Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Vineri, 26 septembrie 2014

Adunarea Generală a ONU și semnalele pe care le transmit liderii lumii întruniți la New York constituie una din temele predilecte ale presei internaționale. Președintele Obama "a prezentat un nou plan ambițios al Statelor Unite în această lume agitată", scrie New York Times. Liderul de la Casa Albă a precizat că "pericolul reprezentat de Statul Islamic este doar cea mai urgentă dintre multele probleme de pe glob care au obligat Statele Unite să preia conducerea, de la opoziția față de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, la coordonarea acțiunilor de combatere a epidemiei Ebola din vestul Africii, și până la facilitarea formării unui nou guvern de unitate în Afganistan și organizarea unei campanii vizând oprirea schimbării climatice", notează cotidianul new-yorkez. Washington Post încearcă să facă un bilanț al țărilor implicate în coaliția împotriva Statului Islamic.

În vreme ce "președintele Obama declara că peste 40 de țări s-au oferit să se alăture coaliției", secretarul de stat John Kerry afirma că numărul acestora depășește 50, iar "într-un document publicat de Departamentul de Stat erau numite 62 de țări care acordă sprijin coaliției conduse de Statele Unite", relatează oficiosul de la Washington. Diario de Noticias conchide că "președintele Obama le-a cerut liderilor lumii să se alăture Americii în lupta împotriva concepției radicaliștilor islamici și a Rusiei, bazate pe principiul "Forța face dreptul". Prezent la rândul său la ONU, președintele Iranului "face apel la unirea lumii întregi împotriva extremismului în numele Islamului", dar acuză Occidentul că ar fi ajutat la ascensiunea facțiunilor militante și a terorismului, prin războaiele declanșate de Statele Unite și politicile referitoare la Orientul Mijlociu - mai citim în Washington Post.

Iar Le Monde relatează că avioanele franceze vor continua să bombardeze pozițiile Statului Islamic din Irak, după decapitarea ostaticului francez în Algeria. Amenințarea reprezentată de Statul Islamic, constată EUobserver, s-a aflat și în centrul discursurilor rostite de liderii europeni la ONU, punând în umbră războiul din Ucraina. Totuși, doi din vecinii Rusiei - Estonia și Finlanda - precum și Ucraina însăși, "au plasat războiul dintre Ucraina și Rusia pe primul loc al agendei lor", notează Observatorul european, cu mențiunea că premierul Suediei a indicat că Moscova ar trebui cooptată în procesul de reglementare a crizei ucrainene. De altfel, și președintele Poroșenko "speră ca Rusia să-și schimbe atitudinea față de relația cu Ucraina", scrie ediția ucraineană a ziarului Pravda cu referire la o conferință de presă susținută la Kiev.

Deocamdată însă, notează publicația ucraineană Korrespondent, tot Poroșenko a semnat un decret care "stabilește drept prioritară dezvoltarea parteneriatului strategic dintre Ucraina și Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO" și care prevede închiderea temporară a punctelor de trecere a frontierei cu Rusia. În plus, Ucraina "intenționează să-și prezinte candidatura de aderare la Uniunea Europeană în 2020", evidențiază La Stampa. Rossiiskaia Gazeta acuză armata ucraineană că a "masacrat mii de locuitori ai Donețsk-ului" înainte de retragerea sa în urma convenirii armistițiului. În fine, The Times informează că "Putin își întărește controlul asupra presei", iar "vocea Kremlinului va deveni mai puternică în Rusia și mai departe".

(Adriana Buzoianu)Agenția RADOR - 26.09.2014 9:34