Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Sâmbătă, 13 septembrie 2014

Semnale descurajatoare atât din aria confruntărilor violente, cât și din zona conflictului economic, după ce Rusia a redus și pentru România cantitățile de gaze livrate, fără a informa autoritățile de la București.

"Gazprom - arma Rusiei", titrează Gazeta Wyborcza și apreciază că "Aceasta este o amenințare voalată la adresa Europei". "UE nu a reacționat la șantaj și, chiar impunând sancțiuni Rusiei, a încercat ca ele să nu afecteze concernul rus, iar Gazprom se simte tot mai nepenalizat", remarcă gazeta de la Varșovia și continuă: "Rușilor le place să frigă câteva fripturi la un singur foc și poate nu este întâmplător că Gazpromul a început scandalul cu Polonia în momentul în care în această țară se schimbă guvernul". Între timp însă, Polonia a reluat livrările de gaze în regim reversbil în Ucraina, informează Korrespondent. Totodată, președintele Poroșenko susține că "UE ar fi mai în siguranță dacă ar avea și Ucraina ca membru", reține The Guardian, iar La Libre Belgique îl citează pe liderul de la Kiev, care a anunțat ratificarea Acordului istoric de Asociere la UE și și-a exprimat speranța obținerii unui "statut special" cu SUA. "Petro Poroșenko promite că peninsula Crimeea va redeveni ucraineană", ține să mai sublinieze ziarul belgian. Pravda semnalează reproșul ministrului polonez al afacerilor externe, Radoslaw Sikorski, care crede că "Dacă reacția UE la anexarea Crimeii ar fi fost mult mai promptă, în Donbas nu ar mai fi existat astăzi nici un conflict". Pe de altă parte, Russia Today consemnează reacția președintelui Putin, care susține că noile sancțiuni sunt - cităm: "nepotrivite și ineficiente - pur și simplu în dezavantajul celor care le introduc". "Cine a câștigat războiul Rusia-Ucraina?", se întreabă EU-Observer și încearcă răspunsuri: "În termeni militari - liderul rus, Putin. Însă adevărul este că toată lumea a pierdut: civili din comunitatea europeană, ucraineni și ruși; Ucraina a pierdut teritoriu, iar UE și NATO și-au știrbit credibilitatea".

Amenințări serioase deja pentru Occident ridică extinderea violențelor din zona Orientului Mijlociu. La Libre Belgique avertizează că "Gruparea Statul islamic ar putea deveni o super-organizație teroristă mondială", în timp ce Jerusalem Post investighează sursele de finanțare a activităților acesteia. "Gruparea a creat un sistem fiscal care presupune o formă de impozitare islamică, jafuri și în principal vânzarea petrolului", arată cotidianul de la Ierusalim. Iar Occidentul pare să înceapă să reacționeze. SUA a pregătit deja planul de combatere a Statului Islamic, semnalează Diario de Noticias, "Germania anunță interzicerea sprijinirii grupului jihadist", precizează New York Times, iar Franța menționează că e pregătită să ajute Irakul împotriva Statului islamic, indică Le Figaro. "Acesta este cel de-al treilea război mondial", anunță apocaliptic The Guardian, care este de părere că "Implicarea militară a Occidentului în Irak nu este altceva decât o improvizație la marginea unei conflagrații".

Dincolo de orizontul belicos, de deasupra conflictelor globale, apare însă o neașteptată rază de optimism. "Stratul de ozon manifestă primele semne de recuperare", anunță la Vanguardia. Conform cercetărilor, scutul natural al Terrei s-ar putea reface în cea de-a doua jumătate a secolului, dacă se continuă aplicarea restricțiilor la produsele care o distrug", subliniază cotidianul spaniol.

(Iulia Lăpădat)



Agenția RADOR - 13.09.2014 9:20