Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Vineri, 19 septembrie 2014

Referendumul din Scoția, prin implicațiile sale profunde pentru lumea actuală, ține capul de afiș în presa internațională. Nu mai puțin actuală, cealaltă mare amenințare, care vine din partea Rusiei, ocupă de asemenea spații ample în paginile marilor cotidiene străine.

"Votul scoțian referitor la independență pune în balanță mândria și riscurile", titrează New York Times. Un alt articol din același ziar american apreciază că "referendumul pune în evidență criza globală a elitelor". Căci "votul din Scoția este și un verdict asupra clasei politice britanice", constată la rândul său Washington Post, cu mențiunea că "furia scoțienilor are numeroase rădăcini, între care șirul aparent nesfârșit al războaielor străine, criza financiară care a accelerat prăpastia dintre bogați și săraci și clasa politică britanică izolată și privilegiată, care pare a se ocupa doar de propriile-i interese". De la Edinburgh, The Scotsman evidențiază că "Scoția a reușit să devină o țară prosperă, pașnică și încununată de succes" în cadrul Regatului Unit. Iar de la Londra, în editorialul său, Financial Times afirmă că deși "imperiile și statele naționale nu sunt imune la dezmembrare, există puține predecente ale ruperii unei democrații moderne stabile, pe vreme de pace, în plin proces de redresare economică".

De dincolo de Canalul Mânecii, Le Figaro punctează însă că "oricare ar fi rezultatul scrutinului, pentru Regatul Unit consecințele vor fi importante". Despre importanța consecințelor votului din Scoția vorbește și ziarul portughez Diario de Noticias. "Referendumul scoțian ar putea provoca ceea ce nici criza euro nu a făcut până acum, anume modificarea geografiei politice a Uniunii Europene în sensul restrângerii", remarcă publicația lustiană și adaugă: "ca să nu mai vorbim de efectul de contaminare a Spaniei, Belgiei, Italiei". Iar "cei care se temeau că UE s-ar putea transforma într-un nou imperiu roman, pot fi liniștiți, căci UE seamănă tot mai mult cu o mare Iugoslavie", conchide cotidianul portughez.

Pe un ton similar, El Pais din Spania filosofează că "nu doar oamenii sunt muritori - la fel sunt națiunile și civilizațiile". Și chiar dacă Scoția nu va deveni independentă acum, ea "își va extinde autoguvernarea și va obliga Regatul Unit să evolueze spre o structură federală", iar ideea independenței va reveni "într-un alt moment" de insatisfacție, atenționează El Pais. Iar dintr-o altă țară amenințată de spectrul separatismului, Belgia, Le Soir apreciază că problema reală este "cum poate fi asumată diversitatea aspirațiilor identitare într-o Europă unită".

Europa este amenințată însă și de pericole externe, după cum scrie cotidianul german Suddeutsche Zeitung, cu referire la afirmațiile făcute de președintele Putin. "Trupele ruse ar putea ajunge în două zile la Varșovia, Riga, Vilnius sau București", ar fi spus liderul de la Kremlin, citat de publicația germană, care face referire la un rezumat al Servicului european de acțiune externă și comentează că "până acum, Putin nu a amenințat cu forța militară membri ai NATO și ai UE". Informația este preluată de mai multe publicații europene, precum La Stampa, El Pais, Rzeczpospolita din Polonia sau Fokus din Bulgaria.

Într-un interviu pentru publicația ucraineană Evropeiskaia Pravda, președintele Comitetului pentru relații externe al Parlamentului European, Elmar Brok, atenționează că "Rusia poate ocupa Odesa, întreaga coastă a Mării Negre și zona Deltei Dunării" și notează că "cineva trebuie să-i explice lui Putin că pentru acțiunile sale va avea de plătit scump". The Guardian relatează că o echipă de jurnaliști de la BBC a fost bătută în Rusia, în timp ce lucra la un reportaj despre un soldat rus mort. Ziarul rus Kommersant avertizează că "armistițiul din Ucraina este amenințat".

Aflat la Washington, președintele Ucrainei face apel la Statele Unite să sporească substanțial asistența militară pentru Kiev, calificând războiul cu separatiștii proruși drept "fațada luptei globale pentru libertate și democrație", citim în Wall Street Journal. Iar de la Moscova, Nezavisimaia Gazeta relatează că "un deputat rus încearcă să strângă semnături ale colegilor săi din Parlament pentru abrogarea interzicerii ideologiei de stat și restrângerea priorității dreptului internațional asupra legislației ruse".

(Autor: Adriana Buzoianu)



Agenția RADOR - 19.09.2014 9:35