Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Joi, 11 septembrie 2014

"America nu este polițistul lumii. În lume se petrec lucruri îngrozitoare, iar noi nu dispunem de mijloacele prin care să putem îndrepta tot ce este nedrept", a afirmat președintele Statelor Unite, Barack Obama, în discursul rostit miercuri seară, la Casa Albă, prin care a dorit să marcheze împlinirea a 13 ani de la atacurile teroriste care au zguduit nu doar America, ci întreaga lume. Citatul este preluat din ziarul "USA Today", care subliniază că, în discursul său, "președintele Obama face referire la Siria, Irak, Afganistan, dar și la temutele gherile ale Statului Islamic, cunoscute sub inițialele ISIS, care activează în Irak și Siria'.

Dar cine sunt militanții ISIS? Ziarul britanic "The Guardian" afirmă că "jihadiștii ISIS nu sunt inspirați de Evul Mediu, ci de filosofia modernă a Occidentului". Iar "secretarul de stat al SUA, John Kerry, s-a aflat miercuri în Irak tocmai pentru obține sprijin împotriva gherilelor ISIS, care acum controlează mai multe regiuni din Irak și Siria", după cum relatează ziarul de limbă arabă "Asharq al-Awsat". În Irak însă, "chiar în preajma vizitei secretarul de stat american, explozia unei bombe s-a soldat cu moartea a cel puțin 13 oameni", informează cotidianul israelian "Ha'aretz". Același ziar subliniază printre altele că, fie în Orientul Mijlociu, fie în Asia Centrală, tratativele au intrat în cotidian: tot miercuri, "președintele american Barack Obama a discutat la telefon cu regele Abdullah al Arabiei Saudite", iar, vineri, în Tadjikistan, președintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni cu omologul său iranian, Hassan Rouhani".

Desigur, toate aceste evenimente atrag sau vor atrage în continuare atenția presei internaționale. Dar și Europa trece prin mari frământări. Criza din Ucraina rămâne în prim-plan, cu atât mai mult cu cât, după cum aflăm din italianul "Il Giornale", președintele Rusiei, Vladimir Putin, susține că, cităm, "această criză a fost provocată de partenerii noștri occidentali, iar acum este folosită pentru reanimarea blocului NATO". Pentru ziarul polonez "Gazeta Wyborcza", "pacea înseamnă victoria Ucrainei". Și tot publicația poloneză opinează că, "pentru Putin, suveranitatea ucraineană asupra Crimeii este una virtuală, după cum virtuală devine și apartenența geopolitică a statelor ex-comuniste la Occident".

Uniunea Europeană este însă departe de a fi virtuală, iar proaspătul președinte al Comisiei Europene și-a anunțat viitoarea echipă, adică pe noii comisari. În opinia ziarului "Financial Times", "Marea Britanie poate fi mulțumită, întrucât britanicul Jonathan Hill a devenit comisar al serviciilor financiare". Ziarul consideră că, astfel, "președintele Jean-Claude Juncker i-a întins o ramură de măslin premierului David Cameron, á propos de rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din UE".

Și ziarele franceze exultă: "Noua Comisie Europeană onorează femeile", titrează ziarul "Les Echos". "Pierre Moscovici, comisar al relațiilor economice", titrează revista "Le Point", care afirmă însă că "numirea era așteptată". Dar cotidianul spaniol "El Mundo" anunță cu năduf: "Un finlandez, un francez, o daneză și un britanic vor desena agenda economică a Spaniei și a celorlalte state din UE pentru următorii cinci ani. Sunt comisarii cei mai puternici. Începe o nouă eră".

(Alexandru Danga)Agenția RADOR - 11.09.2014 9:34