Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Luni, 15 septembrie 2014

Conferința pentru pace și securitate în Irak, programată pentru astăzi, la Paris, are drept scop definirea unei strategii globale de luptă contra Statului Islamic, scrie presa internațională. Cu puțin timp înaintea conferinței, ISIS a transmis o înregistrare video cu decapitarea ostaticului britanic David Haines, o execuție care vine la numai câteva săptămâni după uciderea a doi jurnaliști americani, remarcă Le Monde. Premierul britanic David Cameron a promis că va lua toate măsurile necesare pentru înfrângerea grupării jihadiste, notează The Guardian. Vorbind la încheierea unei reuniuni de urgență pe teme de securitate, la Londra, Cameron a subliniat că Regatul Unit nu poate ignora amenințarea ISIS și că țara sa va acționa pe plan intern și extern în cadrul unei strategii contrateroriste susținute.

Totodată, președintele american Barack Obama și-a exprimat solidaritatea cu britanicii, în urma acestei tragedii, scrie Stars and Stripes. "Vom colabora cu Marea Britanie, într-o coaliție mai largă de națiuni din regiune și din lume, pentru a-i aduce pe vinovați în fața justiției și pentru a distruge această amenințare", a spus Obama, citat de Stars and Stripes. În cadrul unei vizite în Orientul Mijlociu, șeful diplomației americane, John Kerry, a obținut angajamentul a zece state arabe, între care Egiptul, Irakul, Iordania, Libanul, Arabia Saudită și Qatarul, în această luptă, care ar putea avea o campanie militară coordonată, detaliază The New York Times.

O reuniune la nivel ministerial este prevăzută pentru 19 septembrie la Consiliul de Securitate al ONU, înaintea Adunării Generale a Națiunilor Unite, la finele lunii. Peste 900 de rezidenți francezi sunt implicați în jihadul din Irak și Siria, avertizează Le Figaro. Potrivit revistei The Economist, o treime dintre occidentalii plecați să lupte pentru jihad provin din Franța, care furnizează cel mai mare batalion de jihadiști occidentali, fiind cu mult înaintea Regatului Unit, cu 400 de jihadiști, a Germaniei, cu 270, și a Belgiei, cu 250. Ascensiunea Statului Islamic va inspira alte grupări jihadiste să își revendice propriile califate și emirate, atenționează Stratfor. În perspectivă, extremismul acestor dominioane inventate și concurența dintre ele va submina mișcarea jihadistă, însă islamismul radical va rămâne o amenințare globală, chiar pentru musulmani, timp de decenii, adaugă Stratfor.

Continuă războiul hibrid dintre Rusia și Occident. SUA au impus noi sancțiuni Rusiei, anunță The Washington Times. Acestea lovesc cea mai mare bancă rusească, un producător major de arme și explorarea arctică. Președintele Vladimir Putin a apreciat că noile sancțiuni impuse țării sale par cam stranii, date fiind eforturile de pace din estul Ucrainei, și a avertizat cu măsuri de ripostă, reține The Moscow Times. În Europa, în fața susținătorilor unei retorici belicoase și a politicii de confruntare, ultima serie de sancțiuni aduce noutăți, scrie El Pais. Pentru prima dată, ele afectează sectorul petrolier-cheie al economiei ruse. Aventurismul și revanșismul lui Putin vor genera noi pericole pentru regimul său, atenționează The Economist. Rubla în cădere și embargourile impuse de Kremlin asupra alimentelor din Europa și America ar putea face ca în anul următor inflația să ajungă și la 8%. Acest lucru ar putea genera un nivel al nemulțumirii sociale, pe care nici războiul nu a provocat-o. Sancțiunile în vigoare, și perspectiva ca altele să le urmeze, trag în jos economia deja șovăitoare a Rusiei, opinează revista britanică.

Un eveniment urmărit cu interes de comentatorii presei internaționale este referendumul pentru independență din Scoția. Consecințele independenției Scoției nu pot fi supraestimate, crede Business Insider. Independența scoțiană ar zgudui sistemul global, titrează Stratfor, într-o amplă analiză. Deși sondajele de opinie sugerează o paritate a opțiunilor, uniunea politică dintre Scoția și Anglia ar putea fi abolită, după 300 de ani. Și, dacă o uniune veche de secole poate fi revizuită, atunci orice se va putea revizui. Dacă Scoția ar putea părăsi Regatul Unit, de ce n-ar putea să se desprindă și Catalonia de Spania? Mai departe la Est, de ce nu ar avea și ungurii din țările vecine dreptul de a reveni la Ungaria? Dacă belgienii francofoni și flamanzi vor dori și ei să se separe? Și de ce nu ar putea și estul Ucrainei să se alăture Rusiei? Dacă se întâmplă așa ceva în inima Europei de Vest, se va crea un precedent care se va extinde geografic și conceptual, iar extinderea lui nu va putea fi oprită. Dacă Scoția va divorța de Anglia, dreptul la secesiune ar deveni parte integrantă a practicii internaționale și ar duce la apariția altor mișcări, atenționează Stratfor.

(Cristina Zaharia)



Agenția RADOR - 15.09.2014 9:41