Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Luni, 22 septembrie 2014

Referendumul din Scoția privind independența este în continuare comentat de presa internațională. Victoria taberei anti-independență este primită cu bucurie în țările îngrijorate de viitorul Regatului Unit, ca și în cele având propriile regiuni dornice de independență, scriu ziarele lumii. Referendumul a fost urmărit cu cel mai mare interes în Spania, unde există o susținere entuziastă pentru independența Cataloniei. El Pais opinează că a învins tabăra anti-independență deoarece a transmis un mesaj mai coerent, dar ziarul El Punt Avui, de la Barcelona, argumentează că Scoția este acum o țară complet diferită și mai săracă.

În ciuda victoriei împotriva independenței, referendumul din Scoția va obliga Europa să acționeze și să se apere de o derivă care pune în pericol propria sa existență, avertizează ABC. "Nu este momentul separărilor", a declarat noul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru ABC. Totodată, el a promis să clarifice separarea competențelor dintre Uniune, statele membre și regiuni, urmând principiul subsidiarității.

Mii de persoane s-au strâns duminică în centrul Moscovei, manifestând pentru pace în Ucraina și protestând față de rolul imputat Kremlinului într-un conflict care a făcut 3000 de victime, notează Le Monde. Organizatorii au cerut încetarea "politicii agresive" a Moscovei față de Ucraina, avertizând că Rusia riscă izolarea pe plan internațional, completează Le Figaro. Pe fundalul tensiunilor din regiune, două nave militare care fac parte din al doilea gup militar permanent al NATO au acostat în portul Varna, anunță Darik. Cele două nave militare au participat la exerciții militare în Marea Neagră, la sud-est de Constanța, alături de o fregată bulgărească și două nave militare românești. Bombardiere nucleare strategice rusești au efectuat incursiuni în zona de apărare aeriană din apropiere de Alaska și Europa de Nord, săptămâna trecută, a informat The Washington Times.

Bombardierele strategice rusești efectuează zboruri de antrenament în mod frecvent, survolând zona Oceanului Pacific și Oceanului Arctic, inclusiv zona Strâmtorii Bering, a explicat Ria Novosti. Președintele rus Vladimir Putin are în vedere un program de modernizare, pentru 2016-2025, a armelor nucleare rusești, concentrat pe crearea unei "descurajări nucleare garantate", notează The Inquisitr și adaugă că armata rusă a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală Bulava, care a zburat de la Marea Albă în apropiere de granița Rusiei cu Finlanda.

Capabilitățile submarinelor nucleare ale Chinei și Rusiei au crescut rapid în ultimii ani, iar Marina americană deja analizează modul în care va schimba strategia bazată pe progresele recente ale tehnologiei, precizează Fox News. Un amiral al Marinei SUA a avertizat că marina chineză și cea rusă sunt din ce în ce mai capabile de a lovi baze americane, potrivit Stars and Stripes. Aventura ucraineană a Rusiei pare să fi ciuntit programul de drone al Moscovei, remarcă The Motley Fool. Planurile de modernizare a aviației ruse cu o flotă de drone de ultimă generație, în valoare de 9 miliarde de dolari, a intrat într-o zonă de turbulențe, Rusia părând a fi pierdut accesul la tehnologia avansată din Israel, explică publicația americană.

În Afganistan, cei doi foști rivali în alegerile prezidențiale au semnat un acord pentru împărțirea puterii, anunță The Washington Post. Ashraf Ghani va fi noul președinte al Afganistanului, anunță Le Monde, citând rezultatele publicate de Comisia electorală. Ghani a confirmat pentru Le Monde că a ajuns la un acord pentru formarea unui guvern de unitate națională. Oficialii americani au salutat acest rezultat ca fiind o încununare a eforturilor diplomatice intense a 81 de întâlniri între ambasadorul american și candidați, 30 de convorbiri telefonice și două vizite la Kabul ale secretarului de stat John Kerry, plus șase conversații între Barack Obama și candidații Ghani și Abdullah, scrie The New York Times. Proteste ample la New York, dar și în alte orașe, înaintea Summit-ului ONU de mâine privind schimbările climatice.

Pe pancartele demonstranților se putea citi: “Nu există o Planetă B”, “Pădurile nu sunt de vânzare” și “Locuri de muncă, Justiție, Energie curată”, citează New York Times. Se așteaptă ca acest summit să pună bazele pentru un posibil acord global privind limitarea emisiilor de carbon, ca și pentru dezvoltarea energiilor regenerabile.

(Cristina Zaharia)



Agenția RADOR - 22.09.2014 9:45