post, ține de decizia Beijingului de a permite activiștilor comuniști să îndepărteze orice candidați la alegeri care nu sunt devotați partidului, în pofida promisiunii făcute de autorități în 1997, când teritoriul a revenit în componența Chinei, de a permite desfășurarea unor alegeri libere până în 2017.

(Adriana Buzoianu)



Agenția RADOR - 29.09.2014 9:44