Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Miercuri, 17 septembrie 2014

Presa internațională acordă spații ample ratificării acordului de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană. "Slavă Europei, Slavă Ucrainei", este mesajul pe care l-a transmis președintele ucrainean Petro Poroșenko imediat după ce Rada Supremă a Ucrainei a ratificat documentul. Din Korrespondent aflăm că "Ratificarea Acordului de asociere dintre Ucraina și UE din Rada Supremă de la Kiev s-a desfășurat în sincron cu cea din Parlamentul European, devenind astfel un eveniment în premieră în Uniunea Europeană". Publicația Euractiv ridică însă semne de întrebare privind viitorul relațiilor dintre părți.

"Concesiile importante făcute Rusiei sugerează că viitorul relațiilor este îndoielnic", scrie Euractiv, care se referă la legile adoptate ieri la Kiev. Potrivit Pravda, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat proiectele de lege privind acordarea unui statut special regiunilor Donețk și Lugansk și privind amnistierea luptătorilor separatiști. Conform documentelor aprobate, alegerile locale în Donețk și Lugansk vor avea loc la data de 7 decembrie 2014. De asemenea, respectiva lege garantează utilizarea și vorbirea liberă a limbii ruse dar și a altor limbi pe teritoriul Donbasului, mai notează Pravda.

Cele mai recente evoluții din Ucraina generează un schimb de replici dure dintr-o parte în cealaltă a Europei. The Guardian îl citează pe un fost ministru britanic al apărării, Bob Ainsworth, care afirmă că președintele Rusiei poate "fi la fel de periculos ca Iosif Stalin". "Niciun lider al unei mari puteri nu s-a purtat fățiș atât de agresiv, în perioada postbelică, de la Stalin, iar din păcate Putin va fi foarte mulțumit de această comparație", citim în The Guardian. În schimb, președintele Dumei de Stat din Rusia, Serghei Narîșkin, citat de Russia Today, acuză Statele Unite că împing lumea spre un nou război rece. Narîșkin susține că "SUA și aliații au făcut pași cinici și iresponsabili care vor rezulta într-un nou război rece, care a devenit deja o realitate a zilelor noastre".

Războiul gazului se află în continuare în atenția opiniei publice și, implicit, a presei internaționale. După ce compania rusească Gazprom a redus livrările de gaze către Polonia și România, reprezentanți europeni au avut contacte cu președintele Vladimir Putin pe această temă. Negocieri în format trilateral UE-Ucraina-Rusia vor avea loc la data de 22 septembrie, nu pe 20 septembrie cum era stabilit anterior, scrie Unian.

A doua mare problemă de securitate cu implicații la nivel mondial este legată de gruparea radicală ISIS. Statele Unite au anunțat că extind atacurile aeriene care vizează Statul Islamic, fiind vorba de bombardarea unor ținte din apropiere de Bagdad. Totodată, șeful Statului Major Interarme, generalul Martin Depmsey, a vorbit despre posibilitatea ca trupele americane să fie implicate în atacuri la sol împotriva grupării Statul Islamic, în pofida promisiunilor repetate în sens contrar, făcute de președintele Obama, după cum precizează Washington Post.

Presa ridică însă unele semne de întrebare legate de reușita planului american. "Strategia americană împotriva ISIS se bazează pe forțe prea mici", titrează Washington Post, care scrie că reținerea unor state din regiune de a se implica direct în lupta împotriva grupării radicale "a fost încurajată chiar de către președintele Obama, care a respins recomandarea celor mai înalți comandanți militari ai săi de a detașa forțele speciale americane în ajutorul armatei irakiene care luptă cu rebelii".

Mai reținem din presa internațională și comentarii legate de referendumul de mâine din Scoția pe tema independenței. New York Times scrie că "Londra își înnoiește promisiunea privind acordarea de noi puteri extinse Scoției în cazul în care votează "Nu" la referendumul pentru secesiune". Publicația reține însă faptul că mesajele lansate de Londra sunt amestecate, fiind vorba de avertismente și promisiuni.

(Florin Matei)



Agenția RADOR - 17.09.2014 9:39