Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Sâmbătă, 20 septembrie 2014

"La finalul celei mai intense campanii politice cu care s-a confruntat vreodată Marea Britanie, visul primului ministru scoțian, Alex Salmond, a fost spulberat odată cu dorința scoțienilor de a rămâne parte a Regatului Unit" - scrie ziarul "The Scotsman". Primul ministru britanic, David Cameron, a recunoscut, însă, că Londra trebuie să acorde puteri sporite atât Scoției, cât și celorlalte regiuni: Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord - mai scrie ziarul scoțian. "Tăria uniunii a fost mai mare" - relevă "Financial Times", care este de părere că "vineri a ieșit învingătoare istoria de peste 300 de ani a Regatului Unit". În urma rezultatului referendumului și a promisiunilor făcute de premierul Cameron, acțiunile la bursele britanice au crescut rapid - punctează publicația. "Referendumul din Scoția a fost marcat de o prezență neobișnuită la urne și diviziuni profunde" - scrie "Washington Post". Publicația americană menționează că președintele Barack Obama și-a exprimat delicat poziția pe Twitter, înaintea deschiderii urnelor: "Sper ca Marea Britanie să rămână puternică, robustă și unită". Comisia Europeană, prin vocea președintelui său, Jose Manuel Barroso, a reacționat pozitiv la anunțul privind rezultatul referendumului și a subliniat că "rezultatul votului este benefic pentru o Europă unită, dechisă și puternică, o Europă pentru care militează Comisia Europeană" - scrie "EU Observer". Ziarul belgian "Le Soir" apreciază că "Nu"-ul scoțian reprezintă "un ghimpe mai puțin în piciorul Europei". "La Libre Belgique" îl citrează pe primul ministru scoțian, Alex Salmond, care a declarat că "timpul meu într-o funcție de lider se apropie de final, dar Scoția continuă și acest vis nu va muri niciodată".

Franța a lansat primele atacuri aeriene împotriva jihadiștilor grupării Statul Islamic, în nord-estul Irakului, informează "Washington Post". "Der Spiegel" subliniază că "Germania depune eforturi pentru a rezolva problema generată de luptătorii islamiști care se întorc acasă". Ziarul explică: "Sute de islamiști radicali au plecat din Germania în Irak și Siria pentru a lupta alături de jihadiștii grupării Statul Islamic. Mulți s-au întors acasă, iar acum sistemul judiciar german se pregătește pentru luptele în instanță". "Puterea dorește înnăsprirea legislației anti-terorism, pentru că apreciază că numai așa ar putea fi loviți susținătorii Statului Islamic. Pe de altă parte, opoziția de la Berlin respinge noi legi în acest sens, considerând că sunt suficiente cele existente, numai că trebuie aplicate ferm și fără ezitare", relevă "Der Spiegel". "Rusia nu se va alătura coaliției internaționale care luptă împotriva extremiștilor Statului Islamic, dar va continua să sprijine Irakul, Siria și alte națiuni care luptă împotriva teroriștilor", subliniază "Russia Today".

"Discursul președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, în fața Congresului Statelor Unite nu a reușit să convingă Casa Albă să trimită asistență militară în Ucraina" - relevă "Eu Observer". Referindu-se la acțiunea de anexare a Crimeii de către Rusia, președintele ucrainean a cuzat Kremlinul că "are concepție imperialistă" care amenință nu numai Ucraina, Georgia sau Moldova, dar și state membre NATO precum statele baltice, Polonia, România și Bulgaria, mai scrie ziarul european. "Kiyv Post" este de părere că, în discursul său în fața Congresului SUA, președintele Poroșenko "a spus foarte clar care sunt nevoile țării sale și a avertizat că nu este numai lupta Ucrainei, ci este și lupta Europei, a Americii și chiar a întregii lumi libere". "Poroșenko a avut un discurs foarte bun în fața SUA și a făcut toate solicitările necesare, dar până acum angajamentele care vin dinspre Occident nu sunt suficiente pentru a ajuta Ucraina să învingă" - comentează ziarul kievean. "Președintele Ucrainei a solicitat ajutor economic și militar pentru o națiune care este zdruncinată de insurgența din estul țării" - titrează "Washington Post". "Wall Street Journal" notează: "Administrația Obama și Uniunea Europeană continuă să sprijine eforturile președintelui Poroșenko de a ajunge la un acord de încetare a focului cu Moscova". "Deocamndată, însă - adaugă publicația - statele occidentale vor discuta despre posibilitatea impunerii unor noi sancțiuni economice împotriva Rusiei. În privința ajutorului militar solicitat de președintele Poroșenko, Administrația Obama și-a susținut opoziția față de o astfel de soluție, iar Uniunea Europeană deliberează încă necesitatea unui astfel de sprijin", conchide "Wall Street Journal".

(Magda Baciu)



Agenția RADOR - 20.09.2014 9:15