Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Vineri, 12 septembrie 2014

În vreme ce presa din America alocă spații largi noii campanii aeriene anunțate de președintele Obama în lupta împotriva Statului Islamic, în presa din Europa sunt mai vizibile articolele despre situația din Ucraina și despre încordarea tot mai pronunțată dintre Rusia și Occident. "Noua campanie militară împotriva Statului Islamic pregătește încă o moștenire de război", titrează New York Times. Și explică: "Prin extinderea campaniei militare împotriva militanților suniți, președintele Obama se poate să fi asigurat transferul unui război volatil și incomplet către succesorul său, la fel cum el a moștenit un astfel de conflict la preluarea funcției". Același cotidian american notează că "rebelii sirieni rivali Statului Islamic se tem că loviturile aeriene americane l-ar putea ajuta pe Assad". "Președintele american, care a încercat să pună capăt războaielor, încearcă să impună un nou conflict armat", constată Washington Post. Și tot în oficiosul din capitala Statelor Unite citim că "Obama nu a spus ce poziție ocupă Iranul în lupta împotriva" grupării extremiste.

În schimb, în coaliția pe care secretarul de stat John Kerry încearcă să o formeze în Orientul Mijlociu împotriva jihadiștilor, Arabia Saudită va juca un rol de frunte, relatează Wall Street Journal. Însă planul lui Obama nu este susținut pretutindeni în Europa și Asia, mai scrie cotidianul de pe Wall Street. Presa europeană exemplifică. "Franța este gata să participe la loviturile aeriene împotriva jihadiștilor", anunță Le Figaro. De peste Canalul Mânecii, The Guardian îl citează pe premierul Cameron, care "nu exclude" o implicare în acțiunile din Siria, după ce secretarul de externe de la Londra insistase că Marea Britanie nu va participa la loviturile aeriene. "Pentru Moscova, atacurile din Siria constituie un act de agresiune", titrează Le Monde.

Și tot Moscova "amenință să reacționeze la sancțiunile europene", citim în același jurnal parizian. Căci "Uniunea Europeană impune de astăzi al doilea val de sancțiuni economice Rusiei, ca urmare a invaziei în estul Ucrainei", iar măsurile vor viza "bănci, firme petroliere, companii militare, lideri separatiști și acoliți ai Kremlinului", precizează EUobserver. Embargoul asupra importurilor de produse agroalimentare, impus de Rusia drept răspuns la prima serie de sancțiuni europene, ar putea costa Comisia Europeană sume considerabile, după cum relevă cotidianul Rzeczpospolita de la Varșovia. "Polonia are nevoie de compensații în valoare de 176 de milioane de euro pentru agricultorii săi", scrie jurnalul polonez.

Tot de la Varșovia, Gazeta Wyborcza atenționează că "Regia poloneză a gazului și petrolului a primit livrări cu 45% mai mici din Rusia", însă compensează diferența prin importuri din Germania. "Rusia riscă să piardă o parte a pieței de gaze europene", se îngrijorează Novîie Izvestia, în condițiile în care "Bruxelles-ul cere Statelor Unite să grăbească exportul de petrol și gaze în Europa, în cadrul zonei de liber schimb transatlantice". Iar de la Sofia, publicația Duma notează că "mișcarea Rusofililor demarează strângerea de semnături împotriva prezenței străine pe teritoriul Bulgariei". Președintele acestei organizații a prietenilor Rusiei, mai precizează ziarul sofiot, susține că "războiul din Ucraina nu servește nici Europei, nici Rusiei, iar cu excepția intereselor chineze, el servește înainte de toate Statelor Unite".

În fine, Nezavisimaia Gazeta publică un articol intitulat "Vecinătatea apropiată și de mai departe", cu subtitlul "Trebuie precizat locul spațiului postsovietic în strategia de securitate națională a Rusiei". Gazeta moscovită vorbește despre implicarea activă a Statelor Unite în Ucraina și nu numai. Căci "Republica Moldova a cerut protecția SUA contra unei posibile agresiuni din partea Federației Ruse", notează Nezavisimaia Gazeta. "Și în România, explică mai departe ziarul moscovit, se afirmă că Rusia reprezintă în sine un pericol, în condițiile în care, după reuniunea NATO, președintele Traian Băsescu a calificat Novorosia drept o amenințare la adresa securității naționale a țării lui".

(Adriana Buzoianu)Agenția RADOR - 12.09.2014 9:19