Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Joi, 25 septembrie 2014

"Lumea se află la o răscruce între război și pace, între haos și integrare. Respingem fatalitatea și cinismul atunci când se pune problema relațiilor interumane. ONU trebuie să își asume responsabilitatea și să impună normele internaționale. Acțiunile Rusiei în Ucraina contravin ordinii postbelice. Țările mai mari nu trebuie să le agreseze pe cele mici. Vom face ca Rusia să plătească pentru agresiunea sa". Iată doar câteva extrase din discursul rostit, miercuri, de președintele Statelor Unite, Barack Obama, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, apărute în cotidianul american "The Wall Street Journal". Un cotidian care nu uită să adauge și că "președintele Obama le-a cerut celorlalte țări să se alăture Statelor Unite în eforturile lor de izolare a Rusiei".

Așadar, Ucraina, Rusia și Vladimir Putin continuă să se afle în atenția presei internaționale, iar apelul președintelui Obama, pe care tocmai l-am menționat, pare să fi primit deja un răspuns anticipat. Ziarul italian "La Repubblica" informează că "mai multe state membre ale Uniunii Europene au anunțat că vor boicota apropiatul forum Europa-Asia, programat în Italia, dacă la eveniment va participa și președintele rus, Vladimir Putin". De altfel, același ziar subliniază că, "dat fiind actualul «război rece» dintre Rusia și Occident, dorința lui Putin de a participa i-a uimit pe europeni". Italia nu îi scapă însă din vedere nici pe foștii guvernanți ucraineni. Publicația ucraineană "Korrespondent" menționează că "autoritățile italiene au pus sechestru pe activele fiului fostului premier ucrainean, Mikola Azarov". Tot "Korrespondent" precizează că "tânărul Azarov este cercetat în Ucraina pentru furt din fonduri publice și transfer ilegal de bani în străinătate".

În privința Orientului Mijlociu, militanții Statului Islamic al Irakului și Siriei, temutul ISIS, se află pe prima pagină a ziarelor. Semnatarul unui articol din ziarul american "The New York Times" se arată pesimist, considerând că "orice victorie asupra ISIS, pe care am repurta-o din aer sau de la sol, va fi temporară". Iar în ziarul londonez "Al-Arab", un analist consideră că "marii prelați din țările arabe, cărora Regele Abdullah al Arabiei Saudite le-a cerut recent să lupte împotriva militanților ISIS", nu pot face asta și oferă și o explicație: "Cum ar putea ei să lupte împotriva unei ideologii pe care ei înșiși o împărtășesc și o promovează?".

Revenind în Europa, să ne oprim în Franța, unde cel puțin un politician este fericit. "Ancheta deschisă împotriva fostului președinte francez Nicolas Sarkozy pentru presupusa sa implicare într-un az de corupție, a fost suspendată", titrează cotidianul britanic "The Telegraph". Ziarul mai subliniază că "vestea survine după ce, săptămâna trecută, fostul președinte francez își anunțase revenirea în viața politică". Mai puțin entuziast, un ziar elvețian, "Le Matin" afirmă că "justiția îi oferă lui Sarkozy un moment de respiro, suspendând ancheta deschisă împotriva sa". Dar în publicația franceză "Le Parisien", primarul Nissei se bucură, considerând că, "pentru Frontul Național, partidul francez de extremă dreaptă în ascensiune, revenirea lui Sarkozy va însemna un adevărat «big bang», iar Frontul se va prăbuși cu repeziciune". Ziarul spaniol "El Mundo" amintește că la deschiderea anchetei "Sarkozy s-a plâns că este persecutat pe nedrept și că este victima unor jocuri ale stângii, întrebându-se: «Cine îmi va reda onoarea»". Dar într-un alt ziar francez, "Le Figaro", un deputat recunoaște: "Trebuie să fii solid ca să îi reziști lui Sarkozy".

(Alexandru Danga)Agenția RADOR - 25.09.2014 9:48