Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Marți, 16 septembrie 2014

"Rusia a încălcat toate reglementările și angajamentele care au păstrat pacea în Europa după sfârșitul 'războiului rece'. Dar cel puțin Moscova mai poate purta negocieri cu Occidentul, dacă dorește, pe când Statul Islamic a depășit orice limită, fiind o grupare teroristă cu care nu există nicio șansă de a se ajunge la o soluție politică". Aceste declarații îi aparțin secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care, după cum aflăm din cotidianul american "The Wall Street Journal", "și-a rostit ieri discursul de adio, el urmând să părăsească funcția la sfârșitul acestei luni".

Și într-adevăr, militanții jihadiști din cadrul Statului Islamic al Irakului și Siriei, o organizație cunoscută sub inițialele ISIS, par să umbrească acum criza din Ucraina și orice alte evenimente de pe glob. Dar presa internațională acordă multă atenție fenomenului, fără să neglijeze însă alte evenimente.

Acyum însă, militanții ISIS îi preocupă cel mai mult pe liderii lumii. În sprijinul acestei afirmații ar veni ziarul francez "Le Figaro", care anunță că, luni, "la Paris, a avut loc o conferință pe tema securității Irakului". Subliniind că "Irakul pare să se cufunde din nou în haos din cauza militanților ISIS, ziarul informează că, "la conferința de la Paris, au participat reprezentanți din 30 de țări, inclusiv din Statele Unite, Rusia și din țările arabe", cu toții angajându-se "să acorde Irakului ajutor militar în lupta împotriva jihadiștilor".

Nu însă și Egiptul, de exemplu, după cum afirmă un analist al ziarului egiptean "Al-Ahram". "Statele Unite au încercat să mobilizeze Orientul Mijlociu și în special pe aliații săi împotriva militanților ISIS, Egiptul cunoaște prea bine obiectivele americanilor... dar egiptenii vor oferi ajutor doar sub formă de sprijin politic și prin informații", afirmă același analist. Ziarul spaniol "El País" titrează însă: "Mai multe state arabe sunt dispuse să bombardeze pozițiile ISIS", dar numele lor nu sunt totuși precizate. Iar din ziarul polonez "Dziennik" aflăm că "Iranul spune 'nu' Washingtonului".

Rămânând în sfera armamentului și a înarmării, un titlu dintr-un alt ziar polonez, "Gazeta Wyborcza" atrage atenția. "Statele NATO vor oferi arme Ucrinei?", se întreabă autorul unui articol, el fiind însă "sigur că Moscova ar răspunde printr-o escaladare a acțiunilor sale". Până una-alta însă, "Moscova a amânat negocierile cu Ucraina și UE pe tema gazelor", scrie ziarul ucrainean "Podrobnosti" și, "pentru că îl împarte cu Ucraina, prin Slovacia vor trece mai puține gaze", afirmă aceeași "Gazeta Wyborcza".

În Marea Britanie însă, Scoția are de mpărțit mai multe cu restul Marii Britanii, iar referendumul pe tema independenței sale se apropie. "Ce se va întâmpla dacă la referendum vor învinge cei care spun 'da'?", se întreabă ziarul italian "La Stampa", cu atât mai mult cu cât, potrivit aceluiași ziar, "Fondul Monetar Internațional a dat deja alarma: victoria lui 'da' înseamnă nesiguranță și volatilitate". Dar în ziarul scoțian "The Herald Scotland", o scoțiană afirmă: "Prin alte părți, oamenii luptă și mor pentru așa ceva, or, tot ce trebuie să facem noi e să punem o cruce. Scoția, știi ce ai de făcut!"

(Alexandru Danga)



Agenția RADOR - 16.09.2014 9:35